S neoljuštenim prosom do zdravlja

S neoljuštenim prosom do zdravlja

2

proso11-300x200Proso izvire iz središnje Azije i poznat je kao "kinesko žito." Jedna je od prvih žitarica u Europi koja se uzgaja u svrhu prehrane ljudi. Smatralo se je da proso simbolizira plodnost zato se ječesto našlo među specijalitetima na vjenčanjima, krštenjima i sprovodima. Sve do sredine prošlog stoljeća proso je bila hrana siromašnih, te su se s njim prehranjivali seljaci. Krajem 20. stoljeća proizvodnja prosa se je drastično smanjila. Sada ponovno raste trend proizvodnje zahvaljujući pozitivnim učincima i prirodni hranjivim tvarima koje neoljušteno prosi sadrži, te je ponovno postalo cijenjena namirnica. Proso se može uzgajati na organski ili bio dinamičan način zato je neoljušteno proso bogat prirodni izvor ugljikohidrata, proteina, minerala i vitamina. Prema hranjivoj vrijednosti možemo ga usporediti s rižom. Od nje se razlikuje po obliku i boji sjemena, koje je više žućkasto i okruglo, a ima i drugačiji okus.

Najpoznatije jelo od prosa je prosova kaša koja se kuha u vodi ili mlijeku. Za pripremu prosove kaše prvo je potrebno proso oljuštiti jer sjeme obavija tanak sloj masne ljuske. Kod uklanjanja te ljuske se proso zagrijava i zato može imati malo gorak okus, zato ga je dobro prije kuhanja preliti s vrućom vodom, ocijediti i tek nakon toga skuhati. Ako želite od prosa napraviti brašno, zrna prvo osušite u pećnici dok nisu sasvim suha. Nakon toga ih možete samljeti u mlinčiću za kavu i iz brašna napraviti kakvo ukusno jelo. Budući da proso u želucu potiče alkalne reakcije pogodno je i za one koji imaju osjetljiviji želudac te probleme s probavom. To je jedina žitarica koja ne opterećuje želudac i lako se probavlja. Pogodno je za kuhanje i pečenje, a vrijeme kuhanja je samo 15 minuta. Najbolje je ako ga nakon kuhanja ostavite neko vrijeme na toplom u pokrivenoj posudi, tako se zrna neće lijepiti i neće biti previše mekana. Za bolji okus kuhanog prosa možete dodati malo maslaca i začine, a poslužite ga kao prilog uz meso ili umake.

prosena-kasa-z-jagodnim-prelivom-300x279Proso je ljekovita biljka prema klasifikaciji iz starih priručnika o upotrebi i djelovanju ljekovitih biljaka, proso se također uvrštava među ljekovito bilje jer olakšava otjecanje vode, potiče znojenje i prirodan je antibiotik. Osim toga u crijevima sprječava razmnožavanje bakterija truljenja, potiče probavu i detoksicira tijelo. Proso ne sadrži gluten zato se njegova upotreba  preporuča bolesnicima s celijakijom. Proso učinkovito opskrbljuje ljudsko tijelo s toplinom. Toplina je važna u obrani protiv ozbiljnih bolesti poput raka i skleroze te čestih problema modernog doba kao što su fobije, kompleks inferiornosti, pretjeran stresa i nedostatak fizičke aktivnosti. 

Neoljušten proso sadrži minerale fosfor, kalcij, magnezij, željezo i silicij. Silicij ima poseban utjecaj na osjetila i percepciju te potiče budnost - sadrži sve što je djetetu potrebno za rast u razvoj, zato je proso odlična hrana za malu dječicu. Osjetila poput vida, sluha, okusa i mirisa s godinama slabe, zato je proso izvrsna hrana za starije osobe koji žele očuvati svoja osjetila u najboljoj formi što je duže moguće.

Neoljušteno proso se također može koristiti za njegu kože. Maska izrađena od prosa koži će vratiti sjaj i napetost te uravnati njenu kiselost. Vrlo jednostavno se priprema: mljeveno neoljušteno proso smiješajte s malo limunovog soka i žlicom meda te nanesite na lice i dekolte. Ostavite djelovati 20 minuta, a zatim uklonite masku. Biti ćete iznenađeni koliko malo je potrebno za sjaj i elastičnost vaše kože. Nemojte se bojati probati, sigurno vam neće naškoditi.

ČLANAK PRIPREMILA: Malinca Nastja


Komentari (2)

Malinca

Pozdrav Štefica
više ne prodajemo neolušteno proso.
Lep pozdrav

Štefica

Poštovani.da li imate neoljušteni proso?
Imali ste!
Hvala.lo