Prijava

Manjak omega masti

Omega-3 masne kiseline uvrštavamo među nezasićene masne kiseline. Esencijalne su za naše tijelo jer ih tako kao i vitamine tijelo ne može samo proizvesti. Iznimno su važne za naše zdravlje:

  • utječu na djelovanje svih stanica i tkiva
  • štite nas od pojave bolesti srca, moždane kapi, autoimunih bolesti, raka dojki, crijeva i prostate, povišenog krvnog tlaka…
  • imaju protuupalno i antikancerogeno djelovanje

Omega-3 masne kiseline u tijelo možemo unijeti hranom samo moramo paziti da u svoju prehranu uključimo dovoljno namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama. Najviše ih sadrže:

Chia sjemenke – bogat su izvor bjelančevina, omega 3/6/9 masnih kiselina, antioksidansa i minerala (kalcija, kalija i željeza).
Kokosovo ulje/maslac -  prirodni je antioksidans koji usporava starenje i uništava slobodne radikale koji su uzrok nastanka brojnih bolesti i različitih zdravstvenih tegoba.
Maslinovo ulje – ima pozitivne učinke na zdravlje zbog bogatog sadržaja nezasićenih masnih kiselina (prije svega mono-nezasićenih) kojih sadrži približno 84% i antioksidansa polifenola kojih je najviše u ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
Maslac od kikirikija – energetsko bogata namirnica koja sadrži puno masnoća a prije svega nezasićenih i čak 29% bjelančevina zato je odličan dodatak u prehrani sportaša.
Lanene sjemenke -  bogat izvor omega-3 sesncijalnih masnih kiselina, a također sadrži magnezij, mangan, željezo, vitamin E, bjelančevine i biotin. Odlično je za smanjivanje kolesterola u krvi, regulaciju krvnog tlaka.

Filteri
popularnost