Savjeti protiv žgaravice

Savjeti protiv žgaravice

Čak polovica ljudi barem jednom godišnje ima problema sa žgaravicom, a uobičajena je i tijekom trudnoće za koju se obično smatra da prolazi nakon poroda. Mnogi zdravstveni problemi su povezani sa stresom i suvremenim načinom života koji zahtijeva od nas donošenje brzih odluka i imamo nedovoljno vremena za brigu o zdravoj prehrani i tjelovježbi. Ali razlozi se kriju i drugdje ...

Muči li te žgaravica?

Ako je tvoj odgovor potvrdan, onda sigurno dobro poznaješ neugodan osjećaj blagog štucanja, a posebno peckanje u prsima i grlu.

Razumijem da ti nije lako, jer žgaravica nesumnjivo skraćuje tvoj san i ometa te u svakodnevnim aktivnostima ...

Pogledajmo što je zapravo žgaravica ...

Žgaravica bi se mogla opisati kao zdravstveno stanje povezano s problemima želučane kiseline, koje karakterizira bol ili peckanje koje se širi od sredine prsa do gornjeg dijela želuca.

Bol se može proširiti i na grlo, a u rijetkim slučajevima čak i na šake i čeljusti, što plaši mnoge ljude. Ponekad problemi nestanu vrlo brzo, a ponekad mogu trajati satima. Žgaravica može biti ozbiljan problem, a zabrinjava činjenica da čak 20-30% ljudi u razvijenom svijetu pati od nje.

Preporučljivo je da se prvo pobrinemo za pravilne i uravnotežene obroke, kao i da odvojimo vrijeme za sebe i opuštanje. Međutim, postoji nekoliko drugih čimbenika koji mogu pomoći u sprječavanju žgaravice.

Smatraš li da ti probleme sa žgaravicom uzrokuje i određena hrana?

To je vrlo uobičajeno ... Žgaravicu može uzrokovati, između ostalog, hrana, osobito začinjena, kisela i masna hrana.

Često je, međutim, glavni uzrok gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), čije posljedice mogu dovesti do stalnog bolnog gutanja, kašlja, promuklosti i ponavljajuće upale grla.

Zašto dolazi do žgaravice?

U normalnim okolnostima donji se mišić jednjaka otvara kako bi hrana mogla normalno putovati u želudac, a zatvara se kako bi se spriječio protok kiselih sokova i hrane iz želuca natrag prema jednjaku. Međutim, kod problema povezanih s žgaravicom (GERB) donji sfinkter slabije reagira dopuštajući kiselini da se vrati iz želuca u jednjak uzrokujući gore spomenutu nelagodu i bol.

Ne možeš sa sigurnošću potvrditi patiš li od žgaravice? Kako bismo ti olakšali, pogledajmo tipična svojstva žgaravice, a ako se pronađeš u većini, toplo ti preporučujem da članak pročitaš do kraja ...

Simptomi koji ukazuju na žgaravicu su:

  • podrigivanje,
  • gorak okus,
  • neugodna bol u gornjem dijelu trbuha,
  • bol u jednjaku,
  • loš zadah,
  • nagon za povraćanjem
  • problemi s disanjem.

Ako se samo povremeno suočavaš sa žgaravicom, npr. nekoliko puta godišnje, tada su ozbiljnije brige nepotrebne. U mnogim slučajevima uklanjaju se uz pomoć sljedećih trikova, pa bi ti ovaj popis savjeta za žgaravicu mogao dobro doći.

Što možeš učiniti da bi se izbjegla žgaravica?

  • Jedi polako. Što manje vremena hrana ostaje u jednjaku, manja je vjerojatnost žgaravice. Zato temeljito žvači hranu i uživaj u kušanju delicija.
  • Smanji ili prestani pušiti i piti alkohol te gazirana pića. Žgaravicu često uzrokuje dehidracija, a osim toga, ispijanje alkohola i gaziranih pića previše opušta mišićnu barijeru, što dovodi do žgaravice. Pušenje smanjuje lučenje sline, koja je također glavni okidač za žgaravicu.
  • Đumbir. Đumbir se već stoljećima koristi kao lijek protiv žgaravice. Pomaže i protiv mučnine.
  • Soda bikarbona. Pomiješaj pola žličice sode bikarbone s vodom i popij. Soda bikarbona neutralizira želučanu kiselinu i smiruje simptome žgaravice.
  • Prirodni jabučni ocat. Reklo bi se da dodatna kiselina pojačava simptome žgaravice, no u slučaju jabučnog octa to nije slučaj. To će spriječiti dodatnu proizvodnju kiseline jer će tijelo shvatiti da je to dovoljno i smiriti žgaravicu. Jednostavno pomiješaj žličicu octa s vodom i popij.
  • Žvakaća guma nakon obroka. Žvakanje žvakaće gume potiče stvaranje sline koja pomaže razrjeđivanju i čišćenju želučane kiseline iz jednjaka.
  • Nemoj jesti 2-3 sata prije spavanja. Mnogi ljudi sa žgaravicom otkrili su da je ključ u izbjegavanju hrane najmanje dva sata prije spavanja.
  • Čaj od koprive. Kopriva je jedan od najsvestranijih prirodnih lijekova, koji ima uspješan učinak u borbi protiv žgaravice. Čaj od koprive preporučuje se 2-3 puta tjedno.
  • Banane. PH vrijednost banana optimalna je za uznemireni želudac, jednjak i posljedično žgaravicu.
  • Manje konzumiranje kiselih i slatkih sokova. Spojevi u kiselim sokovima nadražuju jednjak i time pogoršavaju simptome žgaravice.
  • Podizanje uzglavlja kreveta. Podizanjem glave gornji dio tijela je u lagano podignutom položaju tijekom sna pa se kiselina teže vraća iz želuca i tako ne može oštetiti jednjak.

* Briga za tjelesnu težinu. Prekomjerna težina može imati veliki utjecaj na probleme sa žgaravicom. Brzo i nepromišljeno mršavljenje može dovesti do suprotnog učinka kakav želimo i posljedično do pogoršanja stanja.

Kako si još možeš pomoći?

Magnezij

Mnogi lijekovi protiv žgaravice sadrže magnezij koji neutralizira želučanu kiselinu i potreban je tijelu za normalno izlučivanje kiseline. Stog redovito uzimanje magnezija može znatno pomoći u ublažavanju problema s kiselinom, pa je dobra ideja pronaći onaj koji nam odgovara. Na primjer, prirodni magnezij je izvrstan.

Probiotici

Dobro je pokušati se pobrinuti za zdravlje cijelog probavnog trakta, jer razne neravnoteže utječu i na želudac te pravilno izlučivanje kiseline. Stoga se preporučuje konzumacija kvalitetnih mikrobioloških kultura odnosno probiotika. Oni osiguravaju bolju probavu i zdravlje crijeva, olakšavajući tako rad želuca.

Gore navedeni savjeti nedvojbeno će pomoći u ublažavanju problema sa žgaravicom, no ako su bolovi vrlo česti i postaju sve jači, savjetujemo posjet osobnom liječniku.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.