Koje bolesti liječi industrijska konoplja

Koje bolesti liječi industrijska konoplja

Ako smo prije mnogo godina zastali na pomisli na ulje konoplje, danas je jasno da je ono jedno od zdravijih prirodnih ulja i nimalo opasno. Ovo ulje ne sadrži ilegalne tvari, već sadrži istinsko prirodno bogatstvo hranjivih tvari i tvari koje nam mogu pomoći u održavanju zdravlja tijela …

Ulje konoplje pravi je dar prirode koji se dobiva prešanjem sjemena industrijske konoplje. Riječ je o vrsti koja, za razliku od indijske konoplje, sadrži tek zanemarive količine psihoaktivnog spoja THC. Obično ga nema u samom ulju ili se nalazi samo u neznatnim koncentracijama, odnosno tragovima.

U prošlosti se industrijska konoplja uzgajala uglavnom za proizvodnju užadi i odjeće, a danas je popularno ulje koje je svoje mjesto našlo kako u kuhinji tako i u kozmetici. Štoviše, ulje konoplje je izvor hranjivih tvari i tvari koje podržavaju naše zdravlje.

Ulje sjemenki konoplje je zelenkasto-žuto ulje karakterističnog mirisa. Svih devet esencijalnih aminokiselina, koje su tijelu potrebne za proizvodnju proteina, kalcij, mangan, kalij, vitamini A i E, cink i visok udio esencijalnih masnih kiselina – sve to odlikuje ulje konoplje. Ulje konoplje ima izvrstan omjer omega 3 i omega 6 masti.

Poznato je da ulje konoplje:

  • podržava zdrav krvni tlak i srce,
  • podržava pokretljivost zglobova i opušta mišiće,
  • podržava zdravlje mozga,
  • utječe na dobro raspoloženje,
  • utječe na zdravlje kože, kose i noktiju,
  • podržava hormonsku ravnotežu,
  • poboljšava otpornost i metabolizam.

Ulje blagotvorno djeluje i kod konzumiranja, kao i kod nanošenju na kožu, no moramo paziti da koristimo hladno prešano ulje koje se drži u hladnjaku jer je dosta nestabilno na višim temperaturama.

Za zdravo srce i krvne žile

Konopljino ulje bogato je linolnom kiselinom, a studije su pokazale da prehrana bogata linolnom kiselinom može značajno smanjiti ukupni kolesterol. Također smanjuje lipoprotein niske gustoće (LDL) ili "loš kolesterol". Ulje konoplje sadrži i aminokiselinu arginin koja doprinosi zdravom srcu i krvnim žilama.

Omega 3 masne kiseline također su zaštitne tvari za srce i krvne žile koje mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka i kolesterola. Smanjenje razine kolesterola smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog udara i srčanih bolesti.

Protuupalna svojstva i ublažavanje bolova …

Konopljino ulje može poslužiti kao prirodno protuupalno sredstvo za ublažavanje upale i bolova povezanih s njima. Naime, sadrži puno gama linolenske kiseline (GLA) koja ima protuupalna svojstva i navodno sudjeluje u jačanju imuniteta. Rezultati istraživanja pokazuju da hrana bogata GLA učinkovito ublažava simptome upalnih stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), reumatoidni artritis (RA) i multipla skleroza (MS).

Konzumacija ulja konoplje tradicionalno se koristi za ublažavanje bolova u zglobovima, glavobolje i drugih bolova zbog njegovih protuupalnih svojstava. Neke studije čak pokazuju pozitivne učinke kod osteoporoze i alergijskih stanja.

Za bistar i zdrav mozak

Visoka koncentracija masnih kiselina u konopljinom ulju korisna je i za rad mozga. Zdrave masti omogućuju mozgu da funkcionira kako treba. Poznato je da omega 3 masne kiseline doprinose zdravlju mozga i prevenciji moždanih bolesti.

Konopljino ulje sadrži spojeve poput polifenola, za koje je također utvrđeno da igraju ulogu u zaštiti mozga. Spomenuta protuupalna svojstva ulja konoplje povoljno utječu i na rad mozga.

Hormonska ravnoteža

Masne kiseline su one bez kojih se ne mogu stvarati hormoni u tijelu. Nekoliko je studija pokazalo da konoplja može biti učinkovit u ublažavanju hormonalne neravnoteže. Jedna od studija bavila se učincima konoplje na hormon stresa kortizol i otkrila da pomaže u regulaciji proizvodnje kortizola. Drugo istraživanje pokazalo je da može imati pozitivan učinak na reproduktivni sustav. Upravo zato može biti odličan lijek za PMS i druge probleme. Ulje konoplje također je postalo popularno u liječenju valunga povezanih s menopauzom.

Kako ga koristimo?

Najlakše je jednostavno popiti ulje konoplje iz žličice. Dnevna konzumacija 1-2 žličice ulja konoplje osigurat će sve gore navedene pozitivne učinke.

Odlično sredstvo za njegu kože

No ako njime želimo ublažiti kožne bolesti ili upalne procese, možemo ga nanijeti izravno na oboljelo mjesto.

Ulje sjemenki konoplje izvrsno hrani i regenerira kožu. Zbog svojih masnih kiselina i antioksidansa kao što su vitamini A, C, E i F, vrlo je popularno među osobama s kožnim bolestima i onima koji su zainteresirani za sprječavanje izbijanja akni, ekcema i promicanje cjelokupnog zdravlja kože.

Ulje konoplje može biti od velike pomoći i olakšanje kod kožnih oboljenja poput ekcema, dermatitisa, psorijaze, akni, lišajeva, nadražene i oštećene kože te suhe i ljuskave kože.

Budući da je nekomedogeno ulje, mogu ga koristiti oni s masnom kožom, a njegova protuupalna svojstva mogu smiriti izbijanje akni.

Osim toga, nanošenje ulja konoplje može ojačati kožu i pomoći joj da zadrži vlagu, kao i ojačati kosu i nokte. Riječ je o izvrsnom kozmetičkom proizvodu koji ima čak i anti-age učinke jer svojim bogatim sastavom pomaže u sprječavanju znakova starenja te smanjuje linije i bore.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.