Kako na prirodan način obojiti jaja

Kako na prirodan način obojiti jaja

U prošlosti su se za bojanje jaja upotrebljavali materijali koje su ljudi našli u svom prirodnom okružju. Tradicija bojanja jaja u mnogim obiteljima održala se je i danas s razlikom da se danas za bojanje jaja često koristi industrijske boje, koje su umjetne i mogu biti štetne za zdravlje. Ove godine vam preporučujemo da za promjenu jaja pokušate obojiti na prirodan način. Tako će bojanje jaja biti zanimljivo i za djecu jer će imati priliku upoznati drugačije načine upotrebe novih materijala, začina i povrća. Za prirodno bojanje najčešće se koristi: ljuske od luka, cikla, crveni kupus, srvena mrkva, špinat, crvena paprika, kurkuma, šafran, čaj od šipka, zeleni čaj, kava, borovnice, crno vino.

Nekoliko važnih informacija koje bi trebali svi znati prije bojanja jaja s prirodnim bojama: 

  • Boje prirodnih materijala nisu tako jake kao kupljene umjetne boje
  • Prije bojanja jaja je potrebno oprati pod tekućom vodom ili s octom i osušiti ih, tako će se boja jednakomjerno primiti na ljuske jaja
  • Ljuska jaja za bojanje trebala biti bijela i ne smećkasta jer je od toga ovisno konačna boja jaja. Boja je također ovisi i od trajanaj namakanja/kuhanja jaja te od količine boje lupina

Kako pravilno obojiti jaja
Materijal koji izaberemo za bojanje jaja potrebno je pomiješati s 1L vode u koju dodamo i 2 žlice bijelog octa. Sve zajedno ugrijemo i na laganoj vatri kuhamo 30 minuta. Obojanu tekućinu procijedimo u drugu posudu i ohladimo. Jaja skuhamo posebno i potopimo u ohlađenu tekućinu za bojanje (upite pogledaj u nastavku) . Zatim jaje izvadimo van iz boje, ohladimo ga i premažemo s komadićem slanine kako bi dobili lijepu svjetlucavu boju.

Kako pripremiti boju za bojanje 
Žuta boja = upotrijebimo kurkumu i crvenu mrkvu. 3 žlice kurkume u prahu i 3 žlice naribane barvanje jajcmrkve kuhamo 30 minuta, ohladimo i procijedimo. U tako pripremljenu tekućinu  dodamo vruća kuhana jaja i namočimo ih za 30-60 minut. Intenzitet boje je ovisan od toga za koliko vremena smo namočili jaje u tekućinu. Umjesto kurkume možemo upotrijebiti i šafran. Prije bojanja potrebno ga je za 4 sata namočiti u vodi a nakon toga ga kuhamo 30 minuta.

Oker /crveno – smeđa boja = 2-3 šake ljuski od luka dodamo u 1L vruće vode, jaja skuhamo i dodamo ih u vodu s ljuskama. Ostavimo neko vrijeme da stoji. Intenzitet boje je ovisan od toga za koliko vremena smo namočili jaje u tekućinu.

Ljubičasta boja = skuhamo čaj od borovnica. U njemu 15 minuta kuhamo jaja a zatim ih ostavimo neko vrijeme da se namoče. Intenzitet boje je ovisan od toga za koliko vremena smo namočili jaje u tekućinu.

Žarko crvena boja = upotrijebimo sok od maline ili crno vino. U toj tekućini 15 minuta kuhamo jaja i u njoj ih ostavimo da se ohlade.

Plava boja = crveni kupus izrežemo na komadiće i polijemo s vodom da ga prekrije te kuhamo 30 minuta. Zatim ostavimo 1 dan da stoji i procijedimo. U tako pripremljenu tekućinu za bojanje jaja namočimo za 30 minuta. Boja kupusa je tamno ljubičasta ali jaja će obojiti u plavu boju.

Zelena boja= špinat narežemo na male komadiće i polijemo s malo vode. Ostavimo da stoji 4 sata, zatim ga 30 minuta kuhamo i ostavimo da se ohladi. U ohlađenoj tekućini za bojanje jaja namočimo za 30 minuta. Umjesto špinata možemo upotrijebiti i koprivu.

ČLANAK NAPISALA: Malinca Nastja

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.