Hrana bez glutena

Hrana bez glutena

Nadutost, probavne smetnje, stalni umor ili sumnjivi osipi na laktovima... To su simptomi koji mogu ukazivati na alergiju ili netoleranciju na gluten. To je protein koji je tipičan za pšenicu i najviše problema uzrokuje ljudima osjetljivim na gluten i onima koji se bore s celijakijom ...

Nije svaki protein jednak

Gluten je protein koji je prirodno prisutan u nekim žitaricama, kao što su pšenica, ječam i raž. Istina je da ljudsko tijelo treba proteine, ali gluten je jedan od proteina koji može uzrokovati probleme. Manje osjetljivi vole koristiti pir, koji sadrži malo manje glutena ili zobene proizvode.

Zob ne sadrži gluten sam po sebi, već gotovo uvijek kontaminaciju tijekom prerade, jer ga rijetko odvajaju od drugih žitarica. Gluten djeluje kao vezivo i stoga je jedan od glavnih sastojaka veganskog seitana, a kruh od žitarica čini ugodno pahuljastim i mekim.

Celiakija, intolerancija i alergija

Kada govorimo o problemima vezanim uz gluten, obično govorimo o tri različite vrste problema.

Celijakija: Celijakija je kronična autoimuna bolest tankog crijeva potaknuta konzumacijom glutena. Imunološki sustav zbog glutena oštećuje sluznicu tankog crijeva, što može dovesti do loše apsorpcije hranjivih tvari. Ostali simptomi mogu uključivati kronični proljev, umor, gubitak težine, nadutost, oticanje zglobova i anemiju.

Alergija: Kada je riječ o alergijama, najčešće se misli na alergiju na pšenicu. Za razliku od celijakije, alergija se može razviti u vezi s više proteina. Takvi su, na primjer, albumin, gliadin, globulin, sadržani u pšenici. Simptomi mogu biti samo blagi, kao što su oteklina, svrbež usta ili grla, urtikarija, svrbež očiju, otežano disanje, mučnina, proljev, grčevi, a najgori je, slično drugim alergijama, anafilaktički šok. Alergija je dokazana testom alergije.

Intolerancija: Postoji i osjetljivost na gluten, koja nije alergija, i također nije celijakija. Simptomi mogu biti vrlo slični celijakiji, ali testovi ne pokazuju bolest i nema antitijela koja bi potvrdila alergiju. Intolerancija se potvrđuje praćenjem simptoma.

Kada trebamo izbjegavati gluten...

Znači, gluten trebamo izbjegavati iz više različitih razloga. Bilo da se radi o bolesti, alergiji, intoleranciji ili oprezu pri uvođenju hrane bebama ... Naše mogućnosti prehrane još uvijek su mnogobrojne, a uz određenu domišljatost, žitarice i druge namirnice koje sadrži gluten, neće nam uopće nedostajati. Štoviše, pažljivost će nas vjerojatno dovesti do mnogo zdravijeg načina života nego što bismo imali da ne moramo paziti na prehranu ...

Hrana koju treba izbjegavati

U prehrani bez glutena moramo obratiti pozornost na izbor hrane, a još više na sastojke u namirnicama koje kupujemo, jer se u njima može sakriti gluten.

Najprije moramo izbjeći najočitije krivce. To su, naravno, žitarice kao što su pšenica, ječam, raž, tritikala, kamut i, u većini slučajeva, zob, ako se ne proizvodi odvojeno i ima oznaku bez glutena.

Osim namirnica u kojima su ove žitarice glavni sastojak (npr. kruh, tjestenina, peciva i pivo), moramo obratiti pozornost na druge namirnice koje ih mogu sadržavati. Pšenica i gluten često su sredstva za zgušnjavanje ili ih dodaju za aromu. Stoga je važno pročitati deklaracije i provjeriti je li gluten prisutan u proizvodima.

Što je s hranom koju smijemo jesti?

Najučinkovitiji i najzdraviji način pridržavanja bezglutenske prehrane je da se odlučite za prirodno bezglutenske skupine namirnica koje uključuju voće, povrće, krumpir, rižu, ribu i plodove mora, meso i perad, mliječne proizvode, grah, mahunarke i orašaste plodove.

Život bez žitarica ne znači da je naša pekarska kreativnost gotova, jer postoje i mnoge vrste žitarica ili orašastih obroka koji su bez glutena i mogu se koristiti za pripremu pekarskih proizvoda bez glutena.

Ovi izvrsni nadomjesci brašna i pahuljica uključuju: amarant, heljdu, kukuruz, lan, zob bez glutena, sodu, kvinoju, rižu, tapioku i brašno od orašastih plodova poput badema.

Još nekoliko savjeta i trikova na koje treba obratiti pažnju kada koristite proizvode bez glutena ...

  • Za pečenje kruha koristite brašno iz gore navedenih žitarica ili mahunarki, ali prilikom pečenja izbjegavajte pivski kvasac, jer može sadržavati tragove glutena. U specijaliziranim prodavaonicama nalazimo i mješavine brašna bez glutena.
  • Zgusnite umake kukuruznim brašnom ili škrobnim krumpirom.
  • Kupujte samo čiste začine, bez aditiva.
  • Kod mliječnih proizvoda odaberite svježe i fermentirane proizvode bez dodanih aditiva.
  • Izbjegavajte pivo jer može sadržavati gluten zbog tragova ječmenog slada.
  • Uvijek se pobrinite i pročitajte deklaraciju da proizvod ne sadrži gluten.
  • Čuvajte proizvode od glutena odvojeno od proizvoda bez glutena i održavajte kuhinju čistom, a posude uvijek dobro očišćene.
  • Ako jedemo u restoranima, trebali bismo pogledati jelovnike prije na internetu i također trebamo odabrati sate u kojima je manje gužvi u restoranu, kako bih osoblje moglo lakše primijeniti naše potrebe.

Oznake namirnica

Namirnice bez glutena i dalje mogu sadržavati gluten ako je došlo do kontaminacije tijekom proizvodnje i pakiranja. U principu, oni manje osjetljivi nemaju problema, jer su često stvarno niske razine. Međutim, oni koji su vrlo osjetljivi ili imaju ozbiljan oblik alergije, također bi trebali obratiti pozornost na to.

Da bismo označili proizvode kao proizvode bez glutena, moramo obratiti pažnju na dvije stvari ...

  • Deklaracija "bez glutena" može se dati samo na namirnice koje ne sadrži više od 20 mg/kg glutena.
  • Deklaracija "vrlo nizak sadržaj glutena" može se navesti na hrani koja sadrži pšenicu, raž, ječam ili neku od njihovih križevačkih vrsta, koje su posebno prerađene za smanjeni sadržaj glutena i ne sadrže više od 100 mg/kg glutena.

Kada nam život postavlja barijeru u obliku problema s glutenom, sigurno nije kraj svijeta. To možemo gledati kao na priliku da se hranimo zdravije i da se kod pripreme hrane još više potrudimo. S vremenom će biti lakše i naš repertoar hrane će se također proširiti.

U Malinci također imamo proizvode koji prirodno ne sadrže gluten, a pronaći ih možeš s klikom ovdje.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.