Briga za naš planet počinje u našem domaćinstvu

Briga za naš planet počinje u našem domaćinstvu

1

Onečišćenje zraka i okoliša uništava staništa životinja i uzrokuje bolesti kod ljudi. Krivnja nije samo na strani industrije i tvornica nego prije svega i nas samih. U tu svrhu pripremila sam 9 jednostavnih savjeta koji su korisni u kupaonici, kuhinji i domaćinstvu, a s kojima ćeš korak po korak doprinijeti bolji kvaliteti života. Tvojega, mojega, našega ...

1. UMJESTO KUPKE PRIUŠTI SI KRATK I OSVJEŽAVAJUĆI TUŠ. Za kupku nam je dnevno potrebno približno 150 litara vode. S kratkim tuširanjem i zatvaranjem vode za vrijeme šamponiranja sačuvamo dosta veliku količinu vode.

2. ZATVORI VODU KADA SI PEREŠ ZUBE. Za vrijeme pranja zubi potrebno je uvijek zatvarati vodu. Malinca ti savjetuje da upotrijebiš i eko četkicu za zube koje su razgradljive i pakirane u ambalažu koja se može kompostirati.

3. BRISANJE RUKU – UPUTE.  Umjesto papirnatih ručnika za jednokratnu upotrebu upotrijebi pamučni ručnik. U slučajevima kada to nije moguće pa upotrijebimo učinkovit i provjeren način brisanja ruku za kojeg je potrebna manja količina papirnatih ručnika.

4. NE BACAJ U SMEĆE HRANU KOJU JOŠ UVIJEK MOŽEŠ UPOTRIJEBITI. Iz staroga kruha si možeš napraviti odlične knedle; stabljiku brokule upotrijebi za muffine s brokulom; komadiće mesa koji su ti ostali drugi dan upotrijebi za tanjur sa salatom od piletine.

5. OD OSTATAKA HRANE NAPRAVI KOMPOST. Kompost je najbolje gnojivo jer sadrži iste organizme kao i zemlja zato ne šteti okolišu te je najbolji izbor za tvoje biljčice.

6. NAMIRNICE KOJIMA JE POTEKAO ROK UPOTREBE NISU ZA U SMEĆE. Ako im se nije promijenila, boja, okus, miris, izgled možeš ih slobodno upotrijebiti.

7. UPOTRIJEBI VREĆICU ZA VIŠEKRATNU UPOTREBU. Kada ideš u trgovinu uvijek uzmi sa sobom vrećicu za višekratnu upotrebu. Možda će se ti svidjeti Malincina koju možeš pronaći ovdje.

8. UMJESTO KEMIJSKIH SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE UPOTRIJEBI OCAT I SODU BIKARBONU. Oboje će u tvom kućanstvu napraviti pravo čudo.

9. POSADI DRVO. Ako ga još nisi onda je SADA pravo vrijeme da ga posadiš :) Drveće je veliki zeleni filtar koji pomaže filtrirati onečišćen zrak.

Komentari (1)

Dinka Jadranka Lukman

Zahvaljujem na odličnim savjetima kako se ekološki ponašati u ovom već sada globalno jako ugroženom okolišu. Osobno se već dugo nastojim ponašati kao osviještena osoba i da smo svi odgovorni za silnu štetu koju radimo ovoj Planeti. Zgrožena sam silnim požarima na svim kontinentima, nezamislivim štetama na biljni i životinjski svijet koji pritom nestaje. Naročito me pogađa užasna patnja koju trpe životinje koje si ne mogu pomoći. Veliki sam zagovaratelj sadnje drveća jer to jedino vraća malo optimizma. U nadi boljeg sutra, srdačan pozdrav, Dinka Jadranka