6 savjeta kako na prirodan način potaknuti trudove

6 savjeta kako na prirodan način potaknuti trudove

Svim je trudnicama trbuh koji raste nešto prekrasno. No, negdje nakon 38 tjedna trudnoće, trbuh postaje prilično velik, što može uzrokovati nelagodu. Tada počinjemo s pripremama za finale. Možemo li ubrzati porođaj – pogotovo ako smo već malo prešli rok? I to na prirodan način …

Postoje mnoge legende o prirodnim sredstvima koji bi trebali potaknuti i ubrzati porođaj. Neke od ovih metoda su bezopasne, dok druge mogu donijeti rizike ili neugodne nuspojave, stoga moramo paziti da biramo one koje neće štetiti nama i bebi.

O prirodnim metodama za brži porod ne smijemo razmišljati ukoliko:

  • smo trudni manje od 38 tjedana,
  • je trudnoća na bilo koji način komplicirana ili rizična,
  • se dijete nije okrenulo,
  • je bio u nekoj od prijašnjih trudnoća napravljen carski rez.

Ako nema prepreka i ako nam liječnik da zeleno svjetlo, možemo poduzeti neke prirodne načine za pokretanje poroda koji nam neće štetiti, ali nam ipak mogu pomoći da što prije zagrlimo svoju sreću.

Pogledajmo 6 prirodnih opcija koje nam mogu pomoći potaknuti početak trudova …

1. Hrana

Datulje: Postoje neki dokazi koji upućuju na to da jedenje datulja može pomoći skratiti porod. Studija u kojoj je sudjelovalo više od 200 trudnica 2013. godine pokazala je da jedenje datulja može pomoći omekšati vrat maternice i pripremiti se za porođaj. Druga studija je pokazala da je kod trudnica, koje su jele 6 datulja dnevno 4 tjedna prije termina, prva faza trudova bila kraća, a cerviks je bio mekši prije poroda.

Ananas: Ovo sočno voće sadrži bromelain, vrstu enzima koji pomaže u omekšavanju cerviksa i tako potiče porođaj. Možemo jesti narezan na ploške ili pripremiti sok u koji možemo dodati druge sastojke koji mogu pomoći u pokretanju porođaja.

Ulje noćurka: Ovo ulje je važan izvor omega 3 masnih kiselina. Sadrži tvari koje tijelo pretvara u prostaglandine, koji omekšavaju cerviks i pripremaju ga za porođaj.

Začinjena hrana: Začinjena hrana nadražuje crijeva i posljedično uzrokuje kontrakcije maternice. Prave studije u vezi s pokretanjem porođaja ljutom hranom ne postoje, ali kako se u nekim slučajevima povezuje s prijevremenim porodom, zaključuje se da bi moglo dovesti do početka porođaja. Možemo jesti hranu ​​s čilijem, kajenskim paprom, paprom, kurkumom, đumbirom i jelima od hrena. Ova metoda definitivno nije prikladna za svakoga, jer može izazvati probavne iritacije i žgaravicu s kojima trudnice često imaju problema.

2. Začini

Osim ljutih začina poput čilija, kajenskog papra, papra i drugih, neke trudnice pomažu si i začinima poput bosiljka, origana, klinčića, cimeta i đumbira.

Bosiljak i origano: to su biljke koje se koriste za poboljšanje protoka krvi u maternici i trebale bi pomoći kada nam kasni menstruacija. Neke kulture koriste čaj i bosiljak za ubrzavanje poroda.

Cimet i klinčići: Ovi popularni mirisni začini nemaju posebne dokaze o svom djelovanju na pokretanje porođaja, ali svakako utječu na prokrvljenost unutarnjih organa, a time i maternice. Možemo si priuštiti kompot u koji stavimo ova dva začina i pripremimo probavu za porod. Dobro je paziti da bilje i začini budu, ako je moguće, organski, a izvrstan je npr. cejlonski cimet, koji sadrži manje kumarina od običnog cimeta.

Đumbir: Đumbir je blago ljutkasti i slatki začin koji potiče cirkulaciju krvi i može, u normalnim okolnostima, ako se konzumira u velikim količinama, ubrzati menstruaciju. Na sličan način konzumacija također može pomoći u pokretanju porođaja. Naravno, u malim količinama neće biti takvog učinka, ali može pomoći u sprječavanju mučnine.

3. Biljni čajevi

Čaj od listova maline: Čaj od listova maline je biljni čaj koji je poznat i trudnicama, jer se radi o čaju koji tradicionalno pijemo nekoliko tjedana prije poroda. U prošlosti se u narodnoj medicini koristio kao tonik za jačanje maternice i poticanje bržeg i zdravijeg porođaja te bržeg oporavka nakon poroda.

Čaj od kamilice: Ne postoje pravi znanstveni dokazi da čaj od kamilice pomaže kod poroda. U uobičajenim dozama kamilica djeluje općenito opuštajuće i umirujuće, što je svakako jedan od pluseva prije poroda. S druge strane, kamilica navodno potiče kontrakcije maternice. Stoga se ne preporuča u ranim fazama trudnoće, ali se kasnije može piti kao potpora za poticanje porođaja.

Čaj od estragona: Čaj od estragona često se koristi kada želimo potaknuti izostalu menstruaciju ili je čak malo ubrzati. Zbog takvog navodnog djelovanja na maternicu, ovaj čaj ugodnog okusa može se piti i prije poroda.

4. Seksualnost, stimulacija bradavica i masaža

Tjelesne aktivnosti u kojima trudnici može pomoći njezin partner svakako su dobrodošle prije poroda. Postoje i takve koji bi trebale pomoći ubrzati porođaj.

Spolni odnos: Ova aktivnost nije zabranjena zdravoj ženi bez komplikacija ni tijekom cijele trudnoće. Svakako je poželjna, pogotovo kada želimo ubrzati porođaj. Postoji nekoliko razloga za to. Teorija je da bi sperma trebala pomoći omekšavanju cerviksa, a drugi razlozi uključuju samu tjelesnu aktivnost, protok krvi i kontrakcije maternice koje mogu potaknuti porođaj.

Stimulacija bradavica: Takva stimulacija može uzrokovati kontrakcije maternice i dovesti do poroda. Potiče proizvodnju oksitocina, hormona koji uzrokuje kontrakciju maternice i izlučivanje mlijeka iz dojke. Bradavice možemo sami stimulirati, ali u tome nam može pomoći i partner. Može se koristiti i pumpica za grudi. Istraživanja pokazuju da je stimulacija grudi učinkovit način za prirodnu stimulaciju i ubrzanje porođaja.

Masaža: Masaža se obično ne preporučuje trudnicama, ali kada želimo potaknuti početak poroda, može biti izvrstan alat. Možemo masirati gležnjeve, tabane, vrat, ramena, lopatice... To je sjajan način uključivanja partnera u prenatalni period. Masaža je poput svojevrsne akupresure u kojoj nehotice stimuliramo točke na tijelu koje mogu potaknuti porođaj. Možemo se odlučiti i za pravu akupresuru ili čak akupunkturu koju svakako treba obaviti profesionalac..

5. Fizička aktivnost

Kretanje ili tjelesna aktivnost je svaka aktivnost koja ubrzava rad srca. To može biti npr. duga šetnja, hodanje uz brdo ili hodanje uz stepenice. Zanimljivi načini koji su nekim mamama pomogli su i hodanje na sve četiri, široki čučnjevi i iskoraci. Pomažu i neke druge vježbe koje istežu zdjelicu. Sve to može pomoći da se beba pravilno pozicionira u zdjelici i lagano gurne prema dolje, što omogućuje brži i lakši porod.

Čak i ako ove metode ne uspiju, kretanje je izvrstan način za ublažavanje stresa i jačanje tijela koje nas priprema za zadatak koji je pred nama.

6. Opuštanje i druge metode

Možemo koristiti i opuštajuće tehnike za poticanje porođaja, koje nas također psihički pripremaju za porod, uključujući tople kupke, kao i tehnike poput vizualizacije, meditacije, pa čak i hipnoze... 

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.