Zašto je važna hidratacija kože

Zašto je važna hidratacija kože

Koža je kao štit za tijelo, jer ga štiti od okoline. Jedna od glavnih zadaća vanjskog sloja kože – epidermisa – je održavanje vlage u koži. Ako epidermis ne može zadržati dovoljno vode, koža će postati suha, blijeda, hrapava i opuštena, a biti će brže i stvaranje bora ....

Kako tijelo stari, tako stari i koža, a time i epiderma. To znači da starenjem zaštitna funkcija kože postupno opada. Posljedica je povećan gubitak vode i slabija hidratacija kože, što rezultira još bržim starenjem kože.

Iz tog razloga posebno je važno da sami brinemo o dovoljnoj vlažnosti kože.

U nastavku smo prikupili 5 prijedloga s kojima možemo svaki dan, udobnosti vlastitog doma, utjecati na dovoljnu hidrataciju, odnosno vlažnost kože.

1. Vanjska hidratacija kože

Neravnoteža vode, odnosno vlage u koži može biti uzrok suhe kože koja je podložnija iritacijama. Hidratantna sredstva pomažu koži zadržati vodu. Korištenje hidratantnih proizvoda može poboljšati izgled kože, funkciju barijere i oporavak.

Kreme, ulja i losioni mogu biti jednako učinkoviti, no ulja, koja je najbolje koristiti navečer, imaju dulje trajanje i posebno se preporučuju za vrlo suhu kožu. Stručnjaci preporučuju nanošenje hidratantnih krema nekoliko puta dnevno, a ulja, kao što smo spomenuli, navečer, kako bi se koža noću dobro regenerirala i vlaga u njoj ostala zaključana. Moraju se nanijeti odmah nakon kupanja ili tuširanja jer koža mora biti vlažna.

Biti će potrebno dosta pokušaja i pogrešaka kako bi se pronašli oni proizvodi koji najbolje odgovaraju određenom tipu kože.

Prirodna hidratantna krema za lice s 98 % prirodnih sastojaka, obogaćena ceramidima, njeguje sve tipove kože. Za još bolji učinak i hidrataciju kože na dugi rok možemo navečer dodavati ulje od šipka s E vitaminom.

2. Puno tekućine

Voda je neophodna za život jer podržava gotovo sve procese u našem tijelu. Pijenje dovoljno vode utječe na:
* razinu energije i učinkovitosti,
* rad mozga,
* rad crijeva,
* zdravu tjelesnu težinu.

Većina stručnjaka preporučuje da pijemo oko 8 čaša dnevno, što iznosi 2 litre vode dnevno. Naravno, količina vode koju pijemo ovisi i o tome koliko smo aktivni, gdje živimo ili kakvo nam je opće zdravstveno stanje. Ako je vruće, znojimo se ili smo fizički aktivni, potrebno je dodati još najmanje 30% vode. Dodatni unos vode dokazano povećava hidrataciju naše kože.

3. Vitamin B3

Vitamin B3 ili niacinamid brine se za našu kožu, živce i crijeva. Uzimanje ovog vitamina može poboljšati hidrataciju i elastičnost kože te smanjiti gubitak vode u koži.

Također može spriječiti:
* akne,
* bore,
* tamne mrlje.

Niacinamid djeluje tako da poboljšava funkciju barijere kože i štiti je od oštećenja sunčevim zrakama. Najbogatiji izvori vitamina B3 su orašasti plodovi, riba, cjelovite žitarice, mahunarke, mlijeko i mliječni proizvodi te meso.

Ukoliko nam ga nedostaje u tijelu, preporuča se uzimanje dodatka prehrani B kompleks koji uz ostalih 7 vitamina B skupine sadrži i niacinamid - vitamin B3.

4. Kolagen

Kolagen je protein koji pomaže u izgradnji kože, kostiju i zglobova. S godinama tijelo proizvodi sve manje i manje kolagena pa se preporučuje njegova nadoknada ili uzimanje dodataka koji pomažu tijelu u njegovoj proizvodnji.

Preporuča se dodavanje kolagena:
* za zdravlje kože,
* protiv bolova u zglobovima,
* za rast kose.

Kolagen može poboljšati hidrataciju i elastičnost kože, stoga je dobro voditi računa o unosu kvalitetnog, a prije svega prirodnog kolagena ili hranjivih tvari, koje mogu biti i biljnog podrijetla, te pomoći tijelu da prirodno izgradi vlastiti kolagen.

Kolagen UP je inovativna veganska alternativa kolagenu koja sadrži prirodne ekstrakte i aminokiseline. Sadrži i ceramide koji su u posljednje vrijeme pravi hit na području njege kože iznutra i koji oduševljavaju korisnice.

5. Karotenoidi

Karotenoidi su pigmenti koje proizvode biljke, alge i neki mikroorganizmi. Glavni učinci karotenoida na ljudsko zdravlje proizlaze iz njihove antioksidativne aktivnosti. Istraživanja pokazuju da su važni za zdravlje kože, očiju, srca...

Karotenoidi mogu pomoći vratiti vlažnost kože te poboljšati teksturu i elastičnost kože. Osobito ih nalazimo u žutom i narančastom voću i povrću te u zelenom lisnatom povrću.

Karotenoidi su dakle antioksidansi koji se mogu dobiti jedući:
* mrkve,
* batat,
* rajčice,
* mango,
* naranče,
* lubenice,
* izdužene paprike,
*kelj,
* špinat.

Karotenoidi se mogu nanositi na kožu i izvana, čime se osiguravaju dodatni antioksidativni učinci i učinci na poboljšanje vlažnosti kože.

Karotenoidi iz krkavine, ulja od šipka i u obliku izuzetno jakog i proučavanog pigmenta astaksantina nalaze se i u Serumu C15 Booster.

Neke druge mjere koje se mogu poduzeti za smanjenje gubitka vode iz kože uključuju sljedeće:
* ograničen kontakt s vrućom vodom kako bi se sačuvala zaštitna ulja kože,
* korištenje proizvoda za njegu kože s ceramidima i hijaluronskom kiselinom,
* izbjegavanje proizvode za njegu kože koji sadrže alkohol i umjetne mirise,
* zaštita kože od sunca, vjetra i hladnoće.

Stoga je važno hidratizirati kožu iznutra i izvana, a najbolja je kombinacija uravnotežene prehrane, puno vode i pravilne njege kože izvana.

Na taj ćemo način osigurati dovoljnu vlažnost i odgoditi neželjene posljedice dehidrirane kože čak i u dubokoj starosti.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.