4 najčešće ozljede prilikom trčanja

4 najčešće ozljede prilikom trčanja

1. Ozljeda koljena ili sindrom trenja iliotibialnega traktusa

Ozljeda koja je značajna za trkače na duge pruge, bicikliste i trkače na skijama. Pojavljuje se kod vježbanja kod kojeg je potrebna konstantna fleksija koljena. Ozljeda nastane zbog skraćenog iliotibialnega trakta, savijanja koljena prema unutra za vrijeme gibanja, izvraćanja stopala prema unutra. Za vrijeme stajanja bolovi se pojavljuju kada koljeno savijemo za 30%.  Bolove osjetimo kada iliotabialni trakt sklizne preko izraska goljenice. Liječenje započinjemo odmaranjem, vježbama za istezanje, jačanjem mišića i fizioterapijom. Za vrijeme aktivnosti tetivu možemo fiksirati elastičnim zavojem kako ne bi prelazila preko ruba goljenice.

2. Upala Ahilove tetive

Ahilova tetiva povezuje mišice listova na zadnji strani pete. Ozljeda nastane kod iznenadnog povećanja opsega treniranja, trčanja uzbrdo, brzog trčanja, oslabljenih mišića listova. U slučaju nastanka bolova za neko vrijeme napravimo pauzu od trčanja. Možemo si pomoći hlađenjem s ledom. Za vrijeme ozljede, dok nam ne prođu bolovi, možemo se baviti drugim sportskim aktivnostima kao što je biciklizam, plivanje. Zatim se posvetimo vježbama za jačanje mišića listova i u trening uključimo vježbe za poboljšanje tehnike trčanja (atletska abeceda).

3. Trohanterni burzitis

Ko ove vrste ozljede radi se o upali sluzne vrećice ili burze na vanjskoj strani kuka. Sluzna vrećica izlučuje sluz koja služi kao mazivo za glatko klizanje  mišića, tetiva preko kosti. Bolovi nastanu kada se vrećica upali zbog čestih preopterećenih pokreta, udaraca ili kao posljedica pada. Bolove osjetimo kod gibanja u kuku, kod rotacije noge za vrijeme trčanja, kod hodanja uz stepenice prema gore. Uzrok za nastanak ozljede su oslabljeni mišići stražnjice, prednjeg djela bedra, zadnje lože, te zbog nepravilne biomehanike hodanja (uvrtanje stopala prema unutra). Za vrijeme ozljede možemo se baviti plivanjem te je potrebno izbjegavati aktivnosti koje uzrokuju bolove. Pomoći će nam odmaranje, hlađenje, fizioterapija.

4. Upala pokosnice-medijalni tibialni stres sindrom

Za ovu vrstu ozljede značajni su bolovi u donjem dijelu goljenice, na unutarnjoj medijalnoj strani. Bolovi su izraziti na početku trčanja, nakon toga se postupno ublaže. Kod ozbiljnijih oblika ozljede bolovi su prisutni u području sve do koljena. Bolno mjesto je na dodir osjetljivo. Najčešći uzrok je u sjecištu mišića goljenice iznad međukosne membrane (membrana je rastegnuta između goljenice lisne kosti). Do upale pokosnice može doći zbog prevelike intenzivnosti treninga i prebrzog stupnjevanja opterećenja. Osim toga uzrok može biti i uvrtanje stopala prema unutra (pronacija) koje uzrokuje rastezanje mišića na unutarnjoj strani goljenice. Ozljedu možemo spriječiti pravilnim planiranjem vježbanja, smanjenjem intenzivnosti treninga, izbjegavanjem trčanje nizbrdo te po tvrdom i neravnom terenu, odabirom pravilne obuće s potporom na unutarnji strani luka stopala u slučaju problema s pronacijom. Za vrijeme trajanja ozljede možemo voziti bicikl ili plivati. Preporučljivo je hlađenje, a kada se bolovi smanje izvođenje vježbi za jačanje mišića goljenice. Pazimo da ne trčimo po tvrdoj podlozi, da postupno povećavamo opterećenje i izvodimo vježbe zagrijavanja te rastezanja goljenice i listova.

PRIPREMNIL: Matjaž Budin


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.