Vitamini i minerali – ključni za zdrav mozak djeteta i prevenciju poremećaja u rastu i razvoju

Vitamini i minerali – ključni za zdrav mozak djeteta i prevenciju poremećaja u rastu i razvoju

Roditelji si bez problema možemo priznati da bismo, kada je dječje zdravlje u pitanju, zaista učinili sve da nam djeca budu zdrava, nasmijana i puna energije. Samo tako im je cijeli svijet na dlanu, a mogućnosti tko i što mogu postati su beskrajne. Prvo što roditelji moraju osigurati svojoj djeci je pravilna prehrana, odnosno vitamini i minerali …

Poznato je da je djetetu za što zdraviji razvoj potrebna stabilna okolina, roditeljska ljubav, sigurnost, ali i društveni kontakti i obrazovanje. Jasno je i da mu je potrebna tjelovježba i pravilna prehrana. Upravo na tom području u suvremenom svijetu sve češće zapne.

Važnost pravilne prehrane često se zanemaruje u razvoju djetetova tijela i uma. Djeci se u znak ljubavi daje brza hrana i slatkiši, što dugoročno nije najbolji put u životu. Tu i tamo nema ništa loše, ali treba paziti da takva prehrana – siromašna vitaminima i mineralima – ne postane dio svakodnevice naše djece.

Naučimo dijete jesti zdravo

Djeci je potrebna pomoć da razviju navike zdrave prehrane i aktivnosti za cijeli život. Prvi primjer su svakako roditelji, a ako se roditelji hrane uravnoteženo i zdravo, tako će se hraniti i dijete.

Istina je da djeca ponekad znaju biti izbirljiva po pitanju prehrane, ali uz malo domišljatosti možemo im ponuditi šarena jela koja s užitkom jedu.

Zdrav dječji tanjur trebao bi sadržavati uravnotežen omjer proteina, cjelovitih žitarica te prije svega povrća i komad voća. Na taj način ćemo osigurati da dijete dobije sve glavne makronutrijente (bjelančevine, ugljikohidrate i masti) i mikronutrijente (vitamine i minerale).

Važnost vitamina i minerala

Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u podržavanju rasta i razvoja djetetova tijela i uma. Mozak djeteta koristi dvostruko više energije za svoju veličinu od mozga odrasle osobe, što znači da djeca zapravo trebaju više ovih važnih nutrijenata unatoč nižim preporučenim dnevnim unosima.

Studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) pokazuje da dijete u dobi od pet godina troši čak polovicu svoje energije samo za rad mozga.
Budući da dječji organizam većinu vitamina i minerala ne može proizvesti sam, djeca ih moraju unositi prehranom i vrijedi se potruditi da ih unese što više.

Vitamini su esencijalne tvari potrebne za održavanje zdravlja jer igraju ulogu u mnogim biološkim procesima.

Njihova je prisutnost ključna za jačanje imunološkog sustava, poticanje rasta, kognitivnih funkcija, sudjelovanje u enzimskim reakcijama i održavanje zdravih kostiju i kože.

Neki vitamini su posebno važni za djecu:

• Vitamin A: pomaže u održavanju zdravih očiju i kože.
• Vitamini B skupine: uključuju B1, B2, B3, B6, B9 (folna kiselina) i B12 i bitni su za energetski metabolizam, funkciju živčanog sustava i imunološkog sustava, stvaranje krvi te funkciju mozga.
• Vitamin C: Jača imunološki sustav, potiče zacjeljivanje rana i pomaže u apsorpciji željeza.
• Vitamin D: Pospješuje apsorpciju kalcija i fosfora za zdrave kosti, što znači manje šanse za rahitis i zdrav rast kostiju. Također ima važnu ulogu u imunološkom sustavu.
• Vitamin E: Djeluje kao antioksidans, štiti stanice od oštećenja i jača imunološki sustav.

Naravno, bitni su i minerali poput magnezija, kalcija i željeza pa bi dijete trebalo jesti što više zelenog povrća, no možemo mu ponuditi i sjemenke i orašaste plodove, mahunarke i, ako s tim nema problema, mliječne proizvode.

Protiv nedostatka željeza može se jesti meso, a može se dodati i zelena alga spirulina koja je bogata hranjivim tvarima, te je ujedno prikladna i za djecu.

Za imunološki sustav važan je i mineral cink, koji pomaže u rastu, obnavlja stanice i podržava imunološki sustav.

Što ako dijete usprkos našim naporima ne unosi dovoljno vitamina …

Realnost je takva da djeca često ne jedu savršeno pripremljene i izbalansirane tanjure, jer se događa da im se neke namirnice jednostavno ne sviđaju.

Hrana koja se danas proizvodi ima još jedan nedostatak – proizvodi se brzo, što znači da je osiromašena nutrijentima.

Posljedica mogu biti zdravstveni problemi koje svakako ne želimo. U djece su uobičajeni simptomi nedostatka vitamina i minerala problemi s kožom, bljedilo i anemija, slab imunološki sustav i novonastale infekcije, bolovi u rastu, proljev, malaksalost, slabost, slabo zacjeljivanje rana, modrice...

Nedostatak vitamina D kod najmlađih može dovesti do zastoja u rastu, deformacija kostura, rahitisa i bolova u kostima, zbog čega struka propisuje dodatak ovog važnog vitamina u obliku dodatka prehrani vrlo maloj djeci.

Za dodatak prehrani možemo se odlučiti i kada želimo osigurati unos svih ostalih važnih vitamina.

Kakav dodatak prehrani odabrati …

Multivitamini za otroke so zagotovo prva izbira, ko iščemo primerno prehransko dopolnilo, ki bi otrokom zagotovilo primeren vnos hranil za njihovo rast in zdrav razvoj.

Pri odabiru je dobro obratiti pažnju na neke važne karakteristike multivitamina za djecu, koje su vrlo važne ...

Multivitamin bi trebao sadržavati sve važne vitamine, kao što su A, vitamini skupine B (također B9 i B12 koji bi trebali biti u aktivnom obliku), C, D3 i E, a treba biti dodati i poneki mineral. Odličan izbor je npr. cink u tolikoj količini da je siguran za dugotrajno uzimanje.

Multivitamin treba biti u obliku koji će djeca rado konzumirati. Vrlo su prikladni, npr. gumeni bomboni koje dijete može žvakati i veseliti im se. Na taj način postoji veća šansa da će dijete zaista i konzumirati vitamine, a roditelji će biti pošteđeni puno sijedih vlasi koje bi izazvale uzimanje kapsula ili tableta ili pak neukusni praški.

Multivitamini trebaju biti što prirodniji. Osim vitamina, ne smiju sadržavati nepotrebne umjetne tvari i bojila, jer se arome i bojila mogu dobiti prirodnim putem.

Bez šećera i alergena, jer se time izbjegava potencijalna opasnost ako su djeca osjetljiva na gluten ili laktozu. Svi roditelji znaju kako je to kada dijete unese nepotreban šećer, pa ga je dobro izbjegavati.

Postoje i sigurni zaslađivači, poput izomalta i maltitola, koji ne podižu šećer u krvi i, prema studijama, čak podržavaju zdravlje zubi i crijevni mikrobiom (studija: Effects of isomalt consumption on gastrointestinal and metabolic parameters in healthy volunteers). 

Birajmo mudro i djeci priuštimo najbolje Multivitamine.

Kako bi se osigurala podrška zdravom razvoju djece, osim kvalitetnih multivitamina, u dječju prehranu ima smisla uključiti i probiotike koji značajno pridonose boljoj crijevnoj apsorpciji vitamina i minerala koje dijete unosi.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji u dovoljnoj količini doprinose zdravlju probavnog sustava. U prehrani djece igraju važnu ulogu u održavanju zdrave crijevne flore koja je osnova za snažan imunološki sustav i opće dobro stanje.

U kombinaciji s multivitaminima probiotici dodatno pridonose ravnoteži probavnih procesa i jačaju obrambeni sustav djece. Također mogu pomoći u ublažavanju probavnih smetnji kao što su zatvor, nadutost i proljev.

Opcija koju djeca jako vole su Imunobiotici za djecu u obliku bombona.

Multivitamini i probiotici igraju ključnu ulogu u pružanju djeci svih potrebnih nutrijenata za zdrav razvoj tijela i uma. 

Prije svega i dalje moramo poticati pravilnu prehranu, raznovrsne obroke i dovoljno kretanja, kako bismo i jačanjem organizma osigurali zdrav razvoj djece.

Želite više informacija vezanih uz roditeljstvo i djecu?
Upiši svoje podatke i na e-mail ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti vezane uz roditeljstvo.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.
 
 
 

Komentari (1)