Vitamin sunca - 10 najčešćih pitanja

Vitamin sunca - 10 najčešćih pitanja

Vjerojatno već jako dobro poznaješ vitamin D. Nazivamo ga i vitaminom sunca, jer ga je naše tijelo, uz pomoć sunčeve svjetlosti, odnosno ultraljubičastih zraka, sposobno proizvesti od kolesterola koji se nalazi u koži.
Ono što možda još ne znaš je činjenica da vitamin D uopće nije vitamin, već hormon koji pridonosi normalnoj razini kalcija u krvi i održavanju zdravih kostiju i mišića, te pridonosi funkcioniranju imunološkog sustava.

Odgovorila sam na 10 najčešćih pitanja u vezi Vitamina D3. Pročitaj više ...

1. Kakva je razlika između D i D3 vitamina? 
Poznajemo dva oblika vitamina D. To su D2 ili ergokalciferolin i D3 ili kolekalciferol. D2 se najčešće nalazi u biljnim izvorima, ali poznatiji je D3, koji se nalazi u ribi, jajima, jetri, maslacu i nekim vrstama lišajeva. Čak i sama koža u dodiru s ultraljubičastim zrakama tvori upravo ovu inačicu vitamina, odnosno vitamin D3, koji je superioran budući da ga tijelo bolje koristi.

2. Zašto je važan D3 vitamin?  
Osnovna funkcija vitamina D3 u tijelu je održavanje optimalne koncentracije kalcija i fosfora u tjelesnim tekućinama (uključujući krv), te na taj način podupire metaboličke procese u stanicama.

Vitamin D trebao bi pridonijeti:

• normalnoj apsorpciji / iskorištavanju kalcija i fosfora,
• normalnoj razini kalcija u krvi.
• održavanju zdravih kostiju,
• radu mišića,
• održavanju zdravih zuba,
• funkcioniranju imunološkog sustava,
• igra ulogu u diobi stanica.

3. Koliko je potrebno uzeti vitamina D3 tijekom dana? 
Preporučena dnevna količina je 1000 IU Vitamina D3. 

4. Kad i kako uzimati D3 vitamin?  
Vitamin D3 može se konzumirati u bilo kojem dijelu dana, ali dobro ga je uzimati s hranom jer je to vitamin topljiv u mastima koji se puno bolje apsorbira s hranom. Međutim, budući da kod nekih vitamin D utječe na energiju i stvaranje melatonina, koji je odgovoran za san, bolje je da ga se ne uzima prije spavanja. Možemo ga koristiti tijekom cijele godine.

5. Provodim puno vremena vani na suncu. Zašto mi preporučujete da i tijekom ljeta uzimam D3 vitamin?  
Čak i ljeti nadomiještanje vitamina D3 vrlo je važna. Ako još uvijek niste sigurni koliko imate vitaminaD, predlažemo da provjerite razinu vitamina D u krvi. Procjenjuje se da je nedostatak prisutan kod čak 80% stanovništva. Većina ljudi radi u zatvorenom prostoru, a osim toga, danas smo svjesni da je sunčanje više štetno nego zdravo. Osim toga, većinu vremena u našem dijelu Europe nismo izloženi dovoljno velikim količinama sunčeve svjetlosti. Dva ljetna mjeseca, koja su nam na raspolaganju, nisu dovoljna za podmirivanje potreba za vitaminom D3 tijekom cijele godine.

6. Da li se D3 vitamin prenosi na dijete tijekom trudnoće i dojenja?  
Vitamin D3 se preporučuje trudnicama i dojiljama, a dio se izlučuje i u mlijeku, ali nažalost nedovoljno da zadovolji djetetove potrebe za vitaminom D3, pa djeci ipak treba dodavati dodatni vitamin D3.

7. Da li vitamin D3 zaista uspješno rješava tegobe sa zubima i zubni kamenac?
Prema službenim i potvrđenim dokumentima, vitamin D3 trebao bi pridonijeti očuvanju zdravih zuba i kostiju, pa se svakako preporučuje uzimanje u slučaju loših i lomljivih zubi. Međutim, nema dovoljno istraživanja o podacima u vezi kamenca, koji bi tvrdili da se uzimanjem vitamina D3 uspješno uklanja.

8. Da li vitamin D3 daje energiju? 
Dovoljno vitamina D3 djeluje protiv umora i depresije. Kad smo bolje volje, definitivno imamo više energije. Kad imamo premalo vitamina D3, češće smo umorni i osjećamo više problema, poput anksioznosti, depresije itd.

9. Moraju li svi uzimati D3 vitamin?  
Prema istraživanjima, čak do 80% stanovništva pati od nedostatka, pa se preporučuje svima. Posebno se preporučuje onima koji rade u zatvorenom prostoru, onima sa tamnijom kožom, čak i onima sa vrlo svijetlom kožom koji ne bi trebali biti na suncu, kao i starijim osobama, jer njihova koža više ne sintetizira dovoljno vitamina D3. Također se preporučuje i trudnicama, dojiljama te svima sa slabijim imunološkim sustavom.

10. Postoji li prirodni D3 vitamin?  
Postoji prirodni oblik vitamina D3 koji je zapravo rijedak u biljnim izvorima. To je vitamin D3 koji se nalazi u sobovom lišaju. U slučaju lišajeva radi se o vrlo posebnom organizmu, koji je svojevrsna kombinacija gljiva i algi koje žive u simbiozi i tvore lišajeve. Lišaj je vrlo otporan na uvjete koji vladaju u okolini u kojoj raste. Sadrži važne hranjive tvari, uključujući vitamin D3. Takav je na primjer Malincin vitamin D3.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.