Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina je jako važna za normalno djelovanje našeg tijela. Najviše ga unesemo sa svježim voćem i povrćem a možemo i s prehrambenim dodatcima.

Dovoljan unos je iznimno bitan zato jer tijelo nije sposobno samo proizvoditi vitamin C. Vitamin C je antioksidant koji samostalno ili u kombinaciji s vitaminom E štiti naše tijelo od slobodnih radikala i štiti tijelo od nastanka kancerogenih stanica. Pomaže pri smanjenju oksidativnih oštećenja DNK i kod smanjivanja LDL kolesterola. Bitan je za sintezu kolagena i zbog toga za normalno djelovanje žila, kosti, hrskavice, cakline, kože i zubi, bitnu ulogu ima i za normalno djelovanje mozga i živaca.

Prenosi hranjive tvari u stanice

Prije svega navedenog, vitamin C je i prijenosnik hranjivih tvari u stanice i zato pri njegovom nedostatku stanice jednostavno ne dobivaju dovoljno hranjivih tvari. Željezo iz voća, povrća i žitarica se i kod nedostatka vitamina C apsorbira iako je u tom slučaju apsorpcija za 85 % manja. Već dugo je poznato da vitamin C ima ključnu ulogu pri jačanju i očuvanju imunološkog sustava jer ubrzava nastajanje bjelančevine interferona i otežava ulaz uzročnicima bolesti kroz staničnu membranu u unutarnjost stanice, djeluje kao nekakav vratar ispred stanice koji neželjenim gostima onemogućava ulaz.

Dnevne potrebe vitamina C

Odraslima treba najmanje 100 mg vitamina C dnevno, trudnicama, jako aktivnim ljudima i pušačima je potrebno malo više. U slučaju da imamo veliki nedostatak vitamina C može doći do  pojave skorbuta s krvarenjem desni kao i s bolovima i oštećenjima desni. Sve te simptome može pratiti jaka iscrpljenost. Od dužeg vremena ispostavljenosti tijela preniskom dnevnom unosu vitamina C  dolazi do slabog djelovanja imunološkog sustava kao i povećanje rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i raka.

Gdje ga je najviše? Namjernice kao što su crni ribiz, jagode i citrusi, peršin, paprika i prokulice sadrže više vitamina C nego druge, zbog toga ih moramo svaki da staviti na svoj jelovnik. Ako nam fali vremena za planiranje obroka, možemo po kratici doći do neke namjernice koja sadrži puno više vitamina C nego obično voće i povrće. Baobab u prahu, jagode camu camu ili goji jagode spadaju pod namjernice koje po su po količini vitamina C prije svih ostalih. Jednostavno ih u malim količinama u jutro dajemo u smoothije ili jogurt i zadovoljimo dnevne potrebe.

PRIPREMILA: Lina Z.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.