Usporedba zdravih ulja

Usporedba zdravih ulja

Masnoće su nužno potrebne za optimalno djelovanje tijela. Prije svega je važna količina i vrsta masnoća koje su dio naše svakodnevne prehrane. Zdrave masnoće korisne su za naše zdravlje, a u prirodi ih možemo naći u obliku ulja i maslaca. U nastavku su predstavljena zdrava ulja, koje izabrati i za što ga upotrijebiti.

kokosovo olje

Kokosovo ulje/maslac 

Energetska vrijednost: 885 kcal/100g Tekstura i boja: bijele je boje. Do 24°C je u tvrdom obliku (maslac),  na višoj temperaturi se istopi i pretvori u tekući oblik.

Upotreba
: za kuhanje – odlično je jer može podnijeti visoke temperature, ne zagori i zato se može koristiti za pečenje, pohanje, prženje. U kozmetičke svrhe – odlično je za njegu kose,noktiju i kože.

 olivno olje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje


Energetska vrijednost: 825 kcal/100g

Tekstura i boja: zlatno žute je bolje, u tekućem obliku.

potreba: u kulinarske svrhe – ima izniman sastav hranjivih tvari zato se preporučuje kao dodatak nakon kuhanja ili kao dodatak hladnim jelima kako toplota ne bi uništila hranjive tvari. U kozmetičke svrhe može se upotrijebiti kao masla za kosu u kombinaciji sa žumanjkom i eteričnim uljima, sa soli kao piling za tijelo, a u kombinaciji s avokadom kao maska za lice.

arganovo olje

Arganovo ulje 


Energetska vrijednost: 828 kcal/100g

Tekstura i boja: svijetlo smeđe je boje, u tekućem obliku.

Upotreba: u kulinarske svrhe – poboljšava funkcije mozga, regulira kolesterol, pozitivno utječe na jetra i probavu. Najbolje ga je koristiti kao dodatak hladnim jelima. U kozmetičke svrhe je odlično za njegu, naime na kožu djeluje blagotvorno, umiruje ju, čuva njenu ljepotu i izglađuje borice te ju navlaži i nahrani.

konopljino olje

Ulje od konoplje


Energetska vrijednost: 819 kcal/100g

Tekstura i boja: zelenkaste je bolje i u tekućem obliku.

Upotreba: u kulinarske svrhe – ulje je osjetljivo na toplotu (ne smijemo ga grijati) zato se preporučuje da se koristi kao preljev za hladna jela, salate, umake, namaze. Možete ga dodati u već kuhana ohlađena jela ili upotrijebite kod pripreme jela za koje nisu potrebne visoke temperature.

mandljevo_olje_5

Bademovo ulje 


Tekstura i boja: oker boje, u tekućem obliku.

Upotreba: u kozmetičke svrhe – izglađuje i njeguje kožu, daje joj osjećam mekoće i pažljivo ju navlaži. Potiče obnavljanje kože, jača njenu vitalnost te ju zaštiti. Možemo ga koristiti za njegu ustnica, kose i vlasišta, trudnice za njegu kože trbuha, za uklanjanje make up-a.      

olje črne kumine

Ulje crnog kima

Tekstura i boja: tamno smeđe je bolje u tekućem obliku.

Upotreba: u kulinarske svrhe – djeluje protuupalno, analgetsko, antiseptično i antibakterijsko. Sadrži osam od devet esencijalnih aminokiselina, minerale cink, bakar željezo, fosfor, kalcij, folnu kiselinu  te vitamin C, B6, B3, B1. U kozmetičke svrhe - za njegu suhe i osjetljive kože, kao ulje za masažu ili balzam za tijelo u kombinaciji s drugim uljima.  

totrovo olje


Ulje divljega lana

Tekstura i boja: svjetlo smeđe je boje, u tekućem obliku.

Upotreba: zbog svog bogatog hranjivog sastava ima sve stranu upotrebu. Može se koristiti u kulinarske svrhe – bogato je vitaminom E zato im snažno antioksidativno djelovanje, jača imunološki sustav, ima protuupalno djelovanje te ublažava i sprječava povećavanje upale.  ZBoh sadržaja omega-3 masnih kiselina pomaže i kod ublažavanja bolova. U kozmetičke svrhe koristi se prije svega za ublažavanje upaljene i razdražljive kože te za njegu suhe i ispucale kože.

ČLANAK NAPISALA: Malinca Tea  


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.