U avionu s bebom ili malim djetetom

U avionu s bebom ili malim djetetom

Volim putovanja, ali uvijek sam se pomalo bojala što će biti s tom mojom strašću nakon što postanem mama. Mnogi su me plašili da je putovanje s malom djecom naporno i nemoguće …

Tijekom trudnoće odlučila sam svoju strast prema putovanjima pokušati prenijeti na sina i putovati onoliko često koliko sam putovala prije svoje nove uloge.

Tako smo već kada je Mateo imao samo 4 mjeseca krenuli na naše prvo putovanje, koje nije bilo kratko, budući da je njegov prvi let bio u SAD u Miami...

Danas, kada pišem ovaj blog, Mateo ima godinu i pol i iza sebe ima već 12 letova avionom. Zbog čestih pitanja na ovu temu, odlučila sam napisati blog i s tobom podijeliti sve korisne savjete koji dobro dođu na putovanju avionom s našim najmlađima. S tobom dijelim 10 korisnih savjeta za lakše i ugodnije putovanje s avionom:

1. Najkorisniji savjetu su opušteni roditelji, jer je u tom slučaju cijelo putovanje puno lakše. Prije odlaska na put porazgovaram sama sa sobom i kažem si da idem na put opušteno i neopterećeno. Dobro je i ako dijete prije odlaska oduševite avionima tako da ih gledate na nebu, u knjigama, na YouTubu …

2. Ako idemo na put na drugi kontinent (Amerika, Azija …) i pred nama je dugačak let, dobro je da rezerviramo noćni let ako postoji ta opcija, kako bi djeca spavala po noći. Mi smo Mateu kupili i putni krevetić u kovčegu Stokke. U takav kovčeg, koji je istovremeno krevetić i guralica, možete spakirati stvari za dijete ili bilo što drugo. Poanta je da se u avionu može rastaviti i napraviti krevet na kojem dijete spava ili ima više mjesta za igru. Sada teško mogu zamisliti dug let bez takvog kovčega. Super je jer se na aerodromu (pogotovo ako nemate kolica) dijete može na njemu voziti kao u guralici. Može se nositi i na ramenu kao torbica ili ga dijete vuče. Preporučam svima koji puno putuju. Naš je primjeren za djecu od 2 do 7 godina, iako smo ga imali sa sobom i prije nego je Mateo napunio godinu i pol.

3. Ako je moguće, izaberite sjedala u prednjem dijelu, odnosno iza pregrada, jer tu ima najviše mjesta za noge. Za bebe do 10 kg na tom je sjedalu moguće dobiti košaru u kojoj beba može spavati na dugim letovima. Iskoristili smo to za put u Ameriku kada je Mateo imao 4 mjeseca. Inače, uvijek biramo sjedala uz prolaz kako bismo u bilo kojem trenutku mogli ustati, a da ne smetamo susjedu. Također imajte na umu da djeca do 2 godine uglavnom nemaju svoje sjedalo.

4. Do treće godine svakako preporučam da sa sobom ponesete lagana kišobran kolica koja na većini letova predajete prije ulaska u avion, a odmah nakon iskrcaja dobivate natrag. Odabrali smo Cybex Melia, koja je s nama dosta putovala i jako smo zadovoljni. Vrlo su lagana - samo 6 kg, zauzimaju malo prostora, lako se sklapaju, a imaju i mogućnost potpuno ležećeg položaja. Možete uzeti i nosiljku, ali nama nikad nije trebala (u avionu je preusko za nju, a na aerodromima smo imali kolica i na kraju kovčeg iz 2. točke).

5.  U ruksak ili putni kovčeg spakiram sve što mu je potrebno za let, kako bi mi te stvari bile na dohvatu ruke. 
Spakiram:

•    Igračke, koje su Mateu zanimljive (ovisno o starosti). Preporučujem da mu neku dragu igračku prije odlaska na avion sakrijete na barem dva tjedna. Kod nas to ima fantastičan efekt, a svakako su dobrodošle i nove igračke i igre.
•    Crtići ili glazbeni spotovi koje voli. Skinula sam ih s Youtuba, pa bi ih gledali kad nam više ništa drugo nije bilo zanimljivo. Naravno, na dužim letovima imaju crtiće na avionskim TV programima, ali su prezahtjevne, odnosno nezanimljive za tako malu djecu.
•    Grickalice koje spakiramo u posudicu s pregradama. Mi imamo posudicu s tri prostora i onda u svaki stavim po jednu stvar koju voli – borovnice, jagode, brusnice, kekse, grisine … Do sad sam uvijek sa sobom nosila i adaptirano mlijeko u prahu, pa bih u avionu zamolila da mi donesu toplu vodu. Odlična je i kakva žemlja, voćni napitak ili energetska pločica.
•    Dudu i rezervnu dudu ako ju koristi. 
•    Piće – mi bi sa sobom ponijeli bocu vode i onda bi tražili vodu u avionu. Naravno, možete ju kupiti i ranije u zračnoj luci. U avionu je super ako dijete nekoliko puta podsjetite da pije jer je zrak suh i brzo ga može zaboljeti glava ako ne pije dovoljno tekućine.
•    Rezervna odjećaa – na kratke letove do tri sata nosim jedan komplet rezervne odjeće, a na duže 2 do 3. Do sada su nam uvijek trebali. :) I ne zaboravite slinček ako ga koristi. 
•    Pelene ako ih još koristi (za svaki slučaj ih uzmem malo više), podlogu za previjanje i cijeli paket rezervnih vlažnih maramica, koje dobro dođu za više stvari (previjanje, brisanje ruku, oko usta, ako se što prolije …).
•    Za dugačke letove sad kad hoda uzmemo i obuću kako bi mogao hodati po avionu. 
•    Traka za glavu, jer ponekad zrakoplovi i zračne luke imaju jake klima uređaje i brzo može doći do upale uha, pogotovo ako vaša djeca imaju osjetljive uši.
•    Prva pomoć za duge lete: paracetamol (čepić, sirup), flasteri, fiziološka otopina u ampuli.
•    Ručnik ili veliku tetra pelenu, koje se može koristiti umjesto jastuka, za pokrivanje, za udobnije namještanje ako držimo dijete …
•    Nakon iskustva prolijevanja kaše po ruksaku, uvijek stvari spakiram u zip vrećice za lakše pronalaženje i ako se nešto prolije da nema kaosa u ruksaku.

6. Uravnoteženje pritiska u ušima je važno i kod beba je najlakše postići dojenjem tijekom polijetanja i slijetanja. Možemo probati i s dudom, pijenjem iz bočice, ispuhivanjem nosa, gutanjem sline, lizikom, bombonima …

7. Sebe i dijete obucite što udobnije. Što manje nakita, remena … Tako neće biti potrebno uklanjati sve to na svim kontrolama. Na određenim letovima u avionu je jako hladno, ali ponekad zna biti i prilično vruće, stoga se odjenite slojevito, ispod obavezno kratkih rukava.

8. Na dohvatu ruke imajte sve potrebne dokumente – tj. putovnice, avionske karte i ostale potrebne dokumente za ulazak u zemlju u koju se putuje (viza, osiguranje …).

9. Kad dijete počne samo hodati, super je ako mu na većim aerodromima na ruku alkoholnim flomastrom napišete vaš broj telefona + natpis mama, ako se slučajno izgubi.

10. Na avion se ukrcajte što kasnije, kako bi tamo proveli što manje vremena. :)
Vjerujem da će vam savjeti dobro doći. Pogotovo ako s djetetom prvi put idete u avion. 

11. I još važna dodatna preventiva  
Kako bismo svojoj djeci pružili što bolje uvjete za njihovo zdravlje i dobrobit tijekom putovanja, dobro ih je pravilno zaštititi brigom za njihov snažan imunološki sustav i zdravlje crijeva. Multivitamini za djecu i Imunobiotici za djecu mogu biti izuzetno korisni u ovom slučaju. Početi uzimati multivitamine i probiotike nekoliko tjedana prije putovanja pametna je odluka koja može spriječiti mnoge neugodnosti i omogućiti da putovanje prođe bez nepotrebnih zdravstvenih komplikacija. Osim što jačaju imunološki sustav djeteta, pomažu i u poboljšanju crijevne flore, čime se smanjuje mogućnost da ga tijekom putovanja zahvate razne infekcije. Time će putovanje biti ugodnije i sigurnije za cijelu obitelj, a posebno za naše najmlađe koji su često osjetljiviji na promjene u okolini i prehrani.

Vjerujem da će vam savjeti dobro doći. Pogotovo ako se s djetetom prvi put pripremate na putovanje avionom.

Razveselit će me i vaša iskustva koja mi možete poslati na nastja.kramer@malinca.si. Nadopunit ću ovaj članak s dodatnim savjetima i idejama koje mi pošaljete.

Želite više informacija vezanih uz roditeljstvo i djecu?
Upiši svoje podatke i na e-mail ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti vezane uz roditeljstvo.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.