Toksini: što su i kako ih izbjeći

Toksini: što su i kako ih izbjeći

Toksini u hrani i vodi, otrovi u okolišu, otrovi u lijekovima ... Danas možemo puno čuti o toksinima i pozivima na detoksikaciju. No, koji su to zloglasni otrovi, jesu li stvarno toliko štetni, kako ih izbjeći ...

Male tvari, veliki problemi …

Toksini su tvari koje su otrovne, a mogu imati i negativne učinke na zdravlje. Kad pomislimo na toksine, možda prvo pomislimo na umjetne kemikalije, ali toksini su i one otrovne tvari koje mogu proizvesti određene bakterije, gljivice, plijesan i tako dalje.

Istina je, međutim, da se u proizvodima koje svakodnevno koristimo mogu pronaći mnoge otrovne tvari. To mogu biti sredstva za čišćenje u kućanstvu, goriva, alkohol, pesticidi za zaštitu bilja, kozmetika, pa čak i lijekovi ...

Svaka kemikalija može biti otrovna ili štetna pod određenim uvjetima, ali na sreću, u tijelu imamo mehanizam koji nam pomaže ukloniti štetne tvari iz tijela.

Istina je da se tijelo može samo riješiti toksina, ali …

Istina je da je naše tijelo u stanju vrlo dobro ukloniti tvari koje mu ne pripadaju. To čini preko bubrega, žučnog mjehura, jetre i crijeva …

  • Bubrezi su ti koji uklanjaju nusproizvode probave i drugih tjelesnih procesa. Oni to čine putem tekućine koju unosimo i proizvodnjom urina koji ispire toksine iz tijela.
  • Drugi sustav čišćenja u tijelu je debelo crijevo. Dok tanko crijevo apsorbira hranjive tvari iz hrane i gura ih u krvotok, debelo crijevo je ono koje pomaže tijelu da se riješi svega što je preostalo.
  • Jetra također igra ključnu ulogu u probavi, ali obavlja i mnoge druge funkcije. Jedna od njih je filtriranje krvi čime se neutraliziraju potencijalno štetne tvari i pomažu tijelu da ih se riješi. Bilo da nešto pojedemo, nanesemo na kožu ili udišemo, jetra je organ koji obrađuje unesene toksine i pomaže nam ih izbaciti iz tijela.

Toksini su obično stvarno male tvari i ulaze u tijelo u malim količinama koje tijelo može pročistiti. Međutim, problem nastaje ako smo previše izloženi određenim toksinima.

Ako se ne pridržavamo smjernica zdrave prehrane i tjelovježbe, koje omogućuju tijelu da funkcionira kako treba i da može očistiti sve toksine, oni se nakupljaju i tijelo ih ne može pravilno obraditi ili eliminirati. To može uzrokovati velike probleme…

Različiti oblici toksina

Postoje dva oblika toksina, a to su toksini topivi u vodi i toksini topivi u mastima. Vodotopivi su oni koji se mogu izlučiti iz tijela vodom i filtrirati preko bubrega.

Toksini topivi u mastima su kompliciraniji. Tu spadaju svi ozloglašeni otrovi poznati kao pesticidi iz sprejeva, lijekovi, razni konzervansi za hranu, tvari koje se nalaze u plastičnim bocama i drugim ambalažama, tvari u cigaretama, kao i teški metali iz okoliša i, prema nekim pretpostavkama, oni iz amalgamskih plombi u zubima …

Ako izloženost nije velika i zdravi smo, a tijelo u optimalnom stanju, lako ćemo se nositi s takvim kemikalijama. Nažalost, sjedilački način života i moderna prehrana s prekomjernim opterećenjem toksinima to ne podupiru najbolje.

Svi toksini topivi u mastima moraju se prvo obraditi u jetri prije nego što ih se tijelo uopće riješi. Žučni mjehur i jetra izlučuju žuč, koja može vezati toksine topive u mastima, a ta žuč zatim putuje u jetru na obradu i filtraciju. Ako je toksina previše ili je jetra masna zbog nepravilnog načina života, teško obavlja svoj posao, što dovodi do hrpe neugodnosti koje ponekad jednostavno zaboravimo povezati s prekomjernim opterećenjem otrovnim tvarima.

Mogući simptomi preopterećenja toksinima

Da je tijelo previše zasićeno toksinima može se prepoznati po nekim simptomima kao što su stalni umor, loš san, neobjašnjive glavobolje, alergije, osip, netolerancija na hranu, umor, depresija, česte upale i infekcije, bolni zglobovi, kao i nadutost i nakupljanje masnih naslaga oko trbuha ...

Sprječavanje unošenja toksina iz okoliša iznimno je težak zadatak. Ne možemo ih potpuno izbjeći, ali možemo slijediti neke jednostavne smjernice kako bismo pomogli tijelu da izbjegne barem neke od toksina.

Što možemo učiniti?

Dobro je izbjegavati industrijski pripremljenu hranu i pića koja mogu sadržavati pesticide kao i transmasne kiseline i šećere koji čine jetru masnom pa više ne može dobro obavljati svoje funkcije. Svakako izbjegavaj cigarete i dim cigareta te prekomjerne količine alkohola. I jedno i drugo jako loše utječe na jetru.

Dobro je piti samo čistu vodu, koja se, ako je moguće, filtrira kako bi se riješili neželjenih tvari koje se nalaze u njoj. Dobra odluka je i biranje prirodnih sredstava za čišćenje i prirodnu kozmetiku organskog podrijetla. Redovito čitajmo sastojke proizvoda koje kupujemo i naučimo što pojedini dodaci ili E-ji zapravo znače.

Što ako su simptomi već prisutni?

Jedan od najpriznatijih načina detoksikacije organizma svakako je post ... Uz pomoć posta rasterećujemo probavni trakt, jetru i bubrege, kao i sve ostale sustave i organe u tijelu. Tijelu će biti lakše mobilizirati toksine zarobljene u mastima i eliminirati ih iz tijela.

Drugi način koji je donekle sličan postu je sirova prehrana, gdje određeno vrijeme, npr. mjesec dana odustajemo od sve prerađene prehrane i jedemo samo svježe voće i povrće. Osim voća i povrća, možemo uzimati ​​i prirodna pomagala za detoksikaciju …

Prirodna podrška tijelu ...

Od velike pomoći mogu nam biti i neka prirodna pomagala za koja studije pokazuju da imaju određeni utjecaj na npr. jetru i njenu funkciju …

Takva pomoć je sikavica, koju možemo konzumirati u obliku čaja, tinktura i ekstrakata ili mljevene sjemenke dodati u svoj jutarnji smoothie.

Kao sredstvo za tradicionalno prirodno čišćenje tijela pojavljuje se i pročišćena glina u prahu, a još je bolje ako jedemo puno svježeg zelenog lisnatog povrća koje sadrži klorofil.

Alga klorelaUpravo zato što je u proljeće dostupno više svježeg povrća s klorofilom poput maslačka i kadulje, proljeće se smatra doba godine kada mnogi posežu za detoksikacijom i zelenim postom.

Mala studija je pokazala da klorofil zelenih biljaka može smanjiti uneseni aflatoksin, spoj za koji se zna da uzrokuje rak. To potvrđuje i druga studija u kojoj je konzumacija klorofila pri svakom obroku rezultirala smanjenjem biomarkera aflatoksina za 55 % u usporedbi s placebom.

Alga chlorella i studije o njoj …

Među omiljene dodatke koji se koriste za čišćenje tijela, ubrajamo i algu chlorellu koja sadrži puno klorofila.

U studiji Dietary Strategies for the Treatment of Cadmium and Lead Toxicity utvrđeno je da alge, uključujući chlorellu, smanjuju toksične učinke na jetru, mozak i bubrege zbog teških metala. Osim toga, studije su pokazale da chlorella pomaže smanjiti količinu drugih štetnih kemikalija koje se ponekad nalaze u hrani. Jedan od njih je dioksin, koji je hormonski disruptor. Na temelju ovih dokaza, čini se da chlorella može pomoći u jačanju prirodne sposobnosti tijela da uklanja toksine.

Što je s crijevima?

Možemo pomoći crijevima da se riješe svega što se nakuplja u njima. Međutim, da bi to bilo moguće, moramo biti sigurni da jedemo zdravu hranu i vlakna. Vlakna su poput metle koja uklanja otpadne tvari u crijevima. Možemo dodati vlakna u obliku indijskog trputca, odnosno psiliuma, koji je od pomoći žuči i crijevima.

Psilium luči gel koji pomaže u sprječavanju vraćanja žuči s mastima i toksinima natrag u jetru, već se jednostavno izlučuje kroz crijeva u WC školjku. Psyllium vlakna su i prebiotik koji hrani važne dobre mikrobne kulture u crijevima. Dobre mikrobiološke kulture mogu se osigurati i dodavanjem mikrobioloških kultura u obliku probiotičkih dodataka prehrani.

Zdrava crijeva su povezana s dobrom probavom, a dobra probava je vrlo važna za uklanjanje toksina iz tijela.

Dakle postoje prirodni načini koji mogu pomoći tijelu u detoksikaciji, ali najbolje je pokušati održavati što zdraviji način života koji će pomoći da se otrovi mogu u što većoj mjeri izbaciti iz tijela na redovnoj bazi …

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.