Tjestenina penne sa šparogama, pršutom i jajima
Ovo jelo je jednostavno, ali puno okusa – savršen izbor za brzi ručak ili večeru. Kombinacija pršuta, šparoga i kremastih jaja lijepo zaokružuje integralnu tjesteninu u lagan, ali hranjiv obrok.
SASTOJCI (za 2 osobi):
* 250 g integralne tjestenine penne
* 70 g pršuta (možete i bez njega)
* 200 g šparoga
* 3 jajeta
* maslinovo ulje
* sol
OPIS POSTUPKA: U loncu zakuhamo veću količinu posoljene vode i skuhamo tjesteninu (mašnice) prema uputama na pakiranju. Prije nego što ih ocijedimo, sačuvamo oko 1 dl vode od kuhanja.
Pršut narežemo na manje komadiće. Šparogama odrežemo tvrde donje dijelove, operemo ih i narežemo na komade duge oko 2 cm. Jaja razmutimo.
U većoj tavi zagrijemo 2 žlice maslinovog ulja. Dodamo pršut i pržimo ga dok ne postane hrskav. Zatim dodamo šparoge i pržimo ih 2–3 minute. Posolimo (umjereno, jer je pršut već slan) i dolijemo malo vode (oko pola decilitra). Poklopimo i pirjamo dok voda ne ispari i šparoge ne omekšaju.
Ocijeđenu tjesteninu dodamo u tavu sa šparogama i pršutom. Na jakoj vatri brzo promiješamo. Ulijemo razmućena jaja i po potrebi dodamo malo vode od kuhanja tjestenine kako bi jelo bilo sočnije. Brzo miješamo da se jaja ravnomjerno skuhaju i lagano oblože tjesteninu – slično kao kod carbonare. Pazimo da se jaja ne prepeku.
Tjesteninu poslužimo odmah. Po želji posipamo svježe naribanim parmezanom i nasjeckanim peršinom.
VRIJEME PRIPREME: 30 min
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Komentari (0)