Sve što moraš znati o mastima

Sve što moraš znati o mastima

To da su masti uzrok bolesti i debljine je mit. Masti (i zasićene masti) su jako korisne za zdravlje. Najveći krivci zdravstvenih problema kao i kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i raka su rafinirani šećeri, trans masti, industrijska ulja – znači prerađena hrana. Krivo je uvjerenje da nas masti debljaju i da kolesterol kojeg unesemo viša kolesterol u krvi. Naše tijelo proizvede 75 % krvnog kolesterola, ostalih 25 % unesemo u tijelo s hranom.

Masti su na loš glas došle s Keysovim istraživanjem 7 država gdje je navodno ''dokazao'' povezanost između konzumiranja masti i povećanjem kolesterola u krvi te moždanim udarom. Tek kasnije se je pokazalo da njegovu hipotezu ne možemo potvrditi jer je umjesto 22 države koje je uključio u istraživanje za svoje rezultate izabrao onih 7 država kod kojih je tu svoju hipotezu mogao potvrditi.

Masti sadrže jako bitne hranjive tvari za život. Nužno su potrebne za djelovanje mozga i živaca, isto tako grade stanične membrane. Koliko dobro će membrane odraditi svoju funkciju ovisi o mastima koje konzumiramo. Više zdravih masti ih gradi, jače su i više hranjivih tvari i kisika mogu prihvatiti. 

Masti su isto tako odgovorne za apsorpciju vitamina (A, D, E i K) jer su topljive u mastima u crijevima i odgovorne su za njihov transport po tijelu do stanica. Ti vitamini su bitni za pravilno djelovanje našeg imunološkog sustava.

Masti su jedne od najbitnije hrane u mozgu. 60 % mozga grade  masti od kojih je najviše omega 3 masnih kiselina, prije svega DHA. DHA masne kiseline grade mielin koji obavija neurone – živčane stanice. Više mielina obavija neurone, brže i eksplozivnije je prevođenje impulsa po tijelu i s tim su poboljšane naše sposobnosti učenja i spretnosti.

Zato je bitno da s obrocima unesemo kvalitetne masti. Isto tako nas masti nasite na neko vrijeme tako da duže izdržimo bez hrane i kasnije ne jedemo slatkiše.

AUTOR: Špela Deržič

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.