Što su bore i zašto nastaju?

Što su bore i zašto nastaju?

Koža s godinama gubi elastičnost jer se proizvodnja kolagena s vremenom usporava. Počinje usporavati već nakon 20. godine, a osjetno nakon 25. godine. Ovaj proces mogu pogoršati različiti čimbenici, uključujući izlaganje suncu, zagađenje i određene životne navike. Međutim, je li moguće barem usporiti starenje, ako ne i zaustaviti …

Starenjem koža postaje tanja i suša. Koža više nema toliko vlage i volumena kao prije, pa može biti sklonija borama.

Razvoj i napredovanje bora od mlade do stare kože povezano je sa strukturnim i mehaničkim promjenama uzrokovanim starenjem.

Poznajemo dva procesa starenja …

Prvi proces je unutarnje starenje, uzrokovano unutarnjim čimbenicima i prirodnim procesima u tijelu te vanjsko starenje uzrokovano vanjskim čimbenicima.

Unutarnje starenje je ono koje je uvjetovano vremenom i prirodno je ljudskom tijelu. Povezano je s opadanjem i labavljenjem kolagenskih i elastinskih vlakana u koži.

Vanjsko starenje uvjetovano je vanjskim čimbenicima, koji često kožu stare više nego genetski čimbenici i opadanje kolagena. To je starenje uzrokovano sunčevim zračenjem, zagađenjem okoliša, pušenjem, izloženošću štetnim tvarima te konzumacijom neprikladne hrane i substanci poput alkohola.

Što su uopće bore?

Ponavljano rastezanje i stiskanje kože uzrokuje oštećenje izvanstaničnih vlakana. Tijekom procesa popravka neka oštećena elastična i kolagena vlakna ne vraćaju se u prvobitni oblik, već ih zamjenjuju promijenjena vlakna. Vlakna mogu puknuti i izdužiti se te ostati u izduženom stanju - to znači stvaranje bora.

Na prvi pogled, uzroci bora mogu se podijeliti na sljedeći način …

  • Starenje: To je unutarnji faktor starenja. Kako koža stari, prirodno postaje manje elastična i krhkija. Smanjena proizvodnja prirodnih ulja ili sebuma uzrokuje da je koža suša i time sklonija boranju.

    Starenjem gubimo koštanu masu, masno tkivo, ali i mišiće na licu, zbog čega lice pomalo opada, a bore postaju izraženije. Svake godine smanjuje se i postotak proizvodnje kolagena u tijelu, što znači više boranja kože.
     
  • Izloženost sunčevim zrakama: To je vanjski faktor starenja. Izloženost UV zračenju ima najveću ulogu u starenju kože. Ultraljubičasto zračenje razgrađuje vezivno tkivo kože, odnosno vlakna kolagena i elastina koja se nalaze u dubljem sloju kože ili u dermisu.
     
  • Onečišćenost okoliša i pušenje: To je vanjski faktor starenja. Zagađenje okoliša, a još više izravna izloženost pušenju, može pridonijeti bržem starenju kože jer upravo izloženost slobodnim radikalima napada stanice i oštećuje ih. To također oštećuje kolagen i elastin i koža brže stari.
     
  • Mimika lica: To je čimbenik starenja koji se može klasificirati i kao vanjski i kao unutarnji čimbenik, budući da su te bore rezultat oba čimbenika. Svaki put kada se mišići lica koriste u mimici, ispod površine kože stvara se bora. Starenjem i pod utjecajem vanjskih čimbenika koža gubi elastičnost pa se više ne može vratiti u prvobitni položaj. Što je više prisutna mimika lica, to su bore s vremenom sve vidljivije. To mogu biti bore od smijeha, fine bore oko usta, bore uzrokovane mrštenjem ili bore oko očiju.

    Slične bore mogu nastati i zbog spavanja u istom položaju, što nabora kožu uvijek na istom mjestu i tu stvara trajnu boru.

Grubo govoreći, bore možemo podijeliti u dvije vrste bora koje se pojavljuju na licu …

Nastajanje gubic

  • Dinamičke bore: uzrokovane su opetovanim pokretima lica, odnosno mimikom lica. Na primjer, ako često stiskamo usne, mogu se stvoriti bore oko usana, a poznate su i bore od smijeha i mrštenja.

  • Statičke bore: uzrokovane su gubitkom elastičnosti, koštane mase i utjecajem gravitacije. Riječ je o borama koje su također izražene u vidu podbratka i opuštenih obraza. Najčešće se počinju stvarati u ranim tridesetima.

Možemo li usporiti, odnosno spriječiti nastank bora?

Ne možemo u potpunosti zaustaviti stvaranje bora jer je naša genetika stvorena da nas stari. No, starenje se može usporiti na mnogo načina, kako unutar tijela, tako i izvan njega – na površini kože.

Mjere protiv unutarnjeg starenja …

Starenje je više od pukog boranja kože. Utječe na cijelo tijelo, a gubitak kolagena ne utječe samo na našu kožu, već i na cijelo vezivno tkivo u tijelu, uključujući zglobove, pa čak i probavni sustav. Stoga je važno voditi računa o zdravom načinu života jer se na taj način znatno smanjuju čimbenici koji bi mogli uzrokovati prerano starenje.

To uključuje unos svih hranjivih tvari koje tijelo treba. Izuzetno su važni npr. proteini koji su građevni blokovi našeg tijela, a kolagen je također protein.

Vitamini i minerali su vrlo važni. Ovi spojevi djeluju kao antioksidansi koji se bore protiv tvari koje oštećuju stanicu i koje mogu ući u stanicu iznutra i izvana. Takve štetne tvari nazivaju se slobodni radikali.

Za kožu su iznimno važne i omega 3 masne kiseline, koenzim Q10, a možemo dodati i kolagen ili stimulatore vlastitog kolagena u tijelu. To može poboljšati proizvodnju kolagena u tijelu, a time i strukturu kože.

Super je ako se dodaju ceramidi - to su prirodni lipidi koji koži daju vlažnost i punoću iznutra prema van, a time dolazi i do manje bora.

Kada organiziramo prehranu koja treba biti raznovrsnija i što šarolikija, unos tekućine te vitamina i minerala, koji se mogu dodati i u obliku kvalitetnih dodataka prehrani, moramo se usmjeriti i na mjere koje sprječavaju starenje uzrokovano vanjskim čimbenicima …

Mjere protiv vanjskog starenja …

I izvana možemo učiniti puno, pogotovo ako se želimo obraniti od štetnih čimbenika iz okoline.

Prvi temelj lijepe kože svakako je pravilna njega uz dobru hidratantnu kremu. Dobro navlažena koža je punija i manje naborana, što znači manje bora.

Za dodatne masne kiseline, koje su sastavni dio kože, možemo se počastiti i kvalitetnim prirodnim uljem poput ulja od šipka.

Ulje od šipka poznato je po blagom anti-aging učinku, a pogodno je i za masažu lica, čime se osigurava dodatna prokrvljenost tkiva i ubrzava proizvodnja kolagena. Osim masaže, možemo naučiti i tehnike joge lica koje će ojačati potkožne mišiće, ubrzati cirkulaciju i osigurati dokazano prirodno smanjenje bora.

Zaštita od sunca također je važna. Svi koji i u poznoj dobi imaju lijepu kožu uvjerit će vas da je njihov svakodnevni pratilac krema sa zaštitnim filterom (SPF). Time se sprječava uništavanje kolagenih vlakana i pigmentnih mrlja uzrokovanih sunčevim zračenjem.

Dodatna dobrobit za kožu koja može učiniti značajnu razliku je odabir seruma s antioksidansima. Dobri antioksidansi su npr. vitamin C topiv u mastima ili askorbil tetraizopalmitat, prirodni pigment astaksantin, poznati koenzim Q10, zeleni čaj i dr.

Ovi antioksidansi dokazano utječu na smanjenje bora, čuvaju kolagena vlakna, pa čak i potiču njihovo stvaranje, smanjuju pigmentne mrlje te tako pomažu u održavanju mladenačke i zategnute kože.

Dakle, postoji mnogo načina, a danas imamo mnogo mogućnosti kako našu kožu dugo zadržati lijepom i zategnutom. Usprkos tome, nije ništa strašno ako naše lice ukrasi pokoja bora od osmijeha.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.