Što je važno prije trudnoće …

Što je važno prije trudnoće …

Poigravate li se s mišlju da postanete roditelj? Pitate se što morate učiniti prije toga i što uopće jesti, kako bi sve bilo kako treba biti ... Razumljivo je da sama pomisao na trudnoću zabrinjava, jer je to iznimno važna odluka. Začeti znači dati život novom biću. Biću želimo ponuditi najviše što možemo i na taj način mu omogućiti dugoročno putovnicu u lijep život.

Prva stvar koja je iznimno važna pri razmišljanju o novom članu obitelji, a često se ni ne spominje, jest da oboje morate razmisliti o tome kako jedete i koji su vam vitamini i minerali potrebni. Ako ste zdravi i osjećate se dobro, podarit ćete svom potomcu odlične temelje za zdrav i ispunjen život.

To uključuje sve, od redovitog vježbanja, raznovrsne i uravnotežene hrane, nepušenja i nezdravih navika.

Pobrinite se o smanjenju stresa i zdravom načinu života. Danas znanost i takozvana epigenetika pokazuju da se u određenoj mjeri navike ili predispozicija za određene navike, nasljeđuju s obje strane. Pa pobrinimo se za zdrave navike.

Tri mjeseca prije trudnoće – važno, ali često zanemareno razdoblje … 

Ako si već trudna i prije trudnoće ti i tvoj partner niste posvetili puno pažnje hranjivim tvarima, dopusti mi da te utješim i kažem da nije sve izgubljeno, jer zdravim načinom života možeš puno nadoknaditi.

No, ako se tek odlučujete za dijete ili mislite da postoji mogućnost da ostaneš trudna, savjet ginekologa često je da je dobro započeti dodavanje specifičnih hranjivih tvari u svakodnevnu rutinu, poput npr. folat, poznatiji pod nazivom folna kiselina.

I žene i muškarci trebali bi se brinuti o tjelovježbi i hranjivim tvarima, a time i zdravim spolnim stanicama, tri mjeseca prije nego što počnu aktivno raditi na trudnoći. Zdravlje roditelja prije začeća utjecat će na zdravlje njihovih potomaka, pa čak i na sve kasnije potomke njihova djeteta.

Koje opće savjete treba slijediti?

Osigurati uravnoteženu prehranu znači jesti raznovrsnu hranu koja uključuje što više voća i povrća, cjelovitih žitarica, kvalitetno meso, ribu i odabir zdravih masti, što znači hladno prešana ulja koja se ne zagrijavaju.

Moramo smanjiti unos šećera i soli, a ne smijemo zaboraviti ni na odgovarajuću hidrataciju. Birajmo vodu, te ograničimo kofein i svakako alkohol. Pobrinimo se za pet obroka dnevno i nikako ne smijemo preskakati doručak, koji se i dalje smatra najvažnijim obrokom u danu.

Važni nutrijenti prije začeća

Često čitamo o tome koje hranjive tvari - odnosno vitamine i minerale - moramo uzeti kad sićušno biće već raste u nama. Što je s onima koje moramo unijeti prije trudnoće?

Prije začeća možemo unijeti hranjive tvari uglavnom već spomenutom uravnoteženom prehranom. No, budući da smo danas svjesni da je hrana često osiromašena, možemo si pomoći dodacima prehrani. Oni bi trebali biti dobre kvalitete i trebali bi sadržavati takve oblike vitamina i minerala koje tijelo može koristiti, a ne opterećivati ​​ga nepotrebnim šećerima i sintetičkim dodacima.

Stručnjaci preporučuju da prije trudnoće obavezno dodamo folnu kiselinu u prehranu, odnosno vitamin B9, vitamin B12, vitamin D, omega 3 masne kiseline i željezo, osobito u slučaju znatnog nedostatka.

#1 Vitamin B9

B9 ili folat

Vitamin B9 folat je u svom prirodnom obliku, a sintetička verzija je folna kiselina. Folati su jedan od najvažnijih vitamina, jer omogućuju zdrav razvoj djeteta i sprječavaju razvojne nedostatke u ranoj trudnoći, kao i ozbiljnije komplikacije kasnije, poput nepravilnog zatvaranja neuralne cijevi. Prema nekim studijama, redoviti unos također poboljšava plodnost, a neophodan je i za stvaranje majčinog tkiva od prvog dana trudnoće.

Folna kiselina često je uobičajeni naziv za folate. Prilikom odabira dodatka prehrani, moramo obratiti pozornost na to da odaberemo folate, a ne folnu kiselinu.

Naime, mnoge folne kiseline (među sastojcima navedena kao pteroilmonoglutaminska kiselina) se ne metaboliziraju dobro, a ako doista želimo osigurati preporučene vrijednosti folata dnevno, moramo odabrati takav koji tijelo može iskoristiti.

Folat, koji se dobro apsorbira, naveden je među sastojcima kao metilfolat ili kalcij-L-metilfolat. Preporučena vrijednost folata prije trudnoće je najmanje 400 mikrograma dnevno.

Također bismo trebali jesti hranu poput jetre, mahunarki, špinata i brokule, jer se tamo također nalazi puno prirodnih folata.

#2 Vitamin B12

Druga skupina vitamina B koja je izuzetno važna za trudnoću je vitamin B12. Važan je za pravilan razvoj bebe, ali i za stvaranje crvenih krvnih stanica i pravilnu podjelu stanica.

Posebno je važno jesti ga ako ne jedemo meso, jer je meso praktički jedini izvor ovog važnog vitamina. I folati i vitamin B12 utječu na rast bebe, pa je dobro voditi računa o zalihama tijela prije nego zatrudnimo.

Može se unijeti hranom jedući crveno meso, plodove mora, kao i jaja i maslac.

#3 B Kompleks

Budući da osim vitamina B9 i B12 postoji još šest vitamina B, koji su također važni i često se zaboravljaju, idealno rješenje je da ih unosimo uz pomoć B kompleksa koji predstavlja svih osam vitamina B i omogućuje im zajedničko djelovanje, te pruža tijelu onu podršku koja mu je potrebna kako bi uopće došlo do začeća i kako bi trudnoća protekla bez problema.

Ostali vitamini B također utječu na normalne fiziološke funkcije, a time i na zdravlje spolnih stanica, osiguravaju zdravu sluznicu, živčani sustav pa čak imaju i blago antistresno djelovanje, što je još važnije u vrijeme kada želimo zatrudnjeti.

#4 Vitamin D

Za žene koje pokušavaju zatrudnjeti, veća razina vitamina D povezana je s većom vjerojatnošću trudnoće. Studije također pokazuju da veće razine vitamina D mogu čak poboljšati šanse da zatrudnite kada to nije moguće prirodnim putem. Većina stručnjaka vjeruje da je održavanje normalne razine vitamina D tijekom trudnoće ključno i može značajno smanjiti komplikacije u trudnoći. 

Nužan je i jer sudjeluje u stvaranju djetetovih zubi i kostiju. Međutim, kako studije pokazuju da više od 80% stanovništva pati od njegovog nedostatka, potrebno ga je nadomijestiti. Tim više ako želimo zatrudnjeti.

Prirodno se nešto vitamina D nalazi u ribljem ulju, ribi poput srdela i lososa, a nešto i u jajima, maslacu i sirevima.

#5 Omega 3

Omega 3 masne kiseline su one kiseline koje su važne za zdravlje srca, očiju i mozga. Važne su i za pravilan razvoj ovih organa.

Prije trudnoće omega 3 masne kiseline važne su jer utječu na proizvodnju hormona. Bez ovih esencijalnih masti nema pravilnog stvaranja koje može smanjiti vjerojatnost zatrudnjenja. Unos omega 3 masti poboljšava kvalitetu spolnih stanica kod žena i muškaraca.

Mogu se unositi s hranom jedući masne morske ribe i plodove mora, ali biraj manje jer veća riba često sadrži previše teških metala. Međutim, možemo odabrati i dodatak prehrani koji bi trebao biti provjeren i koji ne bi trebao sadržavati teške metale. Izvrsni suplementi su npr. dodaci od algi iz kontrolirane proizvodnje.

#6 Željezo

Nedostatak željeza iznimno je čest kod žena, pa je dobro prije trudnoće provjeriti razinu željeza u krvi. Prema zdravstvenim smjernicama, sve žene u reproduktivnoj dobi koje su sklone nedostatku željeza trebale bi konzumirati najmanje 60 miligrama željeza tjedno uz pomoć dodataka prehrani.

Tijekom trudnoće ženi je potrebno dvostruko više željeza nego prije trudnoće pa je potrebno prije začeća pobrinuti se za dovoljne vrijednosti jer se time izbjegavaju mnogi problemi. Krv mora opskrbiti dijete kisikom i hranjivim tvarima, a ako imamo nedostatak željeza, to nije moguće.

Može se unijeti s hranom jedući crveno meso, mahunarke, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće i sjemenke. Tijelo željezom opskrbljuje i alga spirulina, koja dodaje i nešto bjelančevina, jednako važnih ako želimo zatrudniti.

Budući roditeljiŠto je još važno …

Za dovođenje hormona u ravnotežu i bolju plodnost, žene i muškarci mogu si pomoći adaptogenim biljkama kao što je maca. Svojim mehanizmima pomaže poboljšati plodnost i već je pomogla mnogim parovima koji su se dugo borili s neplodnošću.

Boljoj plodnosti doprinosi i koenzim Q10. Q10 pomaže tvoriti energiju u mitohondrijima i na taj način poboljšava kvalitetu jajašaca.

Što bi trebali dodavati muškarci?

Muškarci bi se također trebali pobrinuti za odgovarajuće hranjive tvari, a time i za veću kvalitetu svojih spolnih stanica. U prehranu je dobro dodati B kompleks, vitamin D i omega 3 masti.

Također treba dodati cink i selen. Cink i selen bitni su za stvaranje spermija, te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Muškarci ne smiju zaboraviti ni na vitamin C, koji će pomoći povećati količinu sjemena.

Čak i u slučaju planiranja trudnoće, dobro je provjeriti vrijednosti pojedinih hranjivih tvari testom kod liječnika ili u specijaliziranim laboratorijima, a zatim dodati one kojih nam je doista premalo.

Na taj način, uz male promjene u svakodnevnom životu, možemo osigurati najbolje ulaganje u život - odnosno zdravlje djeteta od rođenja do starosti ...