Štitnjača – sve što morate znati o štitnjači

Štitnjača – sve što morate znati o štitnjači

2

Svi su čuli za štitnjaču i kakve probleme ona može donijeti. Bolesti štitnjače su prilično česte. Najčešće se javljaju u žena u dobi između 20 i 50 godina. Njeno neispravno djelovanje očituje se u prevelikom ili premalom lučenju hormona.

Što je štitnjača?

Štitnjača je sastavni dio endokrinog sustava. Štitnjača je žlijezda (štitnjača) koja se nalazi ispred dušnika. U obliku je leptira, koji se sastoji od vrećica ispunjenih koloidom. Izlučuju hormone trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Ova su dva hormona odgovorna za regulaciju rasta, također sudjeluju u probavi ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Ubrzavaju metabolizam i podižu razinu rada srca. Hormoni štitnjače pomažu tijelu da uspostavi odgovarajuće uvjete. Problem nastaje kada se količina hormona štitnjače pretjerano poveća ili smanji.

T3 (trijodotironin) aktivni je hormon koji snažno djeluje na cijelo tijelo, dok T4 (tiroksin) služi kao skladište. Stoga je vrlo važna i dobra konverzija hormona iz T4 u T3.

Kamo sve sežu bolesti štitnjače?

Budući da je štitnjača važna za funkcioniranje cijelog organizma, njezina se lošija funkcija očituje na nekoliko različitih mjesta. Posljedice nepravilnog rada štitnjače su:

  • kronični umor,
  • lošiji imunološki sustav (brže se razbolimo),
  • kardiovaskularne bolesti (srčani udar, moždani udar, visoki krvni tlak, povišen kolesterol),

  • ginekološke bolesti (ciste na jajnicima, maternici),
  • upala prostate,
  • osteopenija,
  • osteoporoza,
  • problemi s neplodnošću
  • problemi tijekom i nakon trudnoće (gubitak kose, propadanje zuba, gubitak kostiju, umor, malaksalost, oscilacije tlaka).

Bolesti štitnjače javljaju se kada ona djeluje previše ili premalo. Kada djeluje manje nego što bi bilo potrebno za održavanje ravnoteže u tijelu, to se naziva hipotireoza. Međutim, kada djeluje pretjerano, ovo se stanje naziva hipertireoza. 

Hipotireoza – smanjena funkcija štitnjače

Hipotireoza se javlja kao rezultat zračenja vrata, autoimunih bolesti poput Hashimotovog sindroma, djelomičnog ili potpunog uklanjanja štitnjače.

Koji su simptomi smanjene funkcije štitnjače (hipotireoza)?

  • Veliki apetit,
  • gubitak kilograma, unatoč redovnom jedenju,
  • česta stolica,
  • slaba tolerancija topline,
  • pretjerano znojenje,
  • nesanica, tjeskoba, razdražljivost,
  • ubrzani rad srca, tremor, preskakanje otkucaja srca,
  • neredoviti menstrualni ciklusi,
  • nastanak gušavosti

Liječenje hipertireoze

Za većinu se problemi rješavaju obnavljanjem hormonalne ravnoteže.

Hipertireoza - povećana funkcija štitnjače

Kada štitnjača prekomjerno proizvodi hormone, dolazi do viška, što također negativno utječe na optimalno funkcioniranje tijela. Štitnjača se također može povećati (povećana štitnjača). Uzroci povećane funkcije štitnjače su različiti: upala štitnjače, upotreba određenih lijekova ili autoimune bolesti (npr., Basedowa bolest).

Koji su simptomi hipertireoze - povećana funkcija štitnjače?

  • Veliki apetit,
  • gubitak kilograma, unatoč redovnom jedenju,
  • česta stolica,
  • slaba tolerancija topline,
  • pretjerano znojenje,
  • nesanica, tjeskoba, razdražljivost,
  • ubrzani rad srca, tremor, preskakanje otkucaja srca,
  • neredoviti menstrualni ciklusi,
  • nastanak gušavosti

Liječenje hipertireoze

Za većinu se problemi rješavaju obnavljanjem hormonalne ravnoteže.

Kako možemo testirati funkcionira li naša štitnjača optimalno?

Test aktivnosti štitnjače može se obaviti kod kuće. Ovaj test izumio je Dr. Brode Barnes u svrhu brzog određivanja aktivnosti štitnjače. Ovaj se test koristi za utvrđivanje djelovanja hormona štitnjače T3 - tiroksina. Slijedite korake u nastavku za pravilno provođenje testa.

1. Postavite termometar da smanji temperaturu. Stavite ga pored kreveta prije nego što odete u krevet na noćni odmor.

2. Čim se probudite, stavite termometar ispod pazuha na deset minuta. Pritom ležite opušteno zatvorenih očiju.

3. Nakon 10 minuta zabilježite izmjerenu temperaturu. Ponovite ovo tri jutra zaredom. Ako je moguće, uvijek u isto vrijeme. Žene ne mjere temperaturu tijekom menstruacije. Izmjerite ga tek treći, ili još bolje četvrti dan.

Jodirana solRezultati ispitivanja:

Prosjek izračunavamo trodnevnim mjerenjem. Prosjek izmjerene tri temperature predstavljaju vašu jutarnju bazalnu temperaturu. Vrijednosti koje bi trebale doseći normalu su između 36,55 ° C i 36,77 ° C. Ako dobijete nižu vrijednost testa, velika je vjerojatnost da štitnjača djeluje lošije.

Prirodno liječenje štitnjače

Kada imamo problema sa preaktivnom štitnjačom, moramo osigurati dovoljno velik unos joda u tijelo. Premalo joda može uzrokovati gušu ili probleme s razvojem štitnjače i cijelog organizma. Stoga jod mora biti prisutan u svakodnevnoj prehrani u takvom obliku da ga naše tijelo može apsorbirati. Dostatnu količinu joda možemo dobiti kroz zdravu i ura

vnoteženu prehranu. Moramo biti oprezni kad koristimo hranu koja je punozrnata i iz domaćih izvora. Važno je eliminirati hranu poput bijelog brašna, bijelog šećera i konzervirane hrane. Jodirana sol zamjenjuje se prirodnom morskom soli koja sama po sebi sadrži pravi jod. Prirodna morska sol također se preporučuje pacijentima s gušom.

Međutim, kada imamo problema s neispravnim radom štitnjače, možemo si pomoći u pripremi morskih algi - kelp. Sadrži više joda koji pomaže vratiti ravnotežu u hipotireozi. Posljedično, ove morske alge pomažu nam i u mršavljenju.

Kako mogu znati unosim li dovoljno joda?

Kupite 2% otopinu joda u ljekarni, odnosno jodnu tinkturu. Nanesite je u krug s unutarnje strane bedara ili podlaktice. Krug bi trebao biti velik dobra dva centimetra. Ostavite da djeluje 10 minuta do 12 sati. Ako se za to vrijeme ne pojavi žućkasti trag, nedostaje vam joda u tijelu.

Vitamin D3Ostali minerali u prehrani također pomažu u liječenju bolesti štitnjače. Minerali poput kalcija i magnezija neophodni su dijelovi našeg metabolizma, a selen pretvara molekulu neaktivnog hormona T4 u T3. Istraživanje je pokazalo da je kalcij jednako važan u liječenju guše kao i jod. Stoga se uz bolesti štitnjače preporučuje i jesti hranu bogatu kalcijem. Toga u izobilju ima cikla, mrkva, žitarice i fermentirani mliječni proizvodi.

Za proizvodnju tvorbu hormona štitnjače, važne su i masne kiseline. Najprikladnije su mikroalge jer sadrže EPA i DHA masne kiseline. Izvrsne masne kiseline mogu se naći i u lanenim sjemenkama i ulju konoplje ili u mnogim drugim orašastim plodovima i sjemenkama.

Ne zaboravite na vitamin D i »dobre« bakterije - to su probiotici - koje imaju vrlo povoljne učinke na zdravlje čovjeka. Zdravlje našeg tijela je ovisno od zdravlja crijeva jer se u njima nalazi 80 % imunološkog sustava. Također igraju važnu ulogu za naš metabolizam. Stoga ne zaboravite i na svakodnevne šetnje.

Dakle, ako imate problema sa štitnjačom, prehrana je još važnija. Izbjegavajte prerađenu rafiniranu hranu (šećer, bijelo brašno, kofein i alkohol). Zamijenite to zdravom, raznovrsnom i uravnoteženom prehranom. Konzumirajte puno svježeg povrća, voća, ribe, orašastih plodova i fermentiranih mliječnih proizvoda. Prilikom korištenja začina, ne zaboravite na pravu morsku sol.

Komentari (2)

Luka

Jadranka, mačje kandže nemamo više u ponudi

Jadranka Rempesic

Mogu li naruciti maciju kandu