Spirulina – čudotvorna alga

Spirulina – čudotvorna alga

Spirulina je postala ključna superhrana u svijetu zdrave prehrane. Popularnost zahvaljuje visokim vrijednostima hranjivih tvari i antioksidantima koji pridonose zdravlju tijela i duha.

Poznata je već stoljećima, a vjeruje se da je upravo spirulina bila prva biljka na našem planetu i prva hrana u prirodi općenito. Jedan je od rijetkih organizama koji može uspijevati u slanoj i slatkoj vodi. To je plavozelena alga koja raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i oceanima u suptropskoj i tropskoj klimi. U Africi su prednosti spiruline poznate već stoljećima.

Svjetska zdravstvena organizacija i UN su ju naveli kao planetarno najbolju superhranu. Danas se uzgaja u cijelom svijetu,a na policama trgovina je u ponudi kao spirulina u prahu ili u tabletama. Iznimno je bogata nutrijentima važnim za ljudsko zdravlje pa ne čudi da NASA svoje astronaute opskrbljuje upravo sa spirulinom koja u svemiru osigurava astronautima dovoljan unos hranjivih tvari.

Spirulina u sebi krije visoke vrijednosti nutrijenata

Spirulina je cijanobakterija širokog spektra, mikroalga ili jednostanični organizam. Slično kao i ostale biljke tako i cijanobakterije proizvode energiju uz pomoć fotosinteze. Za plavozelenu boju spiruline je zaslužan klorofil ( zelena) i fikocijanin ( plava). Iznimno je bogata beta-karotenom ( vitamin A), željezom i gama-linolenskom kiselinom ( vitamin F).

10 grama spiruline u prahu zadovoljava 83 % dnevnih potreba za željezom, 30 % dnevnih potreba za vitaminom B2 i 25 % dnevnih potreba  za vitaminom B1. S tom dozom spiruline 4x premašimo dnevnu potrebu za vitaminom A. Sadržaj bjelančevina u spirulini možemo usporediti sa sadržajem bjelančevina u jajima. Spirulina nam osigurava unos 8 esencijalnih amino kiselina i unos ukupno 18 amino kiselina. Vrijednosti kalcija i magnezija koje sadrži se mogu usporediti s vrijednostima iz mlijeka. Sadrži isto toliko vitamina E kao i pšenične klice, obiluje još mnogim drugim vitaminima, mineralima i elementima u tragovima.

Pozitivni učinci klorofila i fikocijanina iz spiruline

U procesu fotosinteze klorofil ima sličnu ulogu kao i hemoglobin u procesu disanja. Zadatak hemoglobina je prijenos kisika iz pluća u stanice, i prijenos ugljikdioksida iz stanica u pluća. Nedostatak hemoglobina najčešće uzrokuje anemiju ili slabokrvnost. Anemija je često prisutna pojava kod starijih ljudi, a njezini simptomi su često nedostatak energije, umor, vrtoglavica ili osjećaj nemoći.

Željezo koje se nalazi u spirulini je u takvom obliku da ga naše tijelo može jednostavno apsorbirati. Dodaci prehrani sa spirulinom pomažu kod viših vrijednosti hemoglobina u krvi i tako pospješuju djelovanje imunološkog sustava.

Važna komponenta spiruline je fikocijanin koji spirulini daje plavozelenu boju. Fikocijanin je supstanca s visokim udjelom antioksidanata koji štite stanice od slobodnih radikala i tako utječu na bolje djelovanje imunološkog sistema.

Kako nam spirulina pomaže

Spirulina nam pomaže kod tegoba s kroničnim umorom, vidom, menstrualnim krvarenjem, slabokrvnošću kao i kod tegoba s problematičnom kožom.

Spirulina veže na sebe teške metale i pomaže kod detoksikacije tijela, a  isto tako je odlična za održavanje zdrave crijevne flore gdje dolazi do bolje apsorpcije nutritivnih tvari. Tako se osjetno popravi i naše raspoloženje i postajemo otporniji na različite infekcije. S boljom otpornošću se lakše nosimo i s određenim alergijama.

Bolesti srca su jedan od najčešćih uzroka smrti na svijetu, a možemo reći da su za nastajanje srčanih oboljenja krivi različiti faktori. Na te faktore spirulina ima snažan učinak. To su prije svega visok kolesterol, povišen krvni tlak i povišene vrijednosti šećera u krvi. Spirulina pomaže kod snižavanja lošeg LDL kolesterola i triglicerida te kod povećanja vrijednosti dobrog HDL kolesterola.

Povišen krvni tlak može dovesti do srčanog ili moždanog udara, do kroničnih bubrežnih bolesti pa treba voditi računa o vrijednostima krvnog tlaka i održavanju istog u granicama normale.

Spirulina sadrži visoke vrijednosti vitamina B koji je važan za održavanje razine i proizvodnju inzulina u krvi. Isto tako ima značajnu ulogu kod održavanja razine glukoze u krvi i poboljšanju lipida kod bolesnika koji imaju dijabetes tipa 2.

Kome je posebno namijenjena spirulina

Spirulina ima dobar učinak na gubitak tjelesne težine. Kod gubljenja kilograma je njezina uloga važna jer tijelo opskrbljuje hranjivim tvarima kojih nam za vrijeme dijete ionako nedostaje. Zaslužna je za urednu probavu i što bolju apsorpciju.

Isto tako vrijedi i za djecu čija je prehrana osiromašena povrćem, a uz pomoć spiruline im se omogućuje unos hranjivih tvari važnih za razvoj djece. Zdrava i raznolika prehrana je posebno važna u razvoju djece u razdoblju puberteta kada je potrebno unositi dostatnu količinu minerala i nutrijenata.

Spirulina povećava izdržljivost i podiže razinu energije pa se savjetuje svima koji su fizički aktivni, dakle djelotvorna je kod psihičke i fizičke iscrpljenosti, te osigurava dodatan unos nutrijenata za održavanje visoke razine energije.

U današnje doba smo svi nažalost previše pod utjecajem stresa i pritiska radi svakodnevnih obaveza i nedostatak vremena je glavni krivac za lošu i ne zdravu prehranu. S dodatkom spiruline tijelu dajemo podršku u borbi protiv stresa i drugim štetnim vanjskim utjecajima.

Korištenje spiruline

Dodaci sa spirulinom su dostupni u obliku praha i tableta. Kod uzimanja spiruline uvijek poštujte uputstva za upotrebu otisnuta na ambalaži proizvoda.

Kod uzimanja spiruline je važno unositi dovoljnu količinu tekućine u organizam kako bi se tijelo lakše očistilo od toksina.

Korištenje spiruline u tabletama

Kada nemamo vremena za pripremu smoothieja možemo si pomoći sa spirulinom u tabletama. Dnevno uzimamo 2 tablete s čašom vode ili prirodnog soka.

Spirulina u tabletama i spirulina u prahu u ponudi web shopa Malinca je uzgajana u području udaljenom od velikih i zagađenih mjesta pod strogo kontroliranim uvjetima europskog certifikata Eurolist.

AUTOR: Malinca