SOS! Studentska prehrana

SOS! Studentska prehrana

S nostalgijom se sjećam svojih studentskih dana. Druženje s prijateljima, nervoza pije ispita, neprospavane noći zbog učenja ili partijanja te prvi put sama u stanu. Prvi put daleko od mamine domaće kuhinje. Sva sreća što smo imali studentske bonove za hranu. Bar sam si tako mislila.

Dijagnoza: iscrpljenost, loša koncentracija i umor. Ništa strašno, većinu vremena sam jela u menzama brzo pripremljenu hranu. Kada još zbrojim puno ispijene kave (ako ju uopće tako možemo nazvati) koju su jeftino nudili automati na fakultetu onda je to stvarno recept za katastrofu. Studenti, ne kopirajte me, radije razmazite svoje ukusne bradavice na zdravi način.

Ovdje možeš naći popis namjernica s kojima moraš obavezno napuniti svoju studentsku ostavu.  

Domaća granola

Zasitan i hrskav doručak te odličan način da već u jutro nahranimo mozak. Možemo ju jesti s mlijekom ili s svojim najdražim jogurtom. Zato jer u jutro nikada nemamo dovoljno vremena možemo ju u posuditi ponijeti sa sobom na faks.

Oraščići

Orasi, bademi, lješnjaci i indijski oraščići odlična su hrana za mozak jer sadrže puno vitamina E i omega masnih kiselina. Zdrav su i ukusan obrok za vrijeme učenja, na putu ili za vrijeme odmora.

Instant kavica

S kavom počinje dan. Instant kavice iz ekološke proizvodnje različitih su okusa i jako praktične. Ako si u jutro u gužvi možeš si ju uzeti u lončiću za put.

Voće i povrće

U jednu od najbolje hrane za mozak sigurno spadaju borovnica i nar. Poznato je da borovnice kao i nar smanjuju mogućnost za nastanak Alzheimerjevu bolest. Konzumirajte ju svježu ili si s njima napravite ukusni smoothie. Za ručak si priuštite puno zelenolisnog povrća koje je bogata s magnezijem i željezom. Na taj način će te otjerati umor. Nemojte zaboraviti i na avokado koji pozitivno utječe na žile i srce te s tim na protok krvi u mozgu i na dotok kisika!

Sikavica

Sikavica je saveznik jetre jer pomaže pri održavanju normalnog djelovanja jetre i štiti pred bolestima jetre. Sadrži Silimarin koje djeluje kao antioksidant i štiti jetru od slobodnih radikala. Konzumirati ga možemo u obliku čaja, kapsula, tinkture ili sjemena. Odličan je za detoksikaciju i zato je obavezna nakon neprospavane noći.

 Tamna čokolada i sirov kakao

Tamna čokolada i kakao sadrže puno flavonoida. To so antioksidanti koji sprječavaju mogućnost začepljenja arterija i s tim omogućavaju pretok krvi i u mozgu. Čokolada je super slatkiš za vrijeme učenja, s njom odlično možemo savladati želju za slatkim. Uspješnu in zdravu studijsku godinu!

PRIPREMILA: Mateja Z.


Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.