Sjemenke- kvalitetan izvor hranjivih tvari

Sjemenke- kvalitetan izvor hranjivih tvari

Da li si se ikada pitao zašto su za naše tijelo sjemenke tako dobre? Sjemenke su izvor prehranjivanja za mladu biljku i zato odrasla biljka ulaže puno truda u nju – u sjemenke ulažu visoku koncentraciju minerala, vitamina, proteina, ulja, enzima itd. Tako su i za nas odličan i kvalitetan izvor hranjivih tvari.

Sjemenke možemo dodavati skoro posvuda: u kolače, kruh, jogurt, pahuljice, rižoto, salate… Najviše se preporučuje konzumiranje sirovih i što više prirodnih sjemenki (npr. bez dodanog šećera).

Pogledaj ponudu sjemenki u Malinci:
Lanene sjemenke – sređuju probavu, snižavaju krvni pritisak, smanjuju opasnost od pojave bolesti srca i žila.
Chia sjemenke – bogat izvor bjelančevina, omega 3, 6, 9 masnih kiselina, antioksidanata i minerala kalija, kalcija i željeza.
Konopljine sjemenke – sadrže omega 3, 6, 9 masne kiseline u idealnom omjeru za naše tijelo, visok nivo antioksidanata i sve esencijalne aminokiseline.
Sjeme Sikavice – blagotvorno djeluju na jetru koja ima najveću ulogu kod detoksikacije tijela.
Gorušično sjeme - najbolji pratitelji masnih jela jer omogućavaju lakšu probavu teških namjernica i ublažavaju njihov štetni utjecaj.
Suncokretovo sjeme-  bogata s esencijalnim masnim kiselinama koje uljepšavaju izgled kože, poboljšavaju sastav kose, pomažu kod raspuknutih stopala.
Sezamove sjemenke – prirodno bogat izvor bjelančevina.
Sjemenke crnog kima – pomažu kod upale bubrega, jetre, kože i kod menstrualnih problema.
Sve sjemenke i mješavine sjemenki pogledaj ispod.

AUTOR: Malinca Nastja