Retinol – zlatni standard antiage njege

Retinol – zlatni standard antiage njege

Poznato je da su ljudi oduvijek bili u potrazi za sastojkom koji bi nam pomogao da što duže zadržimo mladost. I premda ne postoji čarobni spoj koji će zauvijek sačuvati mladost, postoji tvar koja se smatra pravim zlatnim standardom kada je riječ o mladolikom izgledu kože lica. Riječ je o obitelji retinoida koji su postali sinonim za zdravu i mladoliku kožu te su neizostavan sastojak mnogih tretmana ljepote, a retinoidi uključuju retinol, koji je sve više priznat među poznavateljima ljepote.

Na spomen retinola mogli bismo prvo pomisliti da se radi o nekom egzotičnom umjetnom spoju, ali zapravo nije. Retinol je oblik vitamina A koji djeluje kao snažan antioksidans i ključni je sastojak u procesu obnove kože.

Ovaj vitamin topiv u mastima jako je važan za zdravlje kože jer potiče proizvodnju kolagena i poboljšava teksturu i tonus kože.

Efekti su odavno poznati...

Retinol ima bogatu povijest korištenja u kozmetici i dermatologiji. Prvi put je korišten 1930-ih i 1940-ih. Kasnije se uglavnom koristio za liječenje akni i propisivao se u obliku retinoidnih krema, masti i gelova za lokalnu primjenu, koji su mogli biti prilično iritirajući za kožu.

Možda se mnogi korisnici još sjećaju ljuštenja i iritacije kože, ali srećom, kasnije su razvijene formule koje sadrže stabilniji retinol koji manje iritira kožu.

Od liječenja akni do mladolike i zategnute kože

Retinol je postao zlatni standard u liječenju akni zbog svoje sposobnosti prodiranja u pore kože i uklanjanja mrtvih stanica kože, sprječavajući začepljenje pora. Osim toga, ima i protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti crvenilo i otekline povezane s aknama.

Studije [izvor 2] pokazale su da redovita uporaba retinola može smanjiti izbijanje akni, što je dovelo do toga da je postao ključni sastojak mnogih proizvoda za njegu kože namijenjenih liječenju akni.

No, dermatolozi su ubrzo primijetili i njegovo anti-aging djelovanje ...

Pacijenti koji su redovito koristili retinol za liječenje akni potvrdili su rezultate kao što su poboljšana tekstura kože, smanjenje bora i finih linija te ujednačeniji ton kože.

Daljnja istraživanja potvrdila su te nalaze i pokazala da retinol potiče proizvodnju kolagena i elastina, proteina koji održavaju kožu čvrstom i elastičnom. Zbog ovih učinaka, retinol je postao popularan sastojak u mnogim proizvodima protiv starenja kože i sada je bitan dio režima njege kože za one koji žele zadržati mladolik izgled.

Kako djeluje Retinol?

Kada se retinol apsorbira u kožu, prvo se pretvara u svoj aktivni oblik – retinoičnu kiselinu. To zatim djeluje tako da potiče obnovu stanica kože i time zaglađuje površinu kože, a u potkožnom tkivu ubrzava proizvodnju kolagena i elastina te smanjuje pojavu sitnih linija i bora. Osim toga, retinol također ima antioksidativna i protuupalna svojstva.

Djeluje i na inflammaging

Poznato je da upale uzrokuju i brzo starenje kože, što se danas u beauty krugovima naziva "inflammagin". To je kombinacija riječi inflamacija što znači upala i aging što znači starenje. Ako smanjimo upalu, usporavamo i starenje.

Ako rezimiramo učinke, glavne prednosti retinola su sljedeće:

  1. Smanjuje bore i linije: Redovita uporaba retinola može smanjiti pojavu bora i sitnih linija te poboljšati elastičnost kože.
  2. Poboljšava teksturu i tonus kože: Retinol potiče obnovu stanica kože, što dovodi do glatke, ujednačenije teksture i ujednačenijeg tona kože.
  3. Bori se protiv akni: Zbog svojih protuupalnih svojstava, retinol može pomoći u smanjenju izbijanja akni i spriječiti nove izbijanja budući da smanjuje začepljenje pora.

Najbolji oblici retinola manje iritiraju, ali iznimno su učinkoviti …

Ako su prije retinoide uglavnom propisivali dermatolozi zbog jake iritacije, danas je na tržištu moguće nabaviti formulacije u obliku naprednih seruma koji omogućuju manju iritaciju i bržu prilagodbu kože na retinoide. To uključuje HPR retinoid i liposomalni retinol

Granactive retinoid HPR, odnosno Hydroxypinacolone Retinoate 

Posljednjih su godina istraživači za njegu kože razvili Hydroxypinacolone Retinoate, poznatiji pod komercijalnim nazivom Granactive retinoid HPR. To je napredni dizajn nove generacije koji nudi iznimnu stabilnost i manje iritacija, što ga čini boljim izborom za osjetljive tipove kože. Za razliku od klasičnog retinola, ne prelazi u drugi oblik u koži, već djeluje odmah i takav kakav jest. To osigurava brze rezultate.

Za bolju apsorpciju odličan je liposomski retinol

Jedna od revolucionarnih inovacija u isporuci retinola u potkožno tkivo je koncept liposomske inkapsulacije. Inkapsuliranjem retinola u liposome, istraživači su razvili način zaštite retinola od razgradnje, osiguravajući njegovu stabilnost. Osim toga, ovaj sustav isporuke omogućuje kontrolirano otpuštanje retinola u potkožno tkivo, čime se poboljšava njegova učinkovitost i smanjuje iritacija kože.

Što je s "prirodnim retinolom"?

Kada govorimo o prirodnom retinolu u njezi kože, najčešće mislimo na bakuchiol. Bakuchiol je biljni ekstrakt iz sjemena biljke Psoralea corylifolia. Zapravo, to uopće nije retinol, ali je pokazao neka svojstva u svojoj učinkovitosti koja su slična retinoidima.

U potrazi za nježnijim, ali učinkovitim alternativama retinolu, bakuchiol se pokazao kao izvrsna prirodna opcija koja ne iritira kožu, već je čak umiruje.

Brojne studije [izvor 5] su provedene kako bi se procijenila učinkovitost i kožna tolerancija bakuchiola u usporedbi s retinolom. Otkrića sugeriraju da bakuchiol odražava učinkovitost retinola u poticanju proizvodnje kolagena i ubrzanju obnove stanica. No, za razliku od retinola, bakuchiol je znatno nježniji prema koži, što omogućuje svakodnevnu i bezbrižnu upotrebu.

Tri u jedan za trostruku snagu djelovanja …

Formulacija seruma koja sadrži sva tri spoja (Granactive retinoid HPR, ) liposomski retinol i bakuchiol) može se koristiti za izvrsno sinergijsko djelovanje.

Na taj način koži osiguravamo izvrsnu funkciju retinoida u potkožnom tkivu, na površini kože, a ujedno osiguravamo i umirujuće djelovanje.

Kako započeti s uvođenjem retinola?

Kod korištenja retinola važno je u početku biti malo oprezan jer može izazvati iritaciju i osjetljivost kože. U navedenim oblicima, u usporedbi s klasičnim retinoidima poput tretinoina, iritacija je znatno manja, no svejedno ih je potrebno unositi polagano kako bi se koža stvarno naviknula i pripremila.

Preporuča se postupno povećanje upotrebe. To znači da retinol koristimo samo svaku treću večer, a kada ga koža počne dobro podnositi, može se koristiti i svaki dan.

Retinol se koristi samo noću jer je koža noću osjetljivija na sastojke za njegu, a ujedno je mlada i obnovljena koža osjetljivija na sunčevo zračenje pa ju je dobro danju zaštititi kremom sa zaštitnim faktorom.

Također je važno da trudnice izbjegavaju korištenje retinola jer je on oblik vitamina A, a poznato je da bi ga trudnice trebale izbjegavati.

Kralj antigae sastojaka oduševljava sve koji ga probaju …

Na početku korištenja očekivani učinak je da se koža lagano ljušti ili se pojavi pokoji dodatni prištić. To je učinak koji zapravo želimo, jer to znači da proizvod koji koristimo djeluje, a koža je obnovljena i očišćena. Upravo je to razlog zašto retinol već godinama privlači pažnju vjernih korisnika i dermatologa.

S modernijim i pristupačnijim oblicima retinoida postao je stalnica i na kućnim kozmetičkim policama pa se o ovom čarobnom sastojku ne prestaje pričati, a retinol dokazuje zašto ga se smatra kraljem antiage sastojaka.

Izvori:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574737/
  3. https://inspecsolutions.com/about-encapsulated-retinol/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10051651/
  5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bjd.16918
  6. https://labmuffin.com/bakuchiol-better-than-retinol/