Pizza

Ocijeni sa 1 do 5:
(0)
Broj ocjena: 0

S Filipom smo danas pripremili njegovo najdraže jelo - pizzu. 

S obzirom na to da je Filip danas prvi put u životu mijesio tijesto...ne, nije mu išlo najbolje.

Stvarno nije kužio što uopće mora raditi. Ali, dečko se mora naučiti, zar ne?:)

SASTOJCI za 4 osobe: 
* 400 g pirovog bijelog brašna
* 1 vrećica, odnosno 7 g suhog kvasca  (ili svježeg)
* 1 žličica šećera
* 2 dl mlake vode
* 3 žlice maslinovog ulja
* 1 žličica himalajske soli

Nadjev:
* 400 g pelata (možemo im dodati i malo bio ketchupa) 
* 3 žličice začina (origano i bosiljak)
* 1 žličica himalajske soli

Klasika
* pileća prsa
* edamec

Tuna
* tuna (bez ulja)
* kukuruz
* mozarella (u komadu)

Vegi
* 3 sira: parmezan, mozzarella, edamec
* cherry rajčica
* bosiljak pesto

OPIS POSTUPKA:
 
1. U vodu umiješamo kvasac, šećer i 1 žlicu brašna. Dobro promiješamo i ostavimo stajati 5 minuta.
2. Brašno stavimo u posudu, dodamo sol i promiješamo. U sredini napravimo rupicu i u nju dodamo maslinovo ulje, te vodu s kvascem.
3. Prvo promiješamo žlicom, a zatim tijesto prebacimo na pult i dobro promijesimo, kako bi nastala kugla bez grudica (mijesimo barem 5 minuta).
4. Tijesto stavimo u pobrašnjenu posudu i pokrijemo čistom krpom. Ostavimo da tijesto naraste barem sat vremena na toplom i mračnom mjestu (možemo ga staviti u jednu od kuhinjskih ladica/polica).
5. Dignuto tijesto stavimo na pobrašnjenu površinu i lagano promijesimo, a zatim razvaljamo do željene veličine. Tijesta je dovoljno otprilike za jedan veći pekač. Po želji zatim pizzu obložimo nadjevom i pečemo 25 minuta na 175 stupnjeva.

VRIJEME PRIPREME: 2 sata (s dizanjem i pečenjem) 
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Nastja i Filip

Prethodni post
Slijedeći post