Orahnjača

Ocijeni sa 1 do 5:
(0)
Broj ocjena: 0

SASTOJCI:
Za tijesto:

* 300 gr pirovog bijelog brašna
* 200 gr pšeničnog bijelog brašna
* 250 ml mlijeka
* 1 cijelo jaje i jedan žumanjak
* ¾ svježeg kvasca
* 2 žlice maslinovog ulja
* 3 žlice šećera
Za nadjev:
* 250 gr mljevenih oraha
* 75 gr šećera
* 150 ml kiselog vrhnja
* 2 bjelanjka
* 1 žlica ruma
* 1 žumanjak
* cejlonski cimet
* 1 vanili šećer
* korica limuna

PRIPREMA: U manjoj posudici razmrvimo kvasac, dodamo malo mlijeka, šećera i brašna pa pustimo da se diže. Brašno prosijemo pa u drugoj posudi izmutimo jaja i šećer. Brašno stavimo u posudu u kojoj će se tijesto dizati, u sredini napravimo udubinu, posolimo i dodamo ulje. U sredinu gdje smo napravili rupu ulijevamo kvasac i polako miješamo. Tijekom miješanja dodamo jaja i preostalo mlijeko( tekućinu dodajemo po vlastitoj procjeni). Tijesto mijesimo dok se ne počne odvajati od ruba posude pa ga dobro izmijesimo do kraja na radnoj površini. Preselimo ga u posudu i pustimo da se diže, te pazimo da je u prostoru u kojem se tijesto diže toplo. Tijesto je uspjelo kada se njegov volumen prilikom dizanja udvostručio. U većoj posudi pomiješamo sastojke za nadjev i to redom mljevene orahe, šećer, kiselo vrhnje, žumanjak, rum, cimet, vanili šećer i naribanu koricu limuna. Bjelanjke istučemo u snijeg pa ih nježno dodamo nadjevu i sve ponovo promiješamo. Na čistoj radnoj površini razvaljamo tijesto, namažemo nadjev i savijemo. Savitke tijesta stavimo u namazan pekač i pustimo još jednom dizati. Pečemo približno 45 minuta na 150-160°C.

VRIJEME PRIPREME: 2 sata
RECEPT PRIPREMILA: Luka Jager

Prethodni post
Slijedeći post