Burek

Ocijeni sa 1 do 5:
(0)
Broj ocjena: 0

SASTOJCI:

Vučeno tijesto:

  • bijelo glatko brašno
  • ½ čž soli
  • 3 žlice ekstra maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1,5 dl vode

Nadjev:

  • 500 gr svježeg sira
  • 1 jaje
  • 180 gr kiselog vrhnja
  • 180 gr jogurta
  • 3 prstohvata soli
  • maslac za premazivanje tijekom pečenja

PRIPREMA:Burek

Tijesto: U posudu stavimo brašno, sol, ulje, jaje i vodu te zamijesimo glatko tijesto. Ako je tijesto pretvrdo možemo dodati malo vode ili ulja. Kada tijesto postane glatko i elastično pokrijemo ga krpom i ostavimo odmarati jedan sat. Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljamo i razvlačimo nježno rukama prema sebi.

Nadjev: U posudi mikserom izmiksamo svježi sir, 1 jaje, jogurt i kiselo vrhnje pa posolimo. Nakon što smo razvukli tijesto premažemo ga nadjevom i prerežemo na sredini da dobijemo 2 polovice. Možemo ga prerezati i na 4 manja djela pa ćemo imati 4 manja bureka. Svaku polovicu presavijemo prema sredini kako bi dobili dva ili 4 puža.

Posudu za pečenje dobro premažemo uljem ili maslacem te poslažemo bureke koje premažemo maslinovim uljem. Pećnicu prethodno zagrijemo i burek pečemo približno 40 minuta na 200°C. Kada burek postane zlatnosmeđe boje izvadimo ga iz pećnice pa premažemo maslacem i pečemo još tako dugo dok korica ne postane zapečena. Ukupno vrijeme pečenja bureka je približno 1 sat.

VRIJEME PRIPREME: 15 minuta + 1 sat za odmaranje tijesta + 1 sat za pečenje

 

Prethodni post
Slijedeći post