Punjene grčke rajčice s tatziki umakom
Ovaj put Filip i ja iskoristili smo svoje znanje stečeno u Grčkoj na otoku Mykonos. Tamo smo pohađali tečaj kuhanja i pripremili osvježavajući i lagani obrok za ljetne dane.
Naučili smo kako napraviti punjene rajčice, koje mogu biti samostalno jelo ili ponuđene kao prilog mesu. Uz njih se dobro slaže grčki tzatziki umak.
Punjene grčke rajčice
SASTOJCI:
* 200 g riže
* 8 rajčica
* 1 tikvica
* 1 žličica soli
* prstohvat papra
* 1 žličica šećera
* 1 dl maslinovog ulja
* nekoliko listića svježe mente
Opis postupka: Rajčicama odrežemo kapice, a zatim malom žlicom izdubimo rajčice. Dobivenu jezgru, odnosno tekućinu rajčice stavimo u zdjelu i dodamo rižu, naribane tikvice, sol, papar, šećer, nasjeckanu metvicu i 0,5 dl maslinovog ulja. Promiješamo i kuhamo 15 do 20 minuta da dobijemo rižoto. Ako je previše suho, po potrebi dodamo još malo vode. Rajčice napunimo kuhanim rižotom sve do vrha i pokrijemo kapicom. Namažemo pleh maslinovim uljem i stavimo punjene rajčice. Ispod posude s rajčicama stavimo veću posudu napunjenu vodom. Pećemo ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 45 minuta.
Tzatziki umak
SASTOJCI:
* 200 g grčkog jogurta
* 1 krastavac
* 1 žlica maslinovog ulja
* 1 žličica octa
* 1 češanj nasjeckanog češnjaka
* prstohvat papra
* sol
Opis postupka: Krastavac naribamo (po želji ga možemo prethodno oguliti) i iscijedimo rukom ili kuhinjskom salvetom da se ocijedi sva tekućina. Naribani krastavac pomiješamo s ostalim sastojcima.
VRIJEME PRIPREME: 30 minuta
RECEPT PRIPREMILI: Malinca Nastja i Filip




.png)