Probiotici za djecu

Probiotici za djecu

U današnjem svijetu, u kojem se hrana sve više obrađuje, a način života brži, održavanje optimalnog zdravlja naše djece postalo je posebno važno. Alergije na hranu također su u porastu, pa je naš izbor ograničen. Djeci možemo pomoći tako da im osiguramo zdravu i raznoliku crijevnu floru, a jedan od načina da to učinimo su probiotici za djecu …

Nedvojbeno je da odabir namirnica, koje moraju biti zdrave i prilagođene djetetu, ima najveću ulogu u tome kako će se djetetov imunološki sustav razvijati i koliko će njegova crijevna flora biti raznolika. Voće i povrće, po mogućnosti organski uzgojeno, je na prvom mjestu, jer sirovom hranom unosimo razne bakterije, ali i vlakna kojima se te bakterije hrane.

BAKTERIJE – RIJEČ KOJE SE NE SMIJEMO BOJATI

Prečesto uz riječ bakterije povezujemo loše stvari i bolesti. Istina je da bakterije, i to one loše bakterije, mogu biti odgovorne za to. U ljudskom organizmu, kao i u organizmu djeteta, postoje i dobre bakterije - mikrobiološke kulture, poznatije kao probiotici, a važni su i probiotici za djecu ...

PROBIOTICI ZA DJECU I NJIHOVA ULOGA

Probiotici su žive bakterijske kulture koje pomažu uspostaviti i održati zdravu ravnotežu bakterija u crijevima. Kada se beba rodi, dolazi na svijet s nezrelim crijevnim mikrobiomom koji se postupno razvija u prvim godinama života. Iznimno je važno što dijete konzumira barem do osme godine života, iako je važno i ono što konzumiramo kasnije, jer je u slučaju mikrobioma riječ o osjetljivoj ravnoteži koju je potrebno održavati.

Probiotici za djecu stoga su neophodni jer podupiru razvoj i reguliraju crijevni ekosustav koji je ključan za probavu i imunološki sustav.

PRIRODNI PROBIOTICI ZA DJECU

Pri rođenju djeca se prvi put susreću s korisnim bakterijama tijekom prolaska kroz porođajni kanal te u kontaktu s majčinim mlijekom i okolinom. Ovo je njihov prvi kontakt s mikrobiomom koji će imati ključnu ulogu u oblikovanju njihovog imunološkog sustava i cjelokupnog zdravlja. No, različiti čimbenici poput uzimanja antibiotika i lijekova, nezdrave prehrane ili bolesti mogu poremetiti ravnotežu crijevne mikroflore, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

HRANA JE IZVOR U KOJE SU SKRIVENI PRIRODNI PROBIOTICI ZA DJECU

Jedna opcija za dodavanje korisnih bakterija je fermentirana hrana, koja prirodno sadrži veliki broj raznih dobrih bakterija. Prirodni probiotici za djecu često su prisutni u namirnicama, uključujući jogurte od kravljeg mlijeka ili fermentirani kokosov jogurt, fermentirane mliječne proizvode kao što su kefir, kiseli kupus, kisela repa, fermentirani kiseli krastavci pa čak i kimchi...

Dakle, postoje razne mogućnosti koje sadrže prirodne probiotike za djecu, ali često se dogodi da baš i nisu najukusnije.

Svakako ih možemo pokušati dodati barem u manjim količinama, ali kako je kod akutnih stanja poput proljeva, zatvora ili trbušnih viroza to puno brži način, roditelji se rado odlučuju isprobati probiotike za djecu u obliku dodatka prehrani.

NAJBOLJI PROBIOTICI ZA DJECU I DODACI PREHRANI

Postoji mnogo različitih sojeva probiotika, stoga je važno znati koji su probiotici za djecu stvarno dobri i prikladni. Najbolji probiotici za djecu obično sadrže sojeve koji su prirodno prisutni u ljudskim crijevima i koji su dokazano korisni. 

Ističu se tri važne mikrobiološke kulture: 
• Lactobacillus gasseri, 
• Bifidobacterium bifidum i 
• Bifidobacterium longum.

Ove su se kulture također pokazale učinkovitima u kliničkim studijama jer pokazuju protuupalno djelovanje, djelovanje kod alergija, konjunktivitisa, ali i prehlada. Sve tri vrste prirodno su prisutne u crijevima te ih dječji organizam dobro prihvaća, a dokumentirane su i u međunarodnoj banci mikrobioloških kultura što dokazuje njihovo djelovanje za dobrobit organizma.

KAKO UKLJUČITI PROBIOTIČKE MIKROKULTURE U DJEČJU PREHRANU?

Kod uvođenja probiotika u dječju prehranu važno je krenuti polako. Najbolji probiotici za djecu su oni koji se lako mogu uvrstiti u dnevnu rutinu i koje djeca prihvaćaju.

Ako dijete to prihvati, možemo početi s malom količinom fermentirane hrane, a izvrsna opcija su i dodaci prehrani sa sigurnim i djeci prihvatljivim mikrobiološkim sojevima.

PROBIOTICI ZA DJECU NA ZABAVAN, ALI SIGURAN NAČIN

Najbolji probiotici za djecu su, uz ostala svojstva koja su važna za odgovarajuće sojeve, i oni koji su sigurni i provjereni. To znači da ne smiju sadržavati štetne umjetne tvari, bojila i umjetne konzervanse ili alergene. Također je dobro izbjegavati šećer, jer je poznato da šećer hrani loše bakterije u crijevima koje ne želimo.

Jedna od mogućnosti koju djeca vole je npr. probiotički dodatak prehrani u obliku bombona.
 
Naravno, radi se o bombonima koji sadrže žive mikrobiološke, odnosno probiotičke kulture, izrađene prema strogim standardima koji uključuju prirodne sastojke bez navedenih šećera i umjetnih dodataka.

Izvrstan primjer su gumeni bomboni od veganske želatine, koja se proizvodi od voćnog pektina - u njemu se lako zarobe žive kulture, a djeca će prihvatiti dodatak prehrani kao zdrav svakodnevni slatkiš - što je izvrstan kompromis umjesto pravih bombona ili drugih slatkiša.

INVESTICIJA ZA ŽIVOT 

Probiotici za djecu predstavljaju važan korak prema osiguravanju optimalnog zdravlja. Odabirom najboljih probiotika za djecu i uključivanjem prirodnih izvora u dječju prehranu možemo pridonijeti jačanju njihovog imunološkog sustava, poboljšanju probave i podupiranju općeg zdravlja.

Uvođenje probiotičkih dodataka prehrani svakako je trud i ulaganje u dugoročno zdravlje naše djece, a to je nešto što svaki roditelj želi …


 
Autor: Malinca

 

Želite više informacija vezanih uz roditeljstvo i djecu?
Upiši svoje podatke i na e-mail ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti vezane uz roditeljstvo.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.