Poke bowl
Poke je havajska riječ koja znači rezati, odnosno rezati na komadiće. Moglo bi se reći da se radi o nekoj vrste riblje salate. Obično kod pripreme koriste sirovu ribu, ali možemo pripremiti i vegansku inačicu s tofuom.
SASTOJCI za 2 osobe:
* zelena salata
* radič
* 1 mrkva
* ½ krastavca
* cherry rajčica
* 1 avokado
* 50 g kvinoje
* 2 do vrha pune žličice humusa
* 100 g tofua
* mango (za posipanje)
* sezamove sjemenke (za posipanje)
* prstohvat soli
* šnita limuna
OPIS POSTUPKA: Najprije je potrebno skuhati kvinoju. Izvažemo 50 g. Kuhamo 15 min na umjerenoj vatri u 150 ml vode i s prstohvatom soli. Dok se kvinoja kuha imamo vremena narezati povrće. Po želji odaberemo povrće koje nam je na raspolaganju. Odabrala sam domaću zelenu salatu iz vrta, naribala mrkvu, na kocke narezala krastavac, prerezala cherry rajčicu i na tanke trakice narezala radič. Na kocke sam narezala tofu (biljni izvor bjelančevina), avokado (sadrži zdrave masti) i mango (bogat vitaminima). Kad se kvinoja malo ohladi, možemo početi sa slaganjem namirnica u duboki tanjur. Ako koristimo barem pet vrsta povrća sigurno ćemo uspjeti dočarati šarolik i privlačan tanjur. Na kraju dodamo još humus i posipe: sezam, mango i šnitu limuna.
Umjesto umaka će nam poslužiti humus. Poke bowl možemo preliti i omiljenim uljem – maslinovim, bučinim ...
ČAS PRIPREME: 20 minuta
RECEPT PRIPREMILE: Malinca Nastja i Alenka Trogrlič