Pirov kruh bez gnječenja

Ocijeni sa 1 do 5:
(0)
Broj ocjena: 0

SASTOJCI: 
* 250 g pirovog brašna
* 250 g krušnog bijelog brašna
* 7 g suhog kvasaca
* 12 g himalajske soli
* žličica mljevenih lanenih sjemenki
* 0,5 L mlačne vode 

OPIS POSTUPKA:
 Brašno stavimo u posudu, dodamo kvasac, lanene sjemenke, sol i zalijemo s 1/2 količine vode. Masu u posudi promiješamo s plastičnom lopaticom i polako dodajemo preostalu količinu vode. Iako smo navikli da tijesto gnječimo, sada ga pustimo da se digne za bar 4x (4 sati). 

Malo ga opet pomiješamo s lopaticom.Tijesto stavimo u pripremljen (stavimo malo brašna) pekač i pečemo u zgrijanoj pećnici na ventilacijskom programu. Prvo na cca. 20 minuta na  220 stupnjeva, onda još cca. 20 minuta na 200 stupnjeva. Prije nego završimo s pečenjem, vrh noža zabijemo u sredinu kruha samo da provjerimo da li je dovoljno pečen - vlažan vrh noža znači da bi kruh trebali još malo peći. Kod ovog recepta možemo brašno mijenjati po želji, možemo napraviti iz jedne vrste brašna ili više. Bitne su količine sastojaka iz opisa. 

VRIJEME PRIRPEME: 4 h 50 min
RECEPT PRIPREMILA: Iva Džudović

Prethodni post
Slijedeći post