Pastirska pita
Za malo drugačiju kombinaciju nego što smo obično navikli. Sastoji se od umaka od bolonjeza i pire krumpira, sve pečeno u pećnici. Ako želimo još više impresionirati izgledom, pire krumpir možemo lijepo oblikovati uz pomoć vrećice za dekoriranje.
SASTOJCI za 4 osobe:
Umak od mesa:
* maslinovo ulje
* 1 velika glava luka
* 3 češnja češnjaka
* 300 g mljevene junetine
* začini: papar, sol, mljeveni papar, kurkuma
* 2 paprike
* 1 mrkva
* komadići rajčice od 400 ml (1 limenka)
* bosiljak (svježi ako je moguće)
Pire krumpir:
* 6 krumpira srednje veličine
* mlijeko
* maslac
* sol
OPIS POSTUPKA: Na maslinovom ulju popržimo luk, dodamo češnjak i mljeveno meso. Mljeveno meso začinimo po želji ( ja sam koristila sol, papar, mljevenu slatku papriku i kurkumu). Popržimo meso i dodamo nasjeckanu mrkvu i papriku narezanu na kockice. Pržimo dok voda iz povrća ne ispari i prelije rajčicu. Kuhamo oko 30 minuta, između toga nekoliko puta miješajući. Na kraju možemo dodati svježi bosiljak.
Pire od krumpira: Pripremimo klasični pire od krumpira. Krumpir narežemo na manje kockice, stavimo u vodu i kuhamo oko 30 minuta. Dodamo kocku maslaca (količina se može prilagoditi željama - negdje oko 80 g) i mlijeko. Zgnječimo krumpir i dodajemo mlijeko da dobijemo željenu gustoću pirea.
Uzmemo pleh za pečenje i u njega prvo ulijemo umak od mesa. Na umak rasporedimo pire krumpir i pokušamo što više prekriti umak od mesa. Pečemo u pećnici na 180 stupnjeva (vrući zrak) oko 20-30 minuta - na vrhu pustite da pire krumpir malo porumeni.
VRIJEME PRIPREME: 1,5 sata
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Andreja
Komentari (0)