Paleo dieta: šta morate znati o njoj??

Paleo dieta: šta morate znati o njoj??

Paleo dieta, poznata i po imenu “dieta pećinskog čovjeka”,je zadnje vrijeme jako popularna. 

Kod njega se sve vrti  oko pitanja: ”Šta bi jeo naš prednik, pećinski čovjek?” Ima brojne sljedbenike kao i protivnike. 

Novi način prehranjivanja po starom (jako starom) 
Najvažnije kod te dijete su namjernice koje su jeli naši davni preci kada su još lovili i brali hranu. Tada nisu imali nikakve stoke ili usjeva dobivenih s obradom zemlje. Na jelovniku paleo dijete se mogu naći: svježe voće, svježe povrće, meso, sjemenke, oraščići, jaja, hladno prešana ulja – u kratko namjernice koje možemo dobiti u prirodi.

Bilo bi dobro da je što više hrane organskog izvora, meso iz ekološkog uzgoja jer na taj način izbjegavamo pesticide, antibiotike i druge kemikalije s kojima se naši pra pra pra…..preci sigurno nisu sreli. Dijeta tako smanjuje glikemijski teret tijela, ima zdravi omjer zasičenih i nezasičenih masnih kiselina, pruža veći unos vitamina i hranjivih tvari te sadrži optimalni omjer između bjelančevina, masti i ugljikohidrata. 

Recite ne modernoj prehrani
Baš sve što dolazi iz kutije, staklene čaše, konzerve ili papirnate vrećice iz pekarne kod ove dijete otpada. Isto tako sve s čim se nisu hranili naši predci. To znači: ništa od industrijsko prerađene hrane, bez žitarica (crvena nit paleo dijete – ljudi nismo napravljeni za zrna i gluten), mahunarke, mliječni proizvodi (s tim otpadaju i svi fermentirani proizvodi), dodana sol ili šećeri. I krumpira neka bude što manje na tanjuru. Sigurno je potpuno izbjegavanje prerađene hrane puno bolje za zdravlje i raspoloženje jer je danas take hrane apsolutno previše.

Nije zlato sve što svijetli! 
Nemoguće  je potpuno kopirati naše prethodnike, oni nisu lovili krave i kokoške te jeli uzgojene ribe. Lovili su antilope, bizone, divljač i vjerojatno životinje za koje mi nismo ni čuli jer su već od davno izumrle. Meso tih životinja bilo je pusto i sadržavalo je više zdravih omega 3-masnih kiselina nego današnje meso. Puno biljaka iz tog razdoblja danas više ne postoji, puno današnjeg voća i povrća iz vrta tada nisu poznavali.

Da li je paleo dijeta stvarno tako zdrava? 
Dijeta ima i par nedostataka, npr. to da čovjek na brzinu pojede previše mesa! Previše bjelančevina te premalo ugljikohidrata vodi do problema s bubrezima i do osteoporoze. Uz to današnje meso je masnije i vodi do bolesti srca. Nas savjet? Jedite s glavom! Ne bacajte se na strogi način prehranjivanja nego radije razmislite o malim promjenama koje će zadovoljiti potrebe vašeg ''drevnog'' tijela. Jedite više svježeg voća i povrća, čim više obroka skuhajte sami. Take male promjene, ako ih budete redovito radili, mogu pridonijeti samo dobro vašem tijelu i raspoloženju

AUTOR: Monika M.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.