Odlični savjeti za veselu i zdravu trudnoću

Odlični savjeti za veselu i zdravu trudnoću

Jer je naša Malinca Alja do nedavno bila sretna trudnica, za sve (buduće) trudnice smo pripremili članak s nekoliko savjeta za veselu i zdravu trudnoću. Ako budete tijekom trudnoće dobro brinule za sebe, osjećati ćete se odlično i roditi zdravo dijete.

1. Redovita tjelovježba

Redovita tjelovježba ima za vas mnoge ugodnosti, ali tijekom trudnoće mora biti ''nježnija''. Pomaže vam ostati u dobroj formi i suočiti se s promjenama u vašem tijelu, štiti vas od povišenog krvnog tlaka i ostalih zapleta. Nakon rođenja djeteta, lakše ćete se vratiti natrag u formu ako ste već prije bile aktivne.
Najbolje aktivnosti su:

  • Hodanje
  • Plivanje
  • Joga
  • Pilates

Možete se poslužiti i ostalim sportovima, ako vam ne predstavljaju rizik i ako se dobro osjećate.

2. Provjerite vašu kozmetiku

Sve što nanesete na lice i tijelo tijekom trudnoće može utjecati na dijete, stoga birajte samo prirodne proizvode koji su potpuno sigurni za oba.

3. Promijenite svoje prehrambene navike

Vaš jelovnik mora biti zdraviji tijekom trudnoće.

  • Jedite puno vlakana: povrće, voće, grah, intergralna hrana, smeđa riža i zobenih pahuljica.
  • Prigrisci neka budu što zdraviji: jogurt, voće, integralni krekeri.
  • Jedite puno riba, školjki, ali izbjegavajte one koje sadrže puno živog srebra. Najbolji odabir su losos i rakovi.
  • Izbjegavajte sirovo ili premalo kuhano meso ili ribe, te ostalu hranu koja može sadržavati bakterije.
  • Izbjegavajte kofein i umjetne boje
  • Dodajte 300-500 kalorija dnevno.

4. Opustite grčeve u mišićima

Grčevi u mišićima tijekom trudnoće mogu biti općenito nelagodni. Bolove možete smanjiti (samo) masažom ili nanesite ledene obloge. Također, morate rastezati mišiće na prikladan način prije nego krenete s tjelovježbom ili prije odlaska na spavanje, kako bi se spriječili grčevi. Pijte mnogo vode i jedite uravnoteženu hranu, te će i to pomoći kod neugodnih grčeva.

5. Ostanite hidratizirani

Popijte najmanje 10 čaša vode dnevno i imajte staklenku s vodom kamo god da idete. To će spriječiti mučnine i održavati fetus na zdravom nivou. Ne pijte ništa prije odlaska na spavanje, jer ćete se po noći morati više puta uputiti na wc. Barem sat vremena prije spavanja nemojte ništa piti.

6. Pametno birajte wellness-ponudu

Opuštanje je važno tijekom trudnoće, no izbjegavajte vruće kupke i saune jer je prevelika vrućina loša za dijete. Čak su i neka eterična ulja zabranjena jer uzrokuju grčeve i trudove. Ne zaboravite se posavjetovati s liječnikom i reći da ste trudni kad se naručujete za određene ponude.

7. Pametno letite ako planirate putovati avionom

Najbolje vrijeme za letenje je obično između 14 i 28 tjedna trudnoće. Rizik od pobačaja, preranog poroda i mučnine je tad najmanje. Ipak, posavjetujte se s liječnikom i obavijestite avionsku kompaniju da ste trudni. U avionu pijte puno vode i svakih pola sata prošećite (ako je duži let). Sjedalo uz prolaz, a ne uz prozor,  najbolje je za vas.

8. Birajte prirodne lijekove

Koristite prirodne lijekove za olakšanje simptoma kao što su mučnina, žgaravica i zatvor. Kiseli i bomboni od mentola, te đumbir pomažu protiv mučnina. Tjelovježba i topla kupka pomaže u spriječavanju zatvora, a žvakaće gume bez šećera i toplo mlijeko će olakšati simptome žgaravice.

9. Koristite kremu za sunčanje

Kad ste trudni koža je mnogo osjetljivija na sunčevu svjetlost, zato koristite kremu za sunčanje i nosite kapu, te sunčane naočale. Neki liječnici čak savjetuju da izbjegavate sunce i sunčanje tijekom trudnoće.

10. Spavajte na desnoj strani tijela

Spavanje na trbuhu je nemoguće. Morate izbjegavati i spavanje na leđima, jer težina zametka pritišće kralježnicu i većinu krvnih žila, što smanjuje protok krvi. Spavanje na jednoj strani sa skvrčenim koljenima je najudobniji i najsigurniji položaj. Neki kažu da spavanje na lijevoj strani osigurava maksimalan protok krvi i hranjivih tvari do posteljice, ali to nije znanstveno dokazano.

11. Kupite novu obuću

Vaše središte za gravitaciju će se pomicati i mogu vam početi oticati stopala i gležnjevi. Kupite si udobnu obuću s dobrom podrškom. Postoji velika vjerojatnost da ćete trebati veći broj tijekom trudnoće.

12. Vjerujte u sebe

Trudnoća uvijek uzrokuje mnogo straha i neizvjesnosti u ženskoj glavi. Zapamtite samo da ste vi i vaše tijelo koje se mijenja naprosto prelijepi. Zdravi ste i sposobni ići kroz trudnoću i porod. Sve je to prirodan i zaista radostan dio života.

Pogledaj još koje proizvode i savjete u vezi prehrane preporučujemo za zdravu trudnoću OVDJE.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.