Muška snaga i energija

Muška snaga i energija

Muškarci su s Marsa, a žene s Venere. Ovo je izreka koja se često čuje, ali ima u sebi nešto istine. Iako oboje imamo nevjerojatan potencijal i svakodnevno se vode bitke među spolovima, fizički smo malo drugačiji. Muškarci su obično fizički veći i jači, pa njihove potrebe za hranjivim tvarima mogu biti veće, a možda i drugačije. Pogotovo kad ponestane energije...

Što je energija?

Energija je po definiciji iz fizike sposobnost obavljanja rada. Može biti potencijalna, kinetička, toplinska ili druga. I ljudima je potrebna energija za naše funkcije i rad.

Ljudsko tijelo je, kao i sva živa bića, stroj za pretvorbu energije. Očuvanje energije znači da se kemijska energija, pohranjena u hrani, pretvara u rad, toplinsku energiju ili pohranjuje kao kemijska energija u masnom tkivu kako bi se kasnije mogla iskoristiti.

Međutim, stvar nije tako jednostavna …

Kako bismo osigurali dovoljno energije, moramo paziti na unos hranjivih tvari koje nam daju dovoljno energije za optimalno funkcioniranje organizma. To ne znači da trebamo jesti visokokaloričnu hranu, već hranu koja sadrži sve važne makronutrijente (proteine, ugljikohidrate i masti) kao i mikronutrijente (vitamine i minerale).

Kad te iznenada uhvati umor

Suvremeni tempo života često je neumoljiv. Od muškaraca se očekuje da budu uspješni, čvrsti, smireni, odlučni i usredotočeni. Uz radne aktivnosti, moraju se aktivno uključiti u obiteljski život, a ne smije nedostajati vremena ni za sport ili pivo s prijateljima.

Ponekad stres može biti onaj koji narušava ravnotežu u tijelu i uzrokuje da ostanemo bez energije. Stres je veliki potrošač energije i nažalost često mu je teško pobjeći.

Osim stresa, postoje i neki krivci koji modernom čovjeku mogu ukrasti energiju. To uključuje način života, depresiju ili anksioznost, nizak nivo testosterona i neke zdravstvene probleme.

Dakle, to su uglavnom razlozi koji se uz malo truda mogu otkloniti i opet se možemo razveseliti obilju energije...

Muško tijelo stvoreno je za kretanje

Muško tijelo je u osnovi stvoreno za kretanje. Naši su preci bili lovci i sakupljači, što znači da su dnevno prehodali golem broj kilometara kako bi osigurali hranu. Fiziološki je napravljeno da brže gradi mišiće i skladišti manje masnoće od ženskog tijela. Suvremeni sjedilački načini života i hrana bogata šećerom i ugljikohidratima promijenili su prirodnu fiziologiju čovjeka.

Manje tjelovježbe i više kalorija znače i više masnih naslaga, koje se kod muškaraca vole nakupljati u trbuhu, gdje je prema istraživanjima i najopasnije, jer dugoročno može potaknuti kardiovaskularne bolesti i upalne procese. Takvo masno tkivo za muško tijelo znači opterećenje koje oduzima energiju.

Sjedenje, slatka hrana, pušenje i alkohol mogu biti ne samo recept za umor, već i pokretač tjeskobe i raznih bolesti …

Stoga je dobro voditi računa o uravnoteženoj prehrani, tjelovježbi i zdravom načinu života. Vitamini i minerali također su važni za zdravlje muškaraca, no muškarcima nikako ne bi trebalo nedostajati vitamina C, cinka, magnezija i proteina. Kad se to regulira, razina energije obično raste i naprosto više nema prepreka.

Važnost kvalitetnog sna …

Drugi važan faktor je čvrst san. Evo nekoliko općih savjeta koji uključuju spavanje na hladnom i tamnom mjestu, odlazak u krevet u isto vrijeme i izbjegavanje elektronike, umjetnog plavog svjetla te kofeina i alkohola navečer.

Muškarcima je potrebno barem 7 sati kvalitetnog sna i navedene mjere mogu uvelike pomoći.

Kada ipak ne možemo zaspati

Ako ne možemo zaspati unatoč pridržavanju uputa o gibanju i pravilnoj pripremi za san, dobro je pobliže pogledati svoju prehranu i hranjive tvari koje naše tijelo troši. Jedan od nutrijenata koji muškarcima najviše nedostaje je magnezij koji igra iznimno važnu ulogu za san.

I ne samo za san! Povezan je i sa stresom i regeneracijom organizma nakon tjelesne aktivnosti, jer sudjeluje u čak 300 enzimskih procesa u tijelu, pa čak i utječe na razinu testosterona kod muškaraca.

Testosteron i energija

Studije su pokazale da muškarci s niskim testosteronom imaju 40% veću vjerojatnost da će se boriti s umorom. Osim toga, muškarci s niskom razinom testosterona na ljestvici depresije pokazali su znatno lošije rezultate od muškaraca s normalnom razinom testosterona, što sugerira da niska razina testosterona može utjecati na razinu energije kroz više mehanizama.

U studiji, objavljenoj u magazinu Biological Trace Element Research, skupina istraživača izvijestila je da su muškarci koji su četiri tjedna svakodnevno uzimali dodatak s magnezijem imali povećane razine slobodnog i ukupnog testosterona. Testosteron se povećao i kod muškaraca koji imaju sjedilački posao i kod onih koji su aktivniji.

No, bolji rezultat imali su aktivni muškarci, jer im je magnezij pomogao i u regeneraciji mišića i sprječavanju grčeva u mišićima, što je dovelo do učinkovitije aktivnosti i izdržljivosti.

Osim toga, prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, magnezij je važan jer:magnezij

  • pomaže u smanjenju umora i iscrpljenosti,
  • doprinosi oslobađanju energije u metaboličkim procesima,
  • doprinosi radu živčanog sustava
  • doprinosi funkciji mišića,
  • igra ulogu u sintezi proteina,
  • doprinosi normalnom psihičkom funkcioniranju,
  • doprinosi održavanju zdravih kostiju,
  • doprinosi održavanju zdravih zubi,
  • igra ulogu u diobi stanica.
     

Postoji biljka koju i znanost podupire u njezinom djelovanju na testosteron...

Ashwagandha je adaptogena biljka koja je poznata već iz Ayurvede, a smatra se i iznimno prirodnim sredstvom za povećanje izdržljivosti, bilo da se radi o sportu, tjelesnim performansama, mentalnim performansama ili izdržljivosti u krevetu.

Ashwagandha također daje muškarcima libido, što je odraz muškog zdravlja, a istraživanja pokazuju stvarno obećavajuće rezultate u kombinaciji s testosteronom.

Ashwagandhu studije povezuju sa sljedećim učincima:

  • Povećanje razine testosterona: Neka istraživanja su otkrila da Ashwagandha može povećati razinu testosterona kod muškaraca. Ovo je posebno važno za muškarce koji doživljavaju pad razine testosterona povezan sa starenjem ili stanja kao što je hipogonadizam.
  • Poboljšanje plodnosti: Ashwagandha ne samo da može povećati razinu testosterona, već također može poboljšati spermatogenezu (proizvodnju sperme) kod muškaraca. To je utvrđeno u nekoliko studija koje su pokazale poboljšanje parametara kao što su volumen sperme, koncentracija sperme i pokretljivost spermija kao i plodnost kod prethodno neplodnih muškaraca.
  • Povećanje mišićne mase i snage: Više razine testosterona koje Ashwagandha može stimulirati također su povezane s poboljšanjima mišićne mase i snage, što je korisno za sportaše i one koji vježbaju.
  • Poboljšanje općeg blagostanja: Ashwagandha može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa, što je neizravno povezano s boljom hormonalnom ravnotežom, uključujući razinu testosterona.
     

Studija Effect of standardized root extract of ashwagandha (Withania somnifera) on well‐being and sexual performance in adult males: A randomized controlled trial (Učinak standardiziranog ekstrakta korijena ashwagandha (Withania somnifera) na dobrobit i seksualnu sposobnost kod odraslih muškaraca) također kaže da bi ashwagandha mogla poboljšati seksualne funkcije kod muškaraca, što je posljedica povećanja testosterona.

Ashwagandha je definitivno saveznica muškaraca koji od života žele najviše.

Učinkovita strategija za muškarce s jasnim ciljevima …

Briga za zdravlje definitivno je jedna od najučinkovitijih strategija za muškarce koji si vole postavljati jasne i mjerljive ciljeve. A kada energija skoči s jedan na deset, to je definitivno pobjeda koja utječe na sva područja života.

Dodatnu eksplozivnost i snagu može se dobiti i dodavanjem tajanstvenog peruanskog gomolja, koji je pridonosio snazi ​​i izdržljivosti svih vrsta drevnim Inkama, koji su si ga priuštili prije odlaska u bitku, kao i prije aktivnosti u krevetu.

To je gomolj mace, koji se tradicionalno koristi kod tegoba kao što su:

Maca

  • nedostatak energije,
  • erektilna disfunkcija,
  • ispadanje kose,
  • nizak libido.

Maca se stoljećima koristi za poboljšanje plodnosti i seksualne želje, što potvrđuju istraživanja. Studija iz 2002. (Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men) pokazala je da maca povećava libido kod muškaraca i poboljšava kvalitetu sperme.

Ali to definitivno nije sve što maca može ponuditi muškarcima. Studija Ethnobiology and Ethnopharmacology Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands, kaže da maca ima svojstva koja poboljšavaju raspoloženje, djeluju protiv osjećaja tjeskobe i utječu na energiju.

Zbog svojih svojstava često je koriste sportaši i oni kojima je potrebna energija. Zbog toga je čest sastojak nadomjestaka za kavu, jer maca može osigurati prirodni porast energije i izdržljivosti u svim područjima.

Nitko ne osporava ni nutritivni profil mace, jer sadrži minerale poput željeza, joda, kalcija, aminokiselina i drugih mikronutrijenata koji usrećuju mišiće.

Dakle, do više energije potreban je samo jedan korak. Nekoliko manjih promjena načina života i dodavanje prikladnih hranjivih tvari koje će još više pokretati naš unutarnji motor – i svijet će nam ležati na dlanu.