Mekane kajzerice
Priznajem, nekad sam imala tremu prije pripreme domaćih pogačica, odnosno kajzerica. Ovaj recept zaista zahtjeva nešto vremena za pripremu, ali krajnji rezultat je sjajan. Kajzarice su prvog dana najbolje i najmekše.
Ako nemaš vremena za izradu kajzerica, umjesto njih možeš napraviti pogaču ili ispeći kruh.
SASTOJCI (za oko 16 kajzarica):
* 200 g raženog brašna (ako ga nemaš, zamijeni ga običnim bijelim)
* 550 g bijelog brašna
* 25 g svježeg kvasca
* 1 dl mlake vode
* 3 žličice soli
* 2 dl vode i 2 dl mlijeka - mlako
* 1 žlica maslinovog ulja
* 1 žlica običnog ulja
* 2 žličice šećera
* 1/2 žličice sode bikarbone
OPIS POSTUPKA:
1. Kvasac otopimo u 1 dl mlake vode, dodamo žličicu šećera i ostavimo 10 minuta da se kvasac digne.
2. Za to vrijeme izvažemo brašno i stavimo ga u posudu u kojoj ćemo mijesiti tijesto. Dodamo ulje, žličicu šećera, sodu bikarbonu i vodu s mlijekom. Sa strane dodamo sol tako da ne dođe u neposredni kontakt s kvascem.
3. Zatim dodamo još kvasca i dobro promiješamo u blenderu. Ako nemamo blender, mijesimo rukom.
4. Stavimo tijesto u posudu za dizanje na 20-30 minuta.
5. Pripremimo dva pleha obložena s papirom za pečenje.
6. Dignuto tijesto premjestimo na pobrašnjenu radnu površinu i podijelimo ga na 16 jednakih dijelova. Od njih pravimo pogačice. Najlakši način je da izrezano tijesto ne mijesimo rukama, već ga držimo jednom rukom, a drugom povlačimo kutove tijesta prema sredini. Dio u kojem smo "sakupili" kutove tijesta stavljamo licem prema dolje na papir za pečenje.
7. Salvetom pokrijemo pogačice i ostavimo da se dižu 20 minuta.
8. Od dignutog tijesta radimo kajzarice. Pomogla sam si alatom za rezanje jabuka. No, može se i nožem napraviti željeni uzorak tako da ga suprotnom stranom oštrice hrabro utisnemo u tijesto.
10. Kajzarice pečemo 15-20 minuta na 200 ° (parna pećnica) ili na 220 ° u običnoj pećnici ili do željene zapečenosti.
VRIJEME PRIPREME: 15 minuta za tijesto, jedan sat za dizanje, 15 - 20 minuta za pečenje
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Mateja
Komentari (0)