Matcha – riznica antioksidansa
Čaj je uz vodu jedno od najčešće konzumiranih pića širom svijeta. Njegov poseban okus, aroma i svojstva koja jačaju zdravlje visoko su cijenjena širom svijeta, posebno u određenim kulturama, kao što je Japan, gdje postoje prave čajne ceremonije sa matcha čajem …
Matcha je vrsta zelenog čaja u obliku praha, potiče iz Japana, ali je popularnost ove vrste porasla širom svijeta, gdje se matcha konzumira u obliku čajeva, matcha latte napitaka, pa čak i kao dodatak desertima.
Kao rezultat posebne metode uzgoja biljaka čajevca (Camellia sinensis), nutritivni sastav matche se blago razlikuje od ostalih čajeva, jer je matcha izuzetno bogata antioksidansima. Tradicionalna metoda uzgoja uključuje prekrivanje grmova čajevca bambusovim pokrivačima, što sprječava direktan pristup sunčeve svjetlosti do listova. Kao rezultat, biljke u ovom periodu mogu proizvesti više aminokiselina i bioaktivnih spojeva, uključujući klorofil i teanin, koji su odgovorni za jedinstven okus i zelenu boju matche. Stoga je visoko cijenjena i smatra se jednim od najaromatičnijih zelenih čajeva. Nakon berbe, listovi čajevca se brzo popare, osuše i samelju u fini prah, poznat kao matcha čaj, koji je poznat po svom posebnom, isprva blago gorkom i orašastom okusu, koji se pretvara u slatku, aromatičnu harmoniju ukusa sa umami notom.
Prava riznica hranjivih tvari
Zdravstvene koristi matche pripisuju se prisutnosti prirodnih antioksidansa, kao što su polifenoli i fenolne kiseline, koji čine čak do 30 % suhe težine zelenog čaja. Smatraju se vrlo snažnim antioksidansima, koji imaju efekte slične vitaminima, kao što su vitamin C i E, karoten i tokoferol. Količina spomenutih spojeva u konačnom čaju zavisi od tipa čaja, količine čajnih listova te temperature vode i vremena pripreme čaja.
Osim polifenola, u matchi nalazimo još kofein, vitamin C, teanin, hlorofil i druge važne spojeve koji jačaju naše zdravlje. Osim što su mnogi spomenuti spojevi snažni antioksidansi koji sprječavaju oksidativni stres, mnogi od njih imaju i protiupalne učinke, reguliraju i održavaju zdrave razine šećera u krvi te poboljšavaju osetljivost na inzulin. Konzumacija zelenog čaja također je povezana s boljim mentalnim sposobnostima, većom koncentracijom te sprječavanjem neurodegenerativnih bolesti.
Za živopisnu zelenu boju matche odgovoran je klorofil, čije nakupljanje dodatno potiče tradicionalni način uzgoja metodom zasjenjivanja od direktnog sunca. Smatra se spojem s jakim antioksidativnim i protiupalnim svojstvima.
Visok antioksidativni potencijal matche, istraživanja pripisuju prvenstveno prisutnosti katehina, podskupine polifenola, koji imaju brojne zdravstvene koristi.
Zeleni čajevi sadrže četiri glavna katehina; epikatehin, epikatehin-3-galat, epigalokatehin i epigalokatehin-3-galat. Visok sadržaj polifenola navodno ima veću sposobnost uklanjanja slobodnih radikala nego sam vitamin C, a katehini pokazuju izuzetnu sposobnost i u poticanju aktivnosti nekih antioksidativnih enzima, proteina u tijelu, koji nam pomažu u obrani od oksidativnog stresa.
Epigalokatehin-galat također pokazuje antikancerogena svojstva, jer navodno inhibira angiogenezu (rast novih krvnih stanica koje doprinose rastu tumora), upalne procese te brze diobe kancerogenih stanica. Budući da se katehini nalaze u listovima biljaka matche, ona može biti dobar izvor spomenutih polifenola u ljudskoj prehrani.
Osim katehina, u matchi nalazimo i rutin i kvercetin. Prvi je polifenol koji u interakciji s askorbinskom kiselinom (vitamin C) pojačava zaštitne efekte oba spoja, što jača zdravlje kardiovaskularnog sistema. Također ima protiupalna i antidijabetička svojstva, a kao antioksidans ublažava simptome ili smanjuje rizik od pojave neurodegenerativnih bolesti. Za kvercetin je poznato da, osim antioksidativnog i neuroprotektivnog djelovanja, dodatno pomaže u normalizaciji metabolizma ugljikohidrata, jer usporava apsorpciju glukoze u krv i tako regulira izlučivanje inzulina i poboljšava osetljivost na inzulin.
Kofein je sljedeći važan spoj koji nalazimo u čajevima i odgovoran je za njihov poseban i prepoznatljiv ukus, a također doprinosi antioksidativnim svojstvima čaja. Njegova razina je povezana sa starošću listova; što su stariji, niže su razine kofeina, te od sorte čajevca i vremenskih uvjeta tijekom rasta.
Istraživanja pokazuju da kofein, konzumiran u granicama normale, ima važnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i povezanih bolesti, a također smanjuje izlučivanje upalnih proteina, što ukazuje na njegove protiupalne sposobnosti. Matcha ima u odnosu na druge vrste zelenih čajeva više razine kofeina, što je razlog njene jedinstvene arome. Različite vrste zelenih čajeva navodno sadrže između 11 i 25 mg kofeina, dok matcha može sadržati do 44 mg kofeina po gramu osušenih listova. Za lakšu usporedbu: većina zrna kave sadrži od 10 do 12 mg kofeina po gramu zrna. Kofein, konzumiran u normalnim količinama, povoljno djeluje na sposobnosti mozga, poboljšava fokus i jača pamćenje.
U usporedbi s drugim vrstama čajeva, matcha zbog uzgoja metodom zasjenjivanja sadrži i više aminokiseline teanin čija je kombinacija s kofeinom odgovorna za matchin jedinstven ukus s umami svojstvima. Prema istraživanjima, teanin povoljno utječe na raspoloženje, smanjenje stresa i anksioznosti te kognitivne sposobnosti. Jača fokus i pomaže u sprječavanju pada razine energije, koji može biti posljedica konzumacije kofeina.
Kako konzumirati matchu u prahu?
Priprema napitaka od matche je vrlo jednostavna, a okus podsjeća na orašaste plodove s blagom notom gorčine. Ali bez brige! Gorki okus se rasprši i pretvara u slatku, ponekad čak cvijetnu aromu koju prati umami nota.
Tradicionalni matcha čaj pripremamo tako da 1–2 žličice praha prelijemo s približno 1 dl vrele vode, temperature 60 - 80 stupnjeva Celzijusa. Zatim koristimo posebnu žlicu od bambusa, kojom prah dobro pomiješamo s vodom, a možemo koristiti i metlicu za pjenjenje mlijeka. Umjesto vode, matchi u prahu možemo dodati 2 dl vrućeg mlijeka i tako pripremiti kremasti matcha latte, koji je odlična zamjena za kavu, jer dokazano razbuđuje i doprinosi većoj koncentraciji.
Ako želite biti kreativni, matchu možete uključiti i u deserte, smutije, palačinke, umake ili njoke te tako osigurati dodatni „boost“ hranjivih tvari i energije u vašim svakodnevnim obrocima.
Autorica: Mojca Cepuš - nutricionistkinja s 15-godišnjim iskustvom
IZVORI:
- Kochman J., Jakubczyk K., Antoniewicz J., Mruk H., Janda K. 2021. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules, 26, 1: 85.
- Jakubczyk K., Kochman J., Kwiatkowska A., Kaldunska J., Dec K., Kawczga D., Janda K. 2020. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods, 9, 4: 483.
- Williams J. L., Everett J. M., D Cunha N. M., Sergi D. in sod. 2020. The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review. Plant foods for Human Nutrition, 75, 1: 12-23
- Sakurai K., Shen C., Ezaki Y., Inamura N., Fukushima Y., Masuoka N., Hisatsune T. 2020. Effects of Matcha Green Tea Powder on Cognitive Functions of Community-Dwelling Elderly Individuals. Nutrients, 12, 12: 3639
Komentari (0)