Masne kiseline - najčešća pitanja

Masne kiseline - najčešća pitanja

Unatoč činjenici da većina ljudi omega-3 masne kiseline povezuje prvenstveno sa "zdravim" kolesterolom i kardiovaskularnim bolestima, njihova uloga u tijelu puno je važnija.

Odgovorila sam na najčešća pitanja o Omega3 i vjerujem da se možeš pronaći u nekima od njih ...

1. Zašto su Omega3 toliko važne?

Omega 3 masne kiseline igraju ulogu u radu srca, mozga i vida. Studije pokazuju da mogu pomoći u snižavanju triglicerida i na taj način pridonijeti kardiovaskularnom zdravlju, što je u današnje vrijeme jako važno. Također su važne za stvaranje hormona i hormonsku ravnotežu.

2. Koja je dnevna preporuka za uzimanje Omega3?

Blagotvorni učinak postiže se dnevnim unosom od 250 mg DHK i EPA. To su dva važna oblika omega 3 masnih kiselina koje se uglavnom nalaze zajedno u dodacima prehrani. Najčešće se te potrebe pokrivaju jednom kapsulom dodatka prehrani omega 3 dnevno.

3. Gdje u hrani ima najviše Omega 3 masti?

Većina omega 3 masnih kiselina nalazi se u masnim morskim ribama poput lososa, skuše, tune i srdele te u drugim plodovima mora. Drugi oblik omega 3 masti nalazi se u biljnim izvorima poput lanenog sjemena, sjemenki suncokreta, chia sjemenki, orašastih plodova i u nekim nerafiniranim hladno prešanim biljnim uljima. Valja napomenuti, međutim, da uglavnom konzumiramo premalo omega 3, koja nije iz biljnih izvora, jer većina ne konzumira toliko ribe.

4. Preporučujete li Omega 3 za koncentraciju, pamćenje i pripremu za ispite?

Omega 3 masne kiseline imaju važnu ulogu u zdravlju mozga, što je potvrdila i Europska agencija za sigurnost hrane. Oni su definitivno neophodan dodatak za sve koji žele sačuvati svoje pamćenje i sposobnost pamćenja u dobrom stanju.

5. Pomažu li Omega 3 u regulaciji hormona?

Za normalnu proizvodnju hormona ženskom tijelu nužno su potrebne esencijalne omega 3 masne kiseline, pa se preporučuju omega 3 kapsule iz prirodnog i neokaljanog izvora.

6. Pomažu li omega3 masne kiseline u snižavanju kolesterola i triglicerida?

Omega3 snižava loš kolesterol i podiže razinu dobrog, pa se toplo preporučuju. Među dodacima prehrani, koje ima važnu ulogu za snižavanje razine triglicerida, uključene su i Omega 3, koji imaju važnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju.

7. Preporučujete li Omega 3 kod kardiovaskularnih bolesti?

Mnogim ljudima nedostaju zdrave omega 3 masti i konzumiraju previše omega 6 masti. To dovodi do neravnoteže i kardiovaskularnih bolesti. Za ispravljanje stanja dobro je konzumirati omega 3 masti. Studije pokazuju poboljšanje stanja povezanih s kardiovaskularnim problemima tijekom uzimanja omega 3 dodataka.

8. Kako veganske Omega 3 mogu biti učinkovita kao riblje?
Veganske omega 3 dobivene su iz algi. Među njih spadaju i Malincine omega 3. Alge su, s druge strane, primarni izvor omega 3 masti. To znači da čak i ribe dobivaju omega 3 masti iz ovog prvotnog izvora. I mi možemo posegnuti za ovim prvim izvorom, koji je ujedno i mnogo čišći i besprijekoran.

9. Mogu li se udebljati uzimanjem Omega 3?

Ne, preporučeni unos Omega 3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani ne može dovesti do debljanja, osim toga, iznimno je važan nutrijent, koji čak može pridonijeti održavanju odgovarajuće težine.

10. Pomažu li omega 3 masne kiseline kod suhe kože?

Definitivno. Jedan od najvidljivijih znakova nedostatka masti je suha i opuštena koža jer su masne kiseline važna komponenta kože.

11. Da li se Omega 3 preporučuje tijekom trudnoće i zašto?

Omega 3 se preporučuju trudnicama i dojiljama zbog povećane potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Važne su za razvoj djetetovog mozga i očiju.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.