Limunova rolada
Savršeni desert za proljetne i ljetne dane – brzo pripremljen, osvježavajući i tako dobar da osvaja svakoga.
SASTOJCI:
Biskvit:
* 5 jaja
* 5 velikih žlica šećera
* 5 velikih žlica brašna
* 1/2 praška za pecivo
* zaslađena voda
Limunova krema:
* 350 ml vrhnja za šlag
* 250 g grčkog jogurta
* 4 žlice šećera u prahu
* 100 ml limunovog soka
* 3 listića želatine
OPIS POSTUPKA:
Priprema biskvita:
Jaja i šećer miješamo dok ne postanu pjenasta masa – otprilike 10 minuta. Zatim pažljivo drvenom kuhačom umiješamo brašno i prašak za pecivo kako bi smjesa ostala lagana. Masu ravnomjerno rasporedimo po plehu obloženom papirom za pečenje. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C otprilike 10 minuta. Kada je biskvit pečen, još toplog ga odvojimo od papira i navlažimo zaslađenom vodom.
Pečeni biskvit zarolamo u roladu i ostavimo da se ohladi – u međuvremenu pripremamo kremu.
Priprema kreme:
Vrhnje umutimo i dodamo grčki jogurt, šećer u prahu i limunov sok. Listiće želatine stavimo u posudu s minimalnom količinom vode, lagano zagrijemo i miješajući pjenjačom potpuno otopimo. Otopljenu želatinu ulijemo u kremu i dobro, ali nježno promiješamo.
Kremu ravnomjerno premažemo po razvijenom biskvitu, zatim ga ponovno zarolamo i omotamo aluminijskom folijom. Roladu stavimo u hladnjak na najmanje 2 sata.
Poslužujemo ohlađeno, ukrašeno svježom metvicom i zamrznutim malinama.
Za dijabetičare:
Obični šećer zamijenite s eritritolom, a slatko vrhnje s biljnom verzijom.
VRIJEME PRIPREME: 45 minuta + hlađenje
RECEPT PRIPREMILA: Malinca Mateja

Komentari (0)