Krumpir salata s vinaigrette preljevom od senfa
SASTOJCI (za dvije salate):
* 500 g oguljenog kuhanog krumpira
* 6-8 rotkvica
* 50 g maslina bez koštica
* 1 jušna žlica kapara
* 6-8 ljutika
Za preljev je potrebno:
* 75 g maslinovog ulja
* 15 g soka od limuna
* 1 supena kašika senfa
* 1 žličica agavinog sirupa
* češnjak u prahu po ukusu (može i svježi)
* luk u prahu po ukusu
* svježi kopar
* majčina dušica
* peršin (možete ga zamijeniti suhim začinima)
* sol
*papar
OPIS POSTUPKA: U salatu se može dodati i svježi krastavac. Krumpir skuhajte, ogulite i narežite na četvrtine ili polovice. Za to vrijeme narežite rotkvice na mandolinu. Masline nasjeckajte na 4 dijela. Nasjeckajte kapare. Ljutiku narežite na tanke ploške. Zatim krompir dobro ohladite, pa pomiješajte sve sastojke. Krenimo s pripremom preljeva. Prvo pomiješajte limunov sok i začine/začinsko bilje te sol i papar. Na taj način prije dodavanja maslinovog ulja sol dobro otopimo u kiselini. Zatim dodajte sve sastojke osim maslinovog ulja i dobro promiješajte. Polako ulijevajte maslinovo ulje u vinaigrette umak neprestano miješajući pjenjačom. Kada je oblog dobro povezan, gotov je. Prelijte salatu i ostavite u hladnjaku barem nekoliko sati, a može i preko noći, da se okusi dobro povežu. Poslužite hladno. Ukrasite svježim timijanom, ružmarinom i dodatnim komadićima rotkvica i maslina.
VRIJEME PRIPREME: 1 sat
RECEPT PRIPREMILA: Anja Geč
Komentari (0)