Krafne
Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.

Krafne

U moru recepata za krafne u pećnici, odlučila sam isprobati jedan klasični. Način na koji su ih pripremile naše mame i bake. Ako se trudite živjeti zdravo tijekom cijele godine, nema ništa loše u tome da se jednom godišnje priuštite prave domaće krafne

SASTOJCI:

kvasac:

* Kocka kvasca
* 1 dl mlijeka
* 1 žlica šećera
* 1 žličica brašna 

Tijesto:

* 650 g bijelog mekog glatkog brašna
* 2 žlice šećera
* 4 žumanjka
* 2 dl mlijeka
* 2 žlice ulja
* kvasac koji smo pripremili prije
* sok od 1 naranče (skoro 1 dl)
* korica od jednog BIO limuna
* 1 vanilin šećer
* 1 žličica soli
* 50 ml ruma
** ulje za prženje, bilo koji džem, eritritol u prahu za posip

PRIPREMA: Kockicu kvasca usitnite u manjoj posudi i pomiješajte s 1 žlicom šećera da se kvasac otopi. Dodajte 1 dl mlijeka koje treba biti na sobnoj temperaturi i pomiješajte. Smjesu samo posipamo žličicom brašna i pustimo da se digne.

Uzimamo drugu posudu, u koju stavimo 2 dl mlijeka, 50 ml ruma, jedan sok od naranče, vanilin šećer, 2 žlice šećera, 1 žličicu soli, ulje, 2 jaja i naribanu koricu limuna. Dobro promiješajte.

U većoj posudi prosijte 650 g brašna. Na sredini napravite rupu. Dodajte prethodno složen kvas koji se dignuo. Počinjemo miješati kuhačom i ulijevamo tekuću smjesu uz miješanje. Miješajte toliko dugo da se tijesto više ne lijepi za površinu za kuhanje, alo smjesa treba biti lagano ljepljiva. Prekrijte kuhinjskom krpom, stavite na toplo mjesto i ostavite da se diže.

Kad se tijesto dovoljno digne, razvaljajte ga na namašćenu površinu. Ne smije se previše mijesiti jer u tom slučaju krafne neće imati lijepo prstenje. Izrežite oblike krafne iz tijesta. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu. U međuvremenu ih okrenemo tako da se mogu dizati s obje strane i da se ne napravi kora.

Pripremite posudu za pečenje u koju ćete uliti ulje za prženje. Nakon što se ulje ugrijalo, stavite u njega krafne i polako ih pecite. Stavite ih u ulje sa stranom okrenutom prema gore. Kad požute, okrenite ih i ispecite na drugoj strani. Krafne se mogu napuniti bilo kojim punjenjem i posipati zaslađivačem u prahu. Najzdraviji izbor je eritritol.

 

VRIJEME PRIPREME: 2 h

RECEPT PRIPREMILA: Malinca Dominika

 

Poznat ti je ovaj recept? Ocijeni ga.
Pogledaj komentare
Želiš poslati svoj recept?

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.