Komiška pogača bez glutena
Vrlo ukusna pogača sa zdravim sastojcima, koja je pogodna i za one koji ne podnose gluten.
SASTOJCI:
Tijesto:
* 20 g svježeg kvasca
* 600 g bezglutenskog brašna
* 10 g soli
* 10 ml maslinovog ulja
* 400 ml mlake vode
Nadjev:
* 1 manja kapula
* 2 režnja češnjaka
* 300 g pelata
* 10ak fileta slanih inćuna
* 5-6 crnih maslina narezanih na komadići
* 10ak kapara
* začini (sol, svježe mljeveni papar, ružmarin, origano)
OPIS POSTUPKA: 1. Tijesto: Kvasac razmutite u 100 ml mlake vode, dodajte malo šećera i brašna, poklopite i pustite da se digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno, sol, maslinovo ulje i preostalu vodu pa dodajte dignuti kvasac. Miksajte dok se ne formira tijesto i oblikujte ga u kuglu. Zdjelu pokrijte prijanjajućom folijom. Pustite da se tijesto diže na toplom otprilike 45 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.
2. Nadjev Na maslinovom ulju prodinstajte kapulu. Dodajte narezani češnjak i pelate, začinite i pirjajte desetak minuta dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Razvaljajte jedan dio i premažite pripremljenim nadjevom od pelata. Po nadjevu rasporedite kapare, masline i inćune. Razvaljajte preostalo tijesto, poklopite i spojite rubove. Tijesto nabockajte vilicom i premažite maslinovim uljem. Pecite 25-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako ili hladno.
VRIJEME PRIPREME: 30 minuta + 45 minuta dizanje tijesta + 30 minuta pečenje
RECEPT PRIPREMILA: Tamara Rumac
Komentari (0)