Koji su dodaci prehrani neophodni tijekom trudnoće

Koji su dodaci prehrani neophodni tijekom trudnoće

Trudnoća je posebno vrijeme kada svu svoju energiju i postupke prilagođavamo biću koje raste u nama. Glavni cilj tijekom tog razdoblja definitivno je zdravstvena zaštita koja uključuje zdravu prehranu. Takva prehrana mora sadržavati sve potrebne makro i mikro hranjive sastojke koji značajno utječu na djetetov razvoj, a često čak i sprječavaju potencijalne komplikacije ...

Tijekom trudnoće povećavaju se potrebe za makro i mikro nutrijentima. Makronutrijenti uključuju ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Trudnice bi trebale unositi čak 1,1 g proteina po kilogramu tjelesne težine. Što znači da hranu bogatu proteinima treba jesti gotovo u svakom obroku.

Također je sve veća potreba za mikrohranjivim sastojcima, koji uključuju vitamine, minerale i elemente u tragovima. Obroci trebaju biti šaroliki, što znači da treba dodati puno povrća i voća kako bi se osiguralo što više ovih važnih elemenata.

Unatoč pažljivom planiranju obroka i većoj pažnji posvećenoj zdravom načinu života, liječnici često savjetuju da se zbog povećanih potreba dodaju neke hranjive tvari u obliku dodataka prehrani.

Koje prehrambene dodatke trebaju uzimati trudnice?

Svakako je važno voditi brigu o svim hranjivim sastojcima. Međutim, neki su posebno važni za zdrav razvoj djeteta, a jedna od takvih, za koju znaju sve trudnice i one koje se pripremaju za trudnoću je folna kiselina.

1.  Folna kiselina

Folna kiselina je zapravo jedan od vitamina skupine B. Konkretno, to je oblik vitamina B9 topiv u vodi, a povremeno susrećemo i naziv folat. Najbolje je dobiti što više folne kiseline iz prirodnih izvora. Dakle, od zelenog lisnatog povrća, jaja, jetre, naranče, mahunarki, krumpira, pšeničnih klica ...

Međutim, budući da trudnice trebaju puno više folne kiseline od ostalih, potrebno ju je dodavati u obliku dodataka prehrani. Budućim majkama najbolje je da ga dodaju najmanje tri mjeseca prije začeća. Dakle, ako planirate trudnoću ili postoji i najmanja mogućnost trudnoće, dobro je razmisliti o dodavanju dodatka prehrani s folnom kiselinom, odnosno folata.

Jesu li folat i folna kiselina ista stvar?

Folat i folna kiselina dva su različita oblika vitamina B9.

  • Prirodni oblik aktivnih spojeva vitamina B9 naziva se folat. Ti su spojevi svoje ime dobili po latinskoj riječi folium, što znači list. Folat se najčešće nalazi u zelenom lisnatom povrću. Većina folata pretvara se već u probavnom traktu u oblik koji se apsorbira u krvni sustav i tijelo ga može potrošiti.
  • Folna kiselina je sintetički dobiven oblik vitamina B9. Za razliku od folata, folna kiselina se u probavnom traktu ne pretvara u koristan oblik, već prvo mora proći kroz jetru i druga tkiva. Apsorpcija često nije najbolja, a još uvijek nije ni jasno potvrđeno kako dugoročno utječe na zdravlje.

Pri odabiru dodataka folne kiseline, trudnice i buduće trudnice trebaju biti oprezne na to o kojem se obliku folne kiseline radi. Najčešći oblik je metilfolat, koji tijelo može apsorbirati. Najčešće je to kalcij-L-metilfolat

Međutim, treba obratiti pažnju na oblik koji se nalazi pod nazivom pteroilmonoglutaminska kiselina, jer je riječ o sintetičkom obliku koji se teško apsorbira, a znanstvenici su otkrili da ponekad prolazi neprobavljen u krvotok, što dugoročno može stvarati probleme.

Zašto je potrebno dodavati folnu kiselinu, odnosno folat?

Odrasla osoba treba oko 200 µg folne kiseline dnevno, a potrebe trudnica mnogo su veće. Dnevno bi trebale bi unositi najmanje 550 µg folata ili folne kiseline, a kasnije - tijekom dojenja - 450 µg.

Dodavanje je neophodno jer uvelike smanjuje mogućnost komplikacija. Nedostatak može dovesti do abnormalnog razvoja embrija i nepravilnog zatvaranja neuralne cijevi, što znači mogućnost razvojne greške zvane spina bifida (razvoj kralješaka izvan tijela) i anencefalije (deformacija lubanje i mozga).

Što još treba trudnici za zdravu trudnoću?

Osim folne kiseline, postoje i druge tvari koje su ključne za zdrav razvoj djeteta. Jedne od njih su omega 3 masne kiseline.

2. Omega 3Omega 3

Omega-3 masne kiseline presudne su za neurološki razvoj fetusa, razvoj mozga i očiju. Također su važne za zdravu porođajnu težinu.

Istraživanje je pokazalo da potencijalne dugoročne koristi omega-3 uključuju:

  • zdravu porođajnu težinu,
  • smanjen rizik od prijevremenog poroda
  • smanjen rizik od razvoja ekcema kasnije u životu,
  • zdrave i jake kosti.

Većina trudnica ne konzumira dovoljno omega-3 masnih kiselina jer je njihov glavni prehrambeni izvor tih masti ograničen. To su plodovi mora kod kojih je nužan oprez, a često ih većina odraslih uopće ni ne jede dovoljno.

Kako bi se izbjegla onečišćenja teškim metalima, što je nažalost često slučaj s izvorima omega 3 iz ribe, dobro je razmotriti takve dodatke koji dolaze iz čistog izvora i koji su sigurni i za majku i za bebu. Takav dodatak prehrani su Omega 3 masne kiseline iz algi koje dolaze iz kontroliranog okruženja.

Jedna od takvih algi je vrsta Schizochytrium, koja je bogat izvor omega 3 masti. Studije pokazuju da je sadržaj omega 3 masnih kiselina u algama sličan sadržaju u ribi, pa su alge izvrstan čisti i biljni izvor ovih vitalnih masnih kiselina.

3. Željezo

Nedostatak željeza jedan je od najčešće uočenih nedostataka u trudnoći. Trudnice trebaju dvostruko više željeza nego što im je bilo potrebno prije trudnoće, jer mora krv s kisikom opskrbljivati i bebu. Ako dođe do manjka željeza, beba nije opskrbljena u dovoljnim količinama, što može dovesti do nepravilnosti. Stoga je izuzetno važno tijelu osigurati dovoljno željeza.

Nedostatak također može dovesti do prekomjerne tjelesne težine djeteta pri rođenju, do preranog rođenja, a kod majke čak može utjecati na razvoj postporođajne depresije.

Najbolje je dodati željezo u što prirodnijem obliku. Uglavnom se nalazi u crvenom mesu. Ovaj se oblik naziva hem željezo jer je hemoglobin vezan za protein. Drugi oblik, međutim, potječe od biljaka. To je hem željezo koje se nalazi u zelenom povrću, mahunarkama, sjemenkama, žitaricama poput heljde i zobi, a ima ga i u kvinoji, tofuu i rajčici.

Ako se želimo pobrinuti za veće količine željeza, kao i proteina, tijelu možemo tijekom trudnoće ponuditi i hranu koju ne nazivamo super hranom samo iz zabave.

Riječ je o spirulini, koja osim proteina i željeza sadrži i druge minerale i vitamine koji su potrebni tijelu trudnice. Spirulina je toliko posebna hrana da je koriste čak i astronauti. Međutim, mora se voditi računa da spirulina dolazi iz organske proizvodnje.

4. Vitamin D3
Vitamin D3

Zaista postoji nevjerojatna količina informacija o vitaminu D3 i njegovim učincima na imunološki sustav, kao i dokazi o njegovoj učinkovitosti. Uvjerio je i skeptike te mnogi već razmišljaju o tome da ga dodaju hrani, kao što dodaju jod u sol, budući da čak 80% Hrvata ima manjak vitamina D3 u organizmu.

Međutim, često se zaboravlja koliko je vitamin D3 važan u trudnoći. Djetetu je potreban za izgradnju kostiju i zuba. Nedostatak je također povezan s komplikacijama poput male porođajne težine, preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, kao i pojave astme u djece i slabog imuniteta djeteta.

Djeci je obavezno davati vitamin D3, ali često se zaboravlja da bi ga trebale uzimati trudnice kao i buduće majke koje tek odlučuju o majčinstvu.

Čak i s vitaminom D3, mora se paziti da se odabere onaj koji dolazi iz što čišćeg izvora i koji ne sadrži nepotrebne aditive.

5. Magnezij

Čest problem trudnica su grčevi zbog nedostatka magnezija, a neki čak taj nedostatak povezuju s trajnim jutarnjim mučninama. Magnezij je važan i za mnoge procese u tijelu, a među njima i za pravilno funkcioniranje DNK. Potrebe za magnezijem su veće, jer je osim kalcija, magnezij važan i za izgradnju kostiju.

6. Probiotici

Probiotici ne pripadaju vitaminima i mineralima, jer su mikrobiološke kulture, ali su i oni važni  tijekom trudnoće. Probiotici poboljšavaju zdravlje crijeva povećavajući količinu dobrih bakterija u probavnom sustavu.

Dodavanje probiotika može spriječiti rizik da dijete kasnije ima problema s kožom, pa čak i smanjiti mogućnost postporođajne depresije.

A što ne bi trebala uzimati ​​buduća mama?

Kao što je dodavanje nekih vitamina i minerala praktički nužno, dodavanje nekih može biti opasno.

Treba izbjegavati dodavanje vitamina A, prekomjerne količine vitamina B6 i vitamina E, pa čak i predoziranje vitaminom C.

Posebno vitamin A, koji se također nalazi pod nazivom retinol, može biti izuzetno problematičan jer prevelike količine mogu dovesti do abnormalnog razvoja djeteta. Stoga također treba biti oprezan prilikom unošenja jetre i raznih ulja iz jetre ribe, jer jetra sadrži puno vitamina A.

Zdrava trudnica je sretna trudnica

Osim unosa vitamina i minerala, za zdravu i sretnu trudnoću važno je da mlada majka, ako je moguće, ostane u pokretu i nije izložena stresu. Uvijek je dobro posavjetovati se s odabranim ginekologom, odnosno liječnikom o dodavanju vitamina i minerala. Jelovnik bi trebao sadržavati šaroliku paletu hrane, što će pomoći u sprečavanju nedostatka hranjivih sastojaka.