Koje su prednosti B kompleksa?

Koje su prednosti B kompleksa?

2

1. Zašto je B-kompleks važan?
Popis svega za što su važni vitamini B je zaista dug. Utječu na imunološki sustav, mentalno zdravlje, kognitivne sposobnosti, metaboličke procese, zdravlje sluznice, metabolizam željeza i stvaranje crvenih krvnih stanica, utječu i na kožu i kosu, a imaju i antistresni učinak. Posebno su važni vitamini B9 i B12. B9 je poznat kao folna kiselina, a trudnice su posebno svjesne koliko je važan. Pomaže u stvaranju majčinog tkiva i sprječava abnormalnosti u razvoju djeteta. B12 je, s druge strane, vitamin koji je dobro poznat vegetarijancima i veganima, jer se može konzumirati gotovo isključivo s mesom, a ako se ne jede ili jede premalo, mora se nadomijestiti.

2. Je li isto B-kompleks i B12?
B12 je samo jedan od vitamina B kompleksa. Vitamin B nije jedini. Zapravo, riječ je o skupini od čak osam vitamina koji se međusobno nadopunjuju, a svi su topljivi u vodi. Mogli bismo ih jednostavno nazvati sićušnim pomagačima enzima koji utječu na to da procesi u tijelu teku kako bi trebali.

3. Gdje se nalazi B-kompleks u hrani?
Vitamini B-kompleksa nalaze se u mesu, jetri, ribi, jajima, ali i u kvascu, mahunarkama i cjelovitim žitaricama.

4. Pomaže li B-kompleks kod tjeskobe?
B-kompleks kombinira svih osam vitamina B, koji pozitivno pridonose funkcioniranju živčanog sustava, igraju ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica i smanjuju umor i iscrpljenost, doprinose normalnom psihološkom funkcioniranju i funkcioniranju živčanog sustava te štite stanice od oksidacijskog stresa. Stoga se preporučuje i kod anksioznosti i depresije.

5. Kada uzimati B-kompleks?
Najbolje je uzeti B-kompleks za doručak ili jutarnju užinu, jer neki vitamini u B-kompleksu djeluju protiv umora i iscrpljenosti, što je odlično osobito tijekom dana.

6. Zamjenjuje li B kompleks tijekom trudnoće unos potrebne folne kiseline ili folata?
Ako moramo posebno nadomijestiti folate, to ovisi o sadržaju folata ili vitamina B9 u proizvodu. Za trudnice, prikladna količina folata je 400 µg jedinica dnevno. U slučaju Malincinog B-kompleksa, to znači 3 kapsule dnevno.

7. Može li uzimanje B-kompleksa uzrokovati bolove u trbuhu?
Ne, B-kompleks ne uzrokuje bolove u trbuhu. U doista rijetkim slučajevima može izazvati bezopasnu kratkotrajnu mučninu ako se uzima natašte, pa se preporučuje uzimanje s hranom, a bolja je i apsorpcija s hranom.

8. Mogu li uzimati B-kompleks tijekom uzimanja antibiotika?
B-kompleks se također može bez problema uzimati s antibioticima i tako dodatno ojačati imunološki sustav.

9. Izaziva li B-kompleks doista žutilo urina?
Kada se uzimaju visoke doze vitamina B, višak se uklanja iz tijela urinom, što je posljedica tegarumena. Takva boja uglavnom je posljedica lučenja vitamina B2 (riboflavina). Žuti urin, koji se izlučuje pri uzimanju B kompleksa, potpuno je bezopasan za tijelo. Kad se izluči višak vitamina, urin dobiva uobičajenu boju.

10. Hoću li imati više energije zbog uzimanja B kompleksa?
B kompleks kombinira svih 8 vitamina B koji imaju različite funkcije. Također se brinu o proizvodnji energije u tijelu i činjenici da hrana s drugim hranjivim tvarima doseže cilj i hrani stanice. Zapravo, pomažu tijelu da iskoristi energiju iz konzumirane hrane. Dakle, energija se može prilično povećati.

Komentari (4)

Malinca

Pozdrav Dragana.

Zbog samog oblika, koji je u kapsulama, i zbog dnevnih vrijednosti prilagođenih odraslima, B kompleksu mogu uzimati ​​adolescenti od 14. godine.



Dragana

Pozdrav,zanima me dali može kćer uzimati b komplex vitamine,ima 14 god.

Malinček Uroš

Pozdrav Petra.
Urin postane žut od riboflavina u b kompleksu. To je slučaj sa svim b kompleksima. Ako ne uzimate b kompleks, onda uzrok morate tražiti negdje drugdje. U principu nema potrebe za pauzom s Imunobioticima, jer se ne radi o vitaminima, već mikrokulturama koje su prirodno prisutne u crijevima, a s Imunobioticima ih dodajemo. Po želji možemo napraviti mjesečne pauze nakon tri mjeseca sa svim vitaminima i mineralima, uključujući i B kompleks.

Petra

Pozdrav, zanimalo bi me samo do kada bi mi bio zuti urin jer sam citala kod Vas dok se visak vitamina ne pomokri valjda?I jos bi me zanimalo kada se tablete za imunitet mogu prestat piti malo da tijelo odahne od tableta ili se trebaju piti svaki dan?Lp