Kako sniziti visoku temperaturu kod djece?

Kako sniziti visoku temperaturu kod djece?

Visoka temperatura kod djece često izaziva zabrinutost i strah roditelja koji se osjećaju potpuno bespomoćno. Vrućica je prirodni odgovor tijela na infekciju i može imati važnu ulogu u obrani od bolesti, no kada toplomjer pokazuje visoku temperaturu, razumljivo je da želimo brzo djelovati. 

U potrazi za učinkovitim i sigurnim načinima snižavanja temperature, obratila sam se mamama na Instagramu i pitala ih kako se nose s visokom temperaturom. U nastavku članka sakupila sam sve savjete i preporuke koje su podijelile sa mnom, u nadi da će i tebi pomoći. 

  1. Tekućina i odmor 

Dehidracija je čest pratilac povišene tjelesne temperature, stoga je važno da dijete, kada ima visoku temperaturu, pije dovoljno tekućine. Možemo mu ponuditi vodu, razrijeđene voćne sokove ili rehidracijske otopine koje nadomještaju izgubljenu tekućinu i elektrolite. Važan je i odmor jer se tijekom odmora tijelo lakše bori protiv infekcija. 

  1. Hladni oblozi 

Stavimo hladne obloge na djetetovo čelo, zapešća ili u predjelu prepona kako bismo snizili tjelesnu temperaturu. Izbjegavamo ledene obloge jer mogu izazvati reakciju tijela dodatnim povećanjem temperature. Navlažimo ručnik hladnom vodom i umotamo dijete u njega. 

  1. Lagana odjeća 

Obučemo dijete u laganu odjeću kako bismo spriječili dodatno zadržavanje topline i potaknuli prirodno hlađenje tijela. 

  1. Mlaka kupka 

Mlaka kupka učinkovita je i prirodna metoda za skidanje visoke temperature kod djece jer pomaže u snižavanju tjelesne temperature i donosi osjećaj ugode. Idealna temperatura vode je nešto viša od tjelesne, između 36°C i 37°C, a kupka bi trebala trajati od 5 do 10 minuta. Dok je dijete u vodi, važno je da bude pod nadzorom odrasle osobe kako bi se osigurala njegova sigurnost. 

  1. Oblozi od sirovog krumpira 

Oblozi od sirovog krumpira popularna su kućna metoda za snižavanje povišene tjelesne temperature koja uključuje nanošenje tanko narezanog krumpira na čelo ili tabane. Iako za ovu metodu nema znanstvene osnove, mnogi potvrđuju njezinu učinkovitost. Krumpir narežemo na kolutiće, stavimo na stopala, zavežemo povezom i ostavimo preko noći. 

  1. Oblozi od octa 

Ovaj postupak uključuje namakanje krpica ili pamučnih čarapa u mješavini octa i vode (1:1). Zatim se natopljene krpice ili čarape stavljaju na stopala na nekoliko minuta, što bi trebalo pomoći u prirodnom snižavanju tjelesne temperature isparavanjem. Ocat djeluje kao blagi adstringent koji potiče odvođenje topline iz tijela.  

  1. Korištenje antipiretika 

To su lijekovi poput paracetamola (npr. Lupocet, Panadol) ili ibuprofena (npr. Nurofen za djecu) koji snižavaju tjelesnu temperaturu. Uvijek ih koristimo prema uputama za doziranje prema dobi i težini djeteta. 

Uz sve gore navedene odgovore za svladavanje visoke temperature, koje svakako vrijedi isprobati, važno je misliti i na dugoročno zdravlje i otpornost djeteta. 

Uključivanje dječjih multivitamina u njihovu dnevnu rutinu može pomoći u jačanju imunološkog sustava, što je ključno za održavanje opće dobrobiti i prevenciju uobičajenih dječjih bolesti.  

Ako je temperatura popraćena drugim simptomima ili traje nekoliko dana, važno je konzultirati liječnika kako bi se isključili ozbiljniji uzroci i dobile odgovarajuće upute za liječenje.  

 

Želite više informacija vezanih uz roditeljstvo i djecu?
Upiši svoje podatke i na e-mail ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti vezane uz roditeljstvo.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.