Kako smo se riješili atopijskog dermatitisa

Kako smo se riješili atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis čest je problem koji se manifestira upalom, crvenilom i iritacijom kože. Najčešće počinje u djetinjstvu, ali može nas pogoditi bilo kada. 
I moj sin Mateo je sa 4 mjeseca imao blaži oblik atopijskog dermatitisa na licu, ali smo ga uspješno riješili izbjegavanjem mliječnih proizvoda... 
Sa 14 mjeseci pojavio se dermatitis na gotovo cijelom tijelu. Najviše na trbuhu, leđima, između pregiba nogu i ruku te iza ušiju. (Ispod je slika stanja u početnoj fazi). 
Razlog?

Nisam sigurna, ali nekoliko dana prije pojave dermatitisa dogodile su se dvije velike promjene. Jedan je bio prestanak dojenja, a drugi je bilo obavezno cijepljenje. Pretpostavljam da je razlog ovo drugo... 

Od pedijatra nisam dobila nikakve konkretne prijedloge za rješavanje ovog problema, osim kortikosteroidne kreme za teže slučajeve i uputnice za alergologa. Kako se stanje naglo pogoršavalo i kako je sve to počelo utjecati na njegov san (počeo se češati noću) uzela sam stvar u svoje ruke. 

Dobila sam informacije od poznanika koji su imali slično iskustvo, malo sam potražila po internetu i napravila akcijski plan koji je srećom urodio plodom. U roku od mjesec dana uspješno smo se u potpunosti riješili dermatitisa.
U nastavku dijelim sve stvari koje smo uveli, iako zapravo ne znam što je bilo najpresudnije za poboljšanje. Najvjerojatnije se radilo o kombinaciji svega navedenog: 
 
* Prestali smo koristiti omekšivač i kupili tekući prašak Sensitive, a kod pranja smo uvijek uključili funkciju dodatnog dvostrukog ispiranja. 

* Počeli smo ga oblačiti samo u pamučnu odjeću. 

* Dvaput tjedno pripremali smo mu kupku u kadi u koju smo dodavali morsku sol i sodu bikarbonu. 

* Prestali smo ići na satove plivanja kako koža ne bi došla u dodir s klorom i drugim nečistoćama. Savjetovali su me da ga, ako ipak idemo na kupanje, prvo namažemo mašću za hlađenje. 

* Kupili smo mu specijalno ulje za tuširanje namijenjeno problemima kože, marke Rilastil (Xerolact ulje za čišćenje). 

* Uveli smo njegu mastima dva puta dnevno, i to ujutro i navečer odmah nakon tuširanja na još vlažnu kožu. U slučaju živih rana koriste se kreme na bazi cinka kako bi se rane prvo osušile (srećom, u Mateovom slučaju nije bilo živih rana). Suhu kožu smo uvijek mazali u dva sloja - prvo kremom pa preko toga nečim masnim. Istovremeno smo kombinirali različite proizvode. Koristili smo dvije kreme i to AtopicCream marke Skinfairytale i Xerolact balzam marke Rilastil. 

Preko toga smo koristili Malincin bio karite maslac ili mast Ribodermin. 
 
* Vodili smo ga jednom tjedno na biorezonancu. Obavili smo ukupno 4 posjete, jer zbog poboljšanja više od toga nije bilo potrebno. Na prvom susretu testiran je i na koju hranu pretjerano reagira. Savjetovali su nam da izbjegavamo mliječne proizvode i citruse, što smo i učinili. Primjerice, kravlje mlijeko zamijenili smo napitcima od kokosa, badema ili zobi. 

* Uveli smo redoviti dnevni unos određenih dodataka prehrani za djecu. Uzimao je: probiotike, omega 3 masne kiseline, vitamin D i sirup za imunološki sustav na bazi ljekovitih gljiva marke DR. Imune Five. Ako su djeca starija od 2 godine, odnosno kad već znaju sami žvakati bombon, za jačanje imunološkog sustava možemo im ponuditi Malincine Multivitamine i probiotički dodatak prehrani Imunobiotike za djecu. Budući da se radi o gumenim bombonima voćnih okusa, djeca ih s velikim veseljem konzumiraju.  

U međuvremenu smo bili i kod alergologa, ali kod njega nije dijagnosticirana nikakva alergija. 

U roku od mjesec dana od kada smo proveli sve gore navedene mjere, koža našeg Matea postala je lijepa i zdrava. 

To je naše iskustvo te se nadam da će savjeti za rješavanje ove ne baš ugodne smetnje pomoći svima kojima je to potrebno. 

Razveselit će me i vaša iskustva koja mi možete poslati na nastja.kramer@malinca.si Ovaj ću članak rado dopuniti dodatnim savjetima i idejama koje mi pošaljete. 

Malinca Nastja

Želite više informacija vezanih uz roditeljstvo i djecu?
Upiši svoje podatke i na e-mail ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti vezane uz roditeljstvo.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.