Kako si pomoći kod upaljenih očiju

Kako si pomoći kod upaljenih očiju

Upala oka jedan je od onih problema koji brzo pokvari dan i djeci i odraslima. Može biti posljedica raznih uzroka, od alergija do infekcija, ili jednostavno može biti uzrokovano prevelikim naprezanjem očiju. Kada kod djece primijetimo na očima crvenilo, suzenje ili svrbež, želimo brzo rješenje. Pitala sam mame za savjet, koje su mi opet priskočile u pomoć s hrpom domaćih rješenja i preporuka. Evo najboljih savjeta za pomoć kod upale očiju:  

Hladni oblozi 
Hladni oblozi jednostavan su i učinkovit način za ublažavanje upale i crvenila. Možeš koristiti čistu krpu ili pamučne jastučiće natopljene hladnom vodom i staviti ih na zatvorene kapke na nekoliko minuta. Hlađenje smiruje i smanjuje otekline, te je brzo rješenje koje možeš koristiti bilo kada i bilo gdje. 

Vrećice čaja 
Čaj, posebno kamilica ili zeleni čaj, poznati su po svojim protuupalnim svojstvima. Iskorištene i ohlađene vrećice čaja možeš staviti na oči jer tanini u čaju pomažu smanjiti otekline i umiriti upalu. Vrećice čaja jednostavno potopi u vruću vodu, ostavi da se ohlade u hladnjaku i stavi ih na kapke na nekoliko minuta. 

Ispiranje fiziološkom otopinom 
Ispiranje fiziološkom otopinom jedna je od najnježnijih i najučinkovitijih metoda za ublažavanje tegoba upaljenih očiju. Fiziološka otopina, koja je blaga i sterilna fiziološka otopina, pomaže u nježnom čišćenju i vlaženju očiju, uklanja moguće tvari koje nadražuju i umiruje nadražene površine očiju. Jednostavno stavi nekoliko kapi fiziološke otopine u kut oka i nježno obriši višak čistom, mekom maramicom, pazeći da dodiruje samo vanjsku stranu kapka. Ovaj postupak ne samo da pomaže u smirivanju simptoma, već i sprječava daljnje upale. 

Biljka očanica 
Dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima, očanica može ponuditi prirodno olakšanje za bolne oči. Od cvjetova očanice možeš napraviti blagi čaj, ohladiti ga na mlaku temperaturu i koristiti za nježne obloge. Namoči obloge u čaj, ocijedi ih i stavi na zatvorene kapke djeteta na nekoliko minuta kako bi se ublažilo crvenilo i otekline. Važno je provjeriti je li čaj potpuno čist (procijeđen) i ohlađen prije upotrebe kako bi se spriječila moguća dodatna iritacija očiju. U ljekarni se mogu kupiti i prirodne kapi za oči koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima za oči. 

Odmor za oči 
U razdoblju upale očiju još je važnije paziti da dijete ne provodi previše vremena pred ekranima telefona, tableta ili televizije. Ukoliko je korištenje ovih uređaja nužno zbog školskih obaveza ili posla, važno je uvesti redovite pauze i osigurati dobro osvjetljenje prostorije. Time se smanjuje opterećenje očiju i pridonosi njihovom boljem stanju.  

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama 
Ako je upala oka čest problem koji se ponavlja, važno je u svakodnevnu prehranu uključiti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput masne ribe, lanenih sjemenki i oraha, kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravlje očiju i smanjili simptomi koji često dovode do upale.  

Antibiotske kapi 
Upala oka je problem koji zahtijeva pažnju i njegu. Primjenom gore navedenih savjeta upaljenim očima možeš pomoći na prirodan način, no ako se pojave neki ozbiljniji simptomi ili upala potraje dulje vrijeme, uvijek je preporučljivo posjetiti liječnika koji će osigurati ispravnu dijagnozu i liječenje . Ako se radi o infekciji, liječnik će najvjerojatnije propisati antibiotske kapi koje će upalu izliječiti za nekoliko dana. 
 

Upala oka kod djece izazov je koji zahtijeva nježno, ali učinkovito djelovanje. Koristeći gore opisana prirodna rješenja, kao što su hladni oblozi, vrećice čaja, ispiranje fiziološkom otopinom, korištenje očanice i pružanje odmora očima, možemo pomoći djeci na način da poštujemo osjetljivost njihove kože i očiju. 

No, ne smijemo zaboraviti važnost pravilne prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama, koja podržava zdravlje očiju iznutra. Namirnice koje sadrže puno omega-3 masnih kiselina su laneno sjeme i ulje, masna riba, chia sjemenke, orasi, biljna ulja, alge, jaja,... Unatoč tome što prirodna rješenja često donose olakšanje, kod ozbiljnijih simptoma ili dugotrajnih upala nužan je posjet liječniku, koji može propisati odgovarajuće liječenje. 

 

Želite više informacija vezanih uz roditeljstvo i djecu?
Upiši svoje podatke i na e-mail ću ti poslati najzanimljivije sadržaje i novosti vezane uz roditeljstvo.
Želim primati e-mailove sa sadržajem koji se odnosi na roditeljstvo. E-mailove ćemo slati do 2 puta mjesečno.

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.