Kako prevladati nadutost?

Kako prevladati nadutost?

Nadutost je neugodan problem s kojim se svi susrećemo. Može biti bolna, iako je uglavnom samo neugodna. Odjeća nam je odjednom preuska i u njoj se ne osjećamo ugodno, a na kvalitetu života utječu i neugodni pritisak u trbuhu i mogući vjetrovi. Problem nastaje kada nas nadutost prati prečesto, a uzroka može biti nekoliko…

Zašto se javlja nadutost?

Uzroci napuhnutog trbuha mogu biti različiti: od alergija, problema s probavom, do zadržavanja tekućine i neravnoteže crijevne flore. Osobito žene primijete napuhan trbuh u predmenstrualnom periodu, zbog hormonalnih promjena.

U većini slučajeva problemi se mogu riješiti prirodnim pripravcima i pravilnom prehranom, ali u nekim slučajevima to može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kada je nužan i posjet liječniku.

Nadutost nastaje kada se određene tvari probavljaju u probavnom traktu, pri čemu se kao nusproizvod stvaraju probavni vjetrovi. Ako u probavnom traktu ima previše ovih tvari, nadutost može biti pojačana i izraženija te uzrokovati nelagodu ili čak bol. Može biti uzrokovana i poremećenom ravnotežom crijevne flore. Do disbalansa može doći i kod prevladavanja nekih bolesti, kako virusnih tako i bakterijskih, te nakon primjene antibiotika, koji osim štetnih bakterija uništavaju i dobre bakterije u crijevnoj flori. Jedan od najčešćih uzroka je i neuravnotežena prehrana s previše šećera i masti te konzumacija nekih poznatih okidača nadutosti poput mahunarki i krumpira.

Neravnoteža u crijevima koja uzrokuje nadutost je, osim hrane, bolesti i lijekova, ujedno i posljedica jednog od najčešćih problema suvremenog čovjeka. To je stres … Međutim, kada nadutost ne nestane, a simptomi se čak i pogoršaju (jaki bolovi, temperatura, otečeni gležnjevi, nadutost tijekom trudnoće), potrebno je posjetiti liječnika.

Koja hrana najčešće uzrokuje napuhnut trbuh?

Najčešći uzrok nadutosti je hrana, kombinacija određenih namirnica ili količina konzumirane hrane. Kada jedemo previše, cijeli probavni trakt je preopterećen, što može dovesti do probavnih smetnji.

Najproblematičnija hrana su prerađeni ugljikohidrati i masti. Osim toga, fermentirana hrana može biti među “krivcima” za nadutost. Mnogi ljudi su posebno osjetljivi na još tople pekarske proizvode, a iako mnogima zamiriše topli kruh, nažalost može uzrokovati nadutost.

Gazirana pića već sama po sebi sadrže mjehuriće, a još su problematičniji šećeri, koji uzrokuju rast oportunističkih gljivica u probavnom sustavu, poput kandide, koja je jedan od najčešćih uzročnika problema probavnog trakta. Stoga je dobro izbjegavati takve napitke, kao i slatkiše, ili si ih samo povremeno priuštiti.

Osim toga, mahunarke i veće količine svježeg voća i povrća također uzrokuju pojačane vjetrove tijekom njihove probave. Mahunarke izazivaju plinove jer sadrže posebnu vrstu šećera zvanu oligosaharidi. Ne možemo ih u potpunosti probaviti jer nemamo enzim za razgradnju takvih šećera. Oligosaharidi u mahunarkama neprobavljeni dospijevaju u debelo crijevo, a bakterije uzrokuju fermentaciju i time stvaranje plinova koji uzrokuju napuhnut trbuh i vjetrove. Ali takvi vjetrovi nisu nešto opasno. Često, uz veći unos voća i povrća te hrane bogate vlaknima, tijelo se pomalo navikava, čime se smanjuju i problemi.

U nekim slučajevima do napuhnutosti dolazi i zbog preosjetljivosti na određeni sastojak …

Do napuhnutog trbuha dolazi kada smo preosjetljivi na neki od sastojaka hrane. Najpoznatije su razne alergije na određene namirnice i intolerancija na laktozu, jer mnogi odrasli nemaju enzim za metabolizam laktoze. Konzumiranje mliječnih proizvoda stoga može uzrokovati nadutost, pa čak i proljev.

Druga najpoznatija je preosjetljivost na gluten, koja se u nekim slučajevima izražava i u obliku bolesti koja se naziva celijakija. Osim navedenog, postoji nekoliko vrsta alergija i intolerancija. U takvim slučajevima nema drugog rješenja osim dijete i izbacivanja jela koja sadrže sastojke koji nam ne odgovaraju. Možemo voditi i dnevnik prehrane, svjesno izbaciti i uvoditi razne namirnice te tako otkriti krivca za naše probleme.

Što pomaže ublažiti napuhan trbuh?

Najviše pomaže ako jedemo nekoliko manjih obroka dnevno, jako dobro žvačemo hranu i jedemo samo male količine hrane koja uzrokuje pojačane vjetrove.

No, ako nas često muči nadutost, možemo si pomoći prirodnim lijekovima kao što su:

  • Psilium ili indijski trputac – indijski trputac u dodiru s tekućinom izlučuje gel odnosno topiva vlakna. Doslovno pomete crijeva i pomaže kod pražnjenja crijeva. Redovito pražnjenje crijeva smanjuje probleme s nadutošću.
  • Đumbir – smiruje probavni trakt pa čak djeluje i protiv mučnine. Može se dodavati jelima ili konzumirati u obliku čaja.
  • Cimet – potiče djelovanje probavnih enzima, otklanja nadutost i djeluje kao snažan antioksidans koji ima protuupalna svojstva.
  • Maslačak – sadrži mnogo prebiotika (hrana za dobre bakterije) koji potiču zdravlje crijeva. Poboljšava probavu i smanjuje probavne probleme. Može se jesti svjež ili u obliku čaja (popara od suhih listova).
  • Kamilica – čaj od kamilice smatra se prvim kućnim lijekom za probavne probleme, uključujući i nadutost, jer ima protuupalno i sedativno djelovanje.
  • Kim – sadrži eterično ulje koje potiče proizvodnju želučanog soka probavnim enzimima. Na taj način možemo dobro probaviti hranu i spriječiti nadutost i vjetrove.
  • Komorač – opušta mišiće i crijeva te tako smiruje i eliminira napuhnutost.
  • Peršin – čaj od peršina blagotvorno utječe na probavu i sprječava stvaranje crijevnih plinova, te pomaže kod zadržavanja vode u tijelu. Možemo piti dvije šalice dnevno.

ImunobiotikiU borbu protiv nadutosti uz pomoć vojske korisnih bakterija …

Nadutost se u većini slučajeva može riješiti bez posjeta liječniku. Prirodno bilje i prirodni proizvodi te uravnotežena prehrana najbolja su kombinacija za smanjenje nadutosti. Tijelu možemo pomoći na način da ga opskrbimo korisnim bakterijama koje će ponovno uspostaviti ravnotežu u crijevima.

U crijevima nalazimo milijarde živih organizama, poznatih pod zajedničkim nazivom mikrobiomi. Ovaj bakterijski ekosustav igra veliku ulogu u održavanju našeg zdravlja, pa čak i dobrobiti, jer crijeva, osim dobro poznate činjenice da su dom imunološkog sustava, i centar u kojem se stvaraju brojni hormoni koji utječu na naše mentalno zdravlje. Narušena ravnoteža, koja se često isprva ispoljava kao učestala nadutost, stoga može značiti mnogo više neugodnosti nego samo napuhnut trbuh i vjetrove...

Najučinkovitija i brza pomoć su mikrobiološke kulture koje uzimamo u obliku dodatka prehrani, kao što su Imunobiotici.

Imunobiotike čini 16 jedinstvenih mikrobioloških sojeva koji pružaju čak 20 milijardi živih kultura po kapsuli.

Prilikom odabira nadomjestaka s dobrim kulturama moramo paziti da sadrže što više živih sojeva, koje treba zaštititi posebnom kapsulom, koja omogućuje da mikroorganizmi neoštećeni dođu tamo gdje su nam potrebni, odnosno u crijeva. Riječ je o tzv. DR HPMC kapsuli koja je ojačana na način da je želučana kiselina ne ošteti čim dođe u dodir s njom.

Pomoć vojske korisnih bakterija stoga je način pružanja potpore tijelu. To može vratiti stabilnu ravnotežu u crijevima, što će dovesti do manje napetosti u želucu, manje vjetrova i u konačnici, osjećat ćemo se bolje...

Komentari (0)

Predan nije bio još niti jedan komentar. Predaj svoj komentar i sudjeluj u mjesečnoj nagradni igri.