Jesensko, makrobiotičko varivo od azuki graha i leće
Toplo, aromatično i hranjivo – ovo varivo od azuki graha i leće inspirirano je makrobiotičkom kuhinjom Dalekog istoka. Jednostavno za pripremu, bogato nutrijentima i punog okusa.
SASTOJCI:
* 4 žlice maslinovog ulja
* 150 g azuki graha (namočen i skuhan)
* 100 g smeđe leće (namočena za kratko vrijeme i isprana)
* 1/2 luka
* 1 češanj češnjaka
* 1 velika mrkvica
* 150 g muškatne tikve
* 1 veća tikvica
* 1 srednji crveni batat
* 2 deblje kriške korijena celera
* 150 g pasirane rajčice
* svježi peršin (dio se kuha, a dio dodajte u jelo kod serviranja)
* sol, kurkuma, papar, rožmarin
* 1 list lovora
* 1 žica tamarija
* malo sezama (isprati ga i zagrijati na tavi dok ne zamiriši, a nakon toga ga samljeti u mužaru)
OPIS POSTUPKA: Na maslinovom ulju kratko ispržimo luk. Odmah dodamo malo soli, kurkume i svježeg papra. Nakon toga dodamo gore navedeno povrće, smeđu leću, lovor, ružmarin, svježi peršin te pasiranu rajčicu. Sve zajedno polijemo s onoliko vode da se prekriju svi sastojci te poklopimo da se kuha u svojoj pari. Povremeno pomiješamo, zatim pred kraj kuhanja dodamo kuhani azuki grah. Na kraju okus jela oblikujemo po želji tako da dodamo malo tamarija. Kod serviranja dodamo svježi peršin i izdrobljen sezam.
VRIJEME PRIPREME: 25 - 30 min
RECEPT PRIPREMILA: Malinca
Komentari (0)